Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард предупреждава, че

...
Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард предупреждава, че
Коментари Харесай

Инфлацията държи ЕЦБ нащрек за ръста на печалби и заплати

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард предизвестява, че банката няма да остане " безучастна ", в случай че се стигне до по едно и също време увеличение на облагите и заплатите поради продължаващата висока инфлация в района.    От към година еврозоната се бори с висока инфлация, напомня CNBC, която се дължи първо на рекордно високите разноски за сила, а в последно време и на внезапното повишаване на цените на пазител.    По предварителни данни общата инфлация се е намалила през последните месеци, като от 6,1% през май спада до 5,5% през юни. Въпреки това тя остава доста над целевото ниво на ЕЦБ от 2% и централната банка не чака тя да спадне до мечтаното равнище преди 2026 г.    Поради това ЕЦБ е бдителна във връзка с всички опасности, които биха могли да извърнат наклонността и да доведат до по-нататъшно повишение на инфлацията, в това число маржовете на облагата.   

" Неотдавнашният интервал на висока инфлация не беше съпроводен с понижаване на маржовете на облага на фирмите, които в някои случаи даже се усилиха, изключително когато търсенето на артикули и услуги изпреварваше предлагането. В същото време и заплатите се покачиха с повече от предстоящото ", разяснява Лагард в изявление за френския вестник La Provence. 
Съществуват опасения, че някои компании усилват цените си повече, в сравнение с е належащо, с цел да компенсират по-високите разноски, като по този метод усилват маржовете на облагата си - и евентуално инфлацията. Освен това служащите, които също се сблъскват с по-високи цени при покупката на артикули, упорстват за по-голямо нарастване на заплатите.    Лагард е безапелационна, че е значимо да се знае дали фирмите възнамеряват да понижат маржовете си, " което нормално се е случвало по време на предходни епизоди на висока инфлация, или ще станем очевидци на двойно нарастване - на маржовете и на заплатите ".    " Едновременното нарастване и на двете би подхранило инфлационните опасности, а ние не бихме останали безучастни пред това ", подчертава Лагард.   

Централните банки обръщат все по-голямо внимание на този въпрос на фона на опасенията, че фирмите се възползват от по-високите цени и в допълнение подхранват инфлационния напън. Данни на Международния валутен фонд демонстрират през юни, че половината от повишаването на европейската инфлация през последните две години се дължи на по-високите корпоративни облаги. 
Тогава МВФ предизвести, че може да се наложи фирмите да се задоволят с по-малки облаги, с цел да върнат инфлацията в естественото русло.    По време на конференция през юни Лагард декларира на собствен ред, че нейният екип ще " предприеме по-твърди ограничения във връзка с паричната политика ", с цел да подсигурява, че няма да има по-нататъшен инфлационен напън от страна на облагите на предприятията.    " Мисля, че от икономическа позиция това е целесъобразно, рационално е, само че, несъмнено, хората са хора. Страните към масата ще би трябвало фактически да дефинират какво ще вършат отсега нататък във връзка с разпределянето на облагите и организирането на тези обществени връзки. Това, в което те могат да бъдат сигурни при разискването си, е, че Европейската централна банка ще предприеме всички нужни ограничения, с цел да върне инфлацията на 2% ", предизвести тогава Лагард. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР