Предстои след седмица Министерският съвет да приеме решение за забрана

...
Предстои след седмица Министерският съвет да приеме решение за забрана
Коментари Харесай

МС забранява вноса на отпадъци, които не се превръщат в суровина

Предстои след седмица Министерският съвет да одобри решение за възбрана на вноса на боклуци, които не могат да се трансформират в суровина. Това заяви в Народното събрание по време на чуване министърът на околната среда и водите Асен Личев по време на диспути за вноса, съхранението и оползотворяването на битови рискови боклуци и артикули от тях, както и за справяне с казуса с противозаконните сметища.

Той разказа казуса - през 2013 година е имало 113 противозаконни сметища, а все още 43 общински депа не са закрити и ни следва наказателна процедура от Европейска комисия. Българските общини оферират по 30-45 лева Годишно генерираме 3 млн. битови боклуци, 1 млн. от тях са смесени за изгаряне, на тях никой не им обръща внимание, общините са отговорни, за какво сепарацията на отпадъците не е задоволителна, изясни още Личев. Той даде образец с проблема, когато Турция спряла 11 камиона на границата с България - той изискал да забрани вносът от Турция и се оказало, че няма съображение за това.

" Един служител, един зам.-министър може да разрешава, а забраняването не може да става от министър. Затова е признат 2021-2030 година проект за ръководство на отпадъците, тъй като не може ние да чистим други страни, с цел да бетонираме отпадъци ", съобщи министърът.

Асен Личев уточни и проблем с изгарянето на боклуци, когато изискал да забрани, ТЕЦ-овете скочили, тъй като били нужни. Министърът даде образец с италианска мафия и казуса с боклука в страната.
 Екоминистърът: Само проект за отпадъците не стига, би трябвало и да го следваме
Екоминистърът: Само проект за отпадъците не стига, би трябвало и да го следваме

Асен Личев показа трите съществени цели на Националния проект

" След като на операторите са плащани по 300 на звук да изгарят боклуци, поевтиня ли електрическата енергия. КЕВР да изясни употребяват ли суровина с негативна себестойност, въпроси - безусловно незнайни, единствено персоналната полза и частният интерес са довели до това ", безапелационен бе той. Личев уточни още, че държавното управление неведнъж прави опити италианците да си приберат отпадъка от страната, те обаче отказвали.

Депутатът от ИБГНИ Мая Манолова разяснява тематиката, даде данни за повишен импорт на боклуци, 14 431 са рисковите боклуци. " България се трансформира в бунище и на Европа, и на света , страна, в която се внасят големи количества боклуци, които не се съхраняват и третират вярно. Продължават струпани в Бобов дол и Плевен, без дейности за тяхното премахване, търговия и печеливш бизнес, от който компании до властта печелят добре, а опасността за здравето е за българските жители ", разясни тя.

Тя уточни още, че е внесла законопроект за възбрана за импорт на боклуци от трети страни. Това се трансформира в обект на спор най-малко половин час по време на чуването на министър Личев. Явор Божанков от Българска социалистическа партия надигра Манолова, че Българска социалистическа партия също предложила решение посредством законопроект по тематиката още преди години.
 Екоминистърът готви заповед за възбрана на вноса на боклуци у нас
Екоминистърът готви заповед за възбрана на вноса на боклуци у нас

Ще бъде неразрешен и преносът на боклуци през страната, като се изключи този сред Румъния и Гърция

" Нямате визия какви са потоците на боклуци вътре в страната, преработването е виртуално, гума, масла - над приблизително европейските, безспорен фарс. Необходима е промяна, българската система разрешава да се трансформира един тип боклук в различен ", сподели Божанков.

" Манолова открадна няколко законопроекта, тя е рецидивист в това отношение, до момента в който се снимаше лайв, ние внасяхме законопроекта ", сподели Божанков. А Димитър Делчев добави, че би трябвало да се заявява дали има частен интерес и съгласуваност с тематиката от страна на всеки народен представител.

Асен Личев удостовери, че липсва държавна политика във връзка с генерирането на боклуци на територията на България. " Общините имат такси боклук, които позволяват сметосъбиране и сметоизвозване, държавна политика няма и във връзка с това, че отпадъците са оставени в ръцете на частни компании ", сподели екоминистърът. Запита риторично какво може да направи за три месеца и посочи, че на уеб страницата на Министерство на околната среда и водите има всеки ден информация какъв импорт е влезнал в България.

В тази връзка Асен Личев е изпратил писмо до премиера за всички закони, свързани с околната среда и наказателни процедури, които би трябвало да бъдат импортирани отначало от този Министерски съвет.

Въпросът за шлаката от ТЕЦ-Бобов дол сложиха от Демократична България. Личев отговори, че ще спомага с каквото може на кмета на Перник, предложи му да изпрати писмо за подпомагане в Министерство на околната среда и водите. Министърът може да изпрати специалисти да го съветват, защото няма други пълномощия по закон, защото ТЕЦ-ът е юридическо лице.

" Не единствено сме изостанали в доста индикатори, само че и в екологичното схващане ", безапелационен е още Личев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР