Стотици хора бяха евакуирани от райони близо до руската граница

...
Стотици хора бяха евакуирани от райони близо до руската граница
Коментари Харесай

След руската офанзива: Над 1700 души евакуирани от Харковска област

Стотици хора бяха евакуирани от региони покрай съветската граница в Харковска област, сподели регионалният шеф, ден откакто Москва стартира изненадваща наземна атака.

„ Общо 1775 души са евакуирани “, написа губернаторът Олег Синегубов в обществените мрежи, като добави, че през последното денонощие е имало съветски артилерийски и минометни офанзиви на 30 обитаеми места в региона. Руските сили реализираха дребен прогрес в граничната зона, от която бяха отблъснати преди близо две години.

Украинският президент Володимир Зеленски в петък сподели, че в региона се води " яростна борба ". Регионът на Харков е най-вече под украински надзор от септември 2022 година Високопоставен украински боен източник сподели, че съветските сили са напреднали един километър (0,6 мили) във вътрешността в Украйна и се пробват да „ основат буферна зона “ в Харков и прилежащия Сумски район, с цел да предотвратят офанзиви на съветска територия. Длъжностни лица в Киев предупреждаваха от седмици, че Москва може да се опита да нападна своите североизточни гранични райони, засилвайки преимуществото си, до момента в който Украйна се бори със закъснение на западната помощ и дефицит на работна ръка.

Украинската войска съобщи, че е разположила повече войски, а Зеленски сподели, че украинските сили употребяват артилерия и дронове, с цел да осуетят съветското нахлуване.

„ За подсилване на защитата в този сектор на фронта са разгърнати аварийни елементи “, се споделя в известието.

Базираният в Съединени американски щати Институт за проучване на войната (ИИВ-ISW) съобщи в петък, че Русия е постигнала " тактически значими триумфи ". Но главната цел на интервенцията е " извличането на украинска военна мощ и техника от други сериозни браншове на фронта в Източна Украйна ", се споделя в известието. ИИВ сподели, че не наподобява да се прави " огромна широкомащабна настъпателна интервенция за обграждане и завладяване на Харков " - вторият по величина град в Украйна.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР