Много хора не могат да си представят началото на деня

...
Много хора не могат да си представят началото на деня
Коментари Харесай

Не преди и не след хранене: а кога да пиете чай и кафе правилно?

Много хора не могат да си показват началото на деня без чаша благоуханен чай или кафе, само че това може да не е добра концепция. Ако сте привикнали да пиете кафе на празен корем преди хранене, имайте поради, че това може да повлияе на реакцията на тялото ви към кофеина, както и на усвояването на витамини и минерали.

Наскоро Индийският съвет за медицински проучвания (ICMR) издаде серия от насоки, съгласно които чаят и кафето не би трябвало да се употребяват преди или след хранене, пише Health Shots.
 Снимка: Freepik
Според ICMR чаят и кафето не би трябвало да се употребяват един час преди или един час след хранене. Причината е, че несъразмерната консумация на кофеин, присъстващ в чая и кафето, може да подтиква нервната система и да докара до физиологична взаимозависимост, както и да повлияе на това по какъв начин тялото усвоява желязото.

И чаят, и кафето, и другите питиета с кофеин съдържат танини, съединения, които могат да свързват желязото в стомаха. Ето за какво, когато не пием чай и кафе директно преди хранене, ние даваме опция на тялото си да усвои добре желязото и предотвратяваме анемията.

Колко можете да пиете?
 Снимка: Freepik
Препоръчителната доза за чай и кафе, съгласно напътствията на ICMR, е 300 мг кофеин дневно. Чаша сварено кафе от 150 ml съдържа 80–120 mg кофеин, до момента в който разтворимото кафе съдържа 50–60 mg кофеин. Що се отнася до чая, има 30 до 65 mg кофеин на порция. Важно е тези данни да се вземат поради при избора на напитка.

Кофеинът е натурален стимулант и се съдържа в чай, кафе, парещ шоколад, енергийни и безалкохолни питиета. Въпреки че умерената консумация може да ви накара да се почувствате енергични и да облекчи умората, належащо е да регулирате приема на кофеин. Прекомерната консумация на кофеин може да бъде извънредно нездравословна за вашето здраве, от прекалено стимулиране на мозъка до бодърствуване и храносмилателни проблеми. Как да пием чай и кафе вярно?

Не пийте чай и кафе на празен корем

Чаят и кафето съдържат танини, които са киселинни. Ако човек към този момент страда от киселини, пиенето на чай и кафе на празен корем може да утежни казуса. Горчивината на кафето също може да провокира освобождение на киселина в стомаха. Това може да аргументи киселини и киселинен рефлукс, се споделя в изследване, оповестено в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Не варете чай два пъти
 Снимка: Freepik
Прекомерното варене на чай е мощно обезкуражено, защото това може да внесе замърсители от чаените листа в напитката, съгласно изследване, оповестено в списанието Food Additives and Contaminants. Когато става въпрос за кафе, несъразмерното варене може да освободи горчиви химикали.

Не пийте чай или кафе преди лягане

И кафето, и чаят съдържат обилни количества кофеин и пиенето на чаша кафе преди лягане може да попречи на съня ви. Според Американската администрация по храните и лекарствата кофеинът не би трябвало да се употребява четири до шест часа преди лягане.

Следете количеството



Снимка: Freepik

Като имате поради наличието на кофеин, уверете се, че не превишавате дневния си банкет на кофеин. FDA предлага да се употребяват 400 mg кофеин дневно, което се равнява на към четири до пет чаши чай или кафе. Всичко обаче зависи от това какъв брой сензитивен е вашият организъм към кофеина. Също по този начин, в случай че имате здравно положение или сте бременна или кърмите, не забравяйте да се консултирате с вашия доктор.

Преминете към черен чай и кафе

Снимка: Freepik
Насоките на ICMR също по този начин показват, че черният чай има повече изгоди за здравето, като понижаване на риска от сърдечно-съдови болести и рак на стомаха и възстановяване на кръвообращението. Черното кафе също има доста изгоди за здравето, като понижаване на калориите, както и понижаване на риска от диабет и сърдечно-съдови болести. Все отново би трябвало да следите качеството и да не надвишавате нормата.

Докато пиенето на чай и кафе може доста да ви помогне да преодолеете възприятието на отмалялост и стрес, значимо е да пиете тези питиета в точното време и в точното количество.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР