Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев очаква България да

...
Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев очаква България да
Коментари Харесай

Зоран Заев: Очаквам България да остане приятел на Република Северна Македония!

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев чака България да остане другар и да продължи да поддържа страната в процеса на европейска интеграция според член 2 от Договора за добросъседство, другарство и съдействие, съобщи организация МИА.

Република Северна Македония няма да направи никакви съответни стъпки, до момента в който не получи поддръжка, сподели през днешния ден Заев.

" Готови сме да осъществим взаимно като две страни отговорностите си. Впрочем, поели сме огромна част от тях и без да са написани - битката срещу езика на омразата като цел на двете външни министерства, само че и самите институции реагират, когато се оскверняват монументи, когато се омърсява националното знаме на която и да е от двете страни и така нататък

Предприемаме дейности, тъй като приятелите вършат по този начин. Пред нас обаче имаме и пътна карта, по която би трябвало да работим, а това е развиване на институционалното съдействие, инфраструктурната обязаност на двете страни, взаимната помощ и размяната на опит във всичките ни бъдещи вероятности. Готови сме с дипломатическа нота да определим, че късото име е същото като дългото име на страната, т.е. Северна Македония е същото като Република Северна Македония, че нямаме териториални искания ", съобщи Заев след днешното показване на новата инвестиция на компанията " Филип Морис ".

По отношение на желанията за унищожаване на думата " български " там, където се загатва фашистки окупатор в учебниците и на паметниците Заев сподели, че не би трябвало цели народи да се отъждествяват с фашистки окупатор и че желанието да бъдат премахвани /тези определения/ е в духа на другарството, добросъседството и европейското държание. Той счита, че обявявайки това желание не се намесва в работата на Смесената македонско-българска комисия, която, както сподели, се занимава с историческите моменти от това време.

" В западноевропейските страни фашисткият окупатор няма етнически цвят и по тази причина на паметниците ще остане фашистки окупатор, задачата е да се изтрие думата български ", сподели Заев, като добави, че не трябва цели народи да се упрекват във фашизъм.

" Фашистки окупатор беше Третият райх и пактът, подписан сред Германия, Италия и Япония, към който се причислиха страни, измежду които и България, само че не може да осъждате като фашисти идващите генерации ", сподели Заев.

Гражданите безусловно знаят, че историята ще напише кой е бил на страната на фашизма и кой е взел участие, само че това не значи, че би трябвало да дадете етнически симптом пред фашистки окупатор, сподели Заев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР