Предупреждение на Министерството на икономиката, че ако община Варна апортира

...
Предупреждение на Министерството на икономиката, че ако община Варна апортира
Коментари Харесай

Общинарите на Варна се отказаха да гласуват офертата на Гергов за Пловдивския панаир

Предупреждение на Министерството на стопанската система, че в случай че община Варна апортира каузи си от Пловдивския панаир в мажоритарния акционер на сдружението " Пълдин туринвест " ще е скрита приватизация, отхвърли общинските съветници да гласоподават предлагането на кмета Иван Портних (ГЕРБ) да се одобри офертата на притежателя на " Пълдин туринвест " Георги Гергов.

На съвещанието в сряда, провело се в изискванията на цивилен митинг, ръководителят на общинския съвет Тодор Балабанов предложи точката да отпадне от дневния ред точно поради писмото от икономическия министър Даниела Везиева, че в случай че бъде призната, ще е нарушаване на Закона за приватизация и следприватизационен надзор.

Според министерството " вземането на решение от Общинския съвет – Варна за предписание, посредством апортна вноска, с притежаваните от общината акции от капитала на " Международен панаир Пловдив " АД ще има прехвърлителен резултат във връзка с акциите и би могло да се одобри по своята правна характерност като дисимулирано приватизиране на акциите от капитала на " Международен панаир Пловдив ".

" При гласоподаване на включената в дневния ред точка, касаеща акциите на Община Варна в " Международен панаир Пловдив ", ще се основат предпоставки за заобикаляне на закона и допускане нарушаване на открития ред за осъществяване на приватизационна договорка ", написа още Везиева до общинарите. Тя отбелязва още, че при осъществяване на апорта " Пълдин туринвест " ще може да взема еднолични решения и няма да бъде предпазен ползата нито на страната, която има 20.63 на 100 посредством Министерството на стопанската система, нито на община Варна, която има 29 на 100.

Така общинарите изключиха от дневния ред противоречивата точка.

В писмото си до тях и кмета Иван Портних обаче Везиева напомня това, че през май 2017 година общинският съвет реши да върне безплатно дарените ѝ акции на страната от Пловдивския панаир. Това решение също по този начин разпорежда на Портних да подписа контракт за безплатно прекачване на собствеността върху акциите и да извърши всички следващи правни и физически действия.

Това решение обаче не е изпълнено и Министерството на стопанската система не е известено, показва икономическият министър.

Въпреки че взе участие в онлайн сесията на варненският общински съвет, кметът на Варна не отговори на питанията за какво докладната му бележка до съветниците повтаря буквално заявление на предприемача Георги Гергов, изпратено до него. Портних не отговори и на въпроса за какво не е извършил решението на общинския съвет от 2 май 2017 година за безплатно прекачване на общинските акции от Пловдивския панаир на Министерството на стопанската система, съобщи изданието " Дневник ".

С позиции по тематиката излезе съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов, съгласно който " Гергов е емблематична фигура на българското задкулисие и далаверата с прилапването на Пловдивския панаир е емблематична за цялата история на българския мафиотски престъпен преход ".

" През нея се преплитат биографиите на Георги Гергов и на Сотир Цацаров и дава подтекст на въпроса от кое място се появи Цацаров, с цел да оглави прокуратурата. Защо в този момент Цацаров като ръководител на комисията за битка с корупцията си затваря очите за всичко, което се случва? ", попита Иванов.

Той напомни, че Цацаров като основен прокурор беше част от “ЦУМ-гейт”, който се разви точно в друга емблематична постройка с национално значение, попаднала под контрола на Гергов.

" Всичко това е част от черната дупка Георги Гергов и черната дупка на българския преход. Сега те се пробват за следващ път в продължение на години да не престават с опита да прилапат остатъчния дял на страната в Пловдивския панаир ", съобщи още съпредседателят на дясното коалиция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР