Внедряване Изглежда като история на обикновено съветско семейство. Николай Шапошников е

...
Внедряване
Изглежда като история на обикновено съветско семейство. Николай Шапошников е
Коментари Харесай

Мило руско семейство организира редица експлозии и отравяния в Европа

Внедряване

Изглежда като история на нормално руско семейство. Николай Шапошников е роден през 1961 година в Северодвинск в семейство на военни инженери, следва стъпките на родителите си и приключва инженерния факултет на Бакинското военно командно учебно заведение през 1983 година, назначен е за пълководец на мотострелкова рота, дами се, води война в Афганистан в продължение на три години (1983–1986), през 1985 година се развежда и незабавно се дами още веднъж – за жена от Киев, Елена, която тогава работи във Физическия институт в Баку. Елена също е щерка на руски офицер и също към този момент е разведена, тя има наследник Павел от първия си брак. На идната година на Николай и Елена им се ражда щерка Валерия.

Николай и Елена Шапошникови

През 1987 година Шапошников е изпратен в Чехословакия, където служи като пълководец на мотострелкова рота в Елшава (Словакия). Три години по-късно военната му кариера завършва (поне на хартия). През февруари 1989 година, когато Чехословакия към този момент се освобождава от десетилетия комунистическо ръководство и руските окупационни сили се готвят да изоставен страната, Шапошников е изключен от Комунистическа партия на Съветския съюз и охулен от командването си за „ многократни обири на бензин и акумулатори от армията “. Това леке ​​в биографията му, действително или измислено, ще се окаже доста потребно единствено две години по-късно.

Мило съветско семейство провежда редица детонации и отравяния в Европа

12.05.24 23:10

Извънредно! Путин смени Шойгу

12.05.24 23:02

Европейският съюз поряза тежко новата президентка на Северна Македония поради абсурда с Гърция

12.05.24 22:45

Огнян Минчев: Антибългарският възторг на Силяновска и ВМРО-ДПМНЕ ще продължи

12.05.24 22:20

Асен Василев щял да направи Марин Димитров-Иарата началник на Дирекция „ Митническо разузнаване и следствие “

12.05.24 21:58

През 1990 година е уволнен от военна работа (формално по здравословни причини) и изпратен като резервист в Киев, където живее фамилията на брачната половинка му. По-малко от година по-късно, незабавно след изтеглянето на руските войски от страната, Шапошников се завръща в Чехословакия, където се явява в полицейския сектор в град Зволен и моли за политическо леговище, представяйки изключването си от Комунистическата партия на Съюз на съветските социалистически републики като доказателство за неговото дисидентство.

След като сменя няколко бежански лагера, през август 1991 година получава статут на политически бежанец. Няколко месеца по-късно към Шапошников се причисляват брачната половинка му Елена и две дребни деца – те също получават политическо леговище през 1992 година

След като Чешката република спокойно се отделя от Словакия и стана самостоятелна страна, фамилията на самопровъзгласилите се дисиденти незабавно подава молба за поданство. Още на този стадий те съумяват да излъгват страната – Шапошников лъже, че е роден в семейство на служители и скрива за службата си в Афганистан. Представя и подправен акт за раждане на сина на брачната половинка си Елена от първия му брак, представяйки се за негов татко. Елена лъже, че е предала украинския си паспорт. Но откакто е получила леговище през 1992 година, тя продължава да го употребява, с цел да пътува до Русия и Украйна (въпреки че твърди, че може да бъде преследвана там по политически причини).

След няколко отхвърли семейство Шапошникови в последна сметка получават чешко поданство – Николай през 1999 година, а Елена (след експлицитната интервенция на тогавашния вътрешен министър Станислав Грос, прочут с корупцията си) през 2004 година Имиграционният чиновник, работещ по нейния случай, включва ръкописна записка: „ В хода на този случай постоянно има разнообразни хора, които се пробват да се намесят, с цел да реализиран позитивен резултат “.

Агенти милионери

В началото на 2000-те Николай Шапошников споделя познанията си за руските оръжия с Петр Бернатик, някогашен скришен сътрудник на чехословашкия уред за държавна сигурност, прочут като СТБ. Бернатик, инженер по обучение, служи като скришен осведомител в отдел за контраразузнаване, който поддържа тесни връзки с окупационните руски военни сили. След като Чешката република става страна със свободна пазарна стопанска система, Бернатик основава няколко компании за търговия с оръжие и наема някогашните си командири от СТБ. Без непотребни морални подозрения той прибира и някогашния офицер от руските окупационни войски.

Най-големият бизнес на Бернатик за търговия с оръжие тогава е групата Imex, забележителна част от чиито клиенти са ситуирани в райони на света, където към момента се употребяват оръжия от руската епоха и се изискват съответните муниции. Шапошников е нещо като управител по развиване в компанията – той търси нови клиенти за Imex и поучава съществуващите. С течение на времето Шапошников довежда от ден на ден и повече нови членове на фамилията си в Имекс – към 2014 година и двете му деца работят в компанията. Съпругата му управлява личен бизнес, който не е публично обвързван с този на мъжа й – тя има компания, която внася чугун от някогашните руски републики. Но както се оказва по-късно при полицейското следствие, тя е била напълно ангажирана с активността на Имекс. Освен това тя интензивно управлява дейностите на брачна половинка си в директна съгласуваност с началника на военно отделение 29155 на ГРУ военачалник Андрей Аверянов.

Въпреки скромните приходи на Николай Шапошников в Imex – към 650 $ на месец – фамилията живее милионерски и купува недвижими парцели в Чехия и Гърция, чиято цена надалеч надвишава приходите им. Както чешките следователи означават в своето следствие, „ в някои случаи формалните им приходи не могат да покрият даже месечната сметка за телефон “. По-късно те научават, че Елена има офшорна компания с незнайна цел, записана на Маршаловите острови, и управлява две банкови сметки в Швейцария. Тези банкови сметки, както и необясними парични инжекции в чешките банкови сметки на Шапошникови и схемата за заплащане в брой, наподобява са били същинският източник на средства за поддържане на метода на живот на фамилията. Между другото, Шапошникови имат и вила „ Елена “.

Явочна вила 

През 2009 година Шапошникови купуват голяма вила на живописния полуостров Халкидики в Гърция. Покупната цена, както е записана в нотариалния акт за продажба, с който The Insider разполага, е 275 290 евро. По-късно Елена Шапошникова споделя на проверяващите, че е финансирала инвестицията с „ парите на родителите си “, което би било мъчно за седемдесетгодишна двойка, живееща в Киев с пенсия под 300 $ на месец. Семейство Шапошникови се реалокират във вила „ Елена “ през 2010 година и от този момент посещават Чехия единствено понякога.

Вилата в Халкидики

Шапошникови от време на време отдават вилата си чартърен и макар, че уеб страниците за резервации на хотели като Booking.com и Tripadviser съдържат връзки към вила „ Елена “ и наподобява, че най-малко няколко души са отсядали в жилищата, и са оставяли мнения, The Insider не съумя да откри нито една дата, която може да се резервира, откогато вилата е открита от екипа през 2020 година

Очевидно главните посетители на вилата не са били туристи, а членове на отделение 29155 на ГРУ, които почнали постоянно да летят до Солун (само на час път с кола от вилата), незабавно откакто Шапошникови са се заселили в Гърция. Например командирът на войскова част 29155 военачалник Аверянов, с който Елена Шапошникова поддържа постоянна връзка по имейл, отлита за Солун под прикритието на „ Оверянов “ и остава там една седмица – от 15 до 21 юли 2013 година Година по-късно той се появява още веднъж в Солун при завръщането си от Амстердам на 25 август 2014 година Освен него минимум още четирима членове на военно отделение 29155 са летели до Солун – и евентуално също са отсядали във вила „ Елена “ – сред 2012 и 2018 година Някои визити съответстват с задачите на звеното в района. Например чиновник 29155 от ГРУ Алексей Капинос, който Шапошников показва пред чешките следователи като „ фамилен другар “, отлита за Солун на 25 април 2014 година с дипломатически паспорт. Само ден по-рано трима негови сътрудници от военно отделение 29155 идват в България с паспорти под прикритие и съгласно взаимно следствие на The Insider и Bellingcat (което по-късно беше доказано с обвинителен акт от българската прокуратура) отравят български оръжеен търговец Емилиян Гебрев с бойно отровно вещество.

Пред The ​​Insider Гебрев съобщи, че с Шапошникови се е срещнал през 2012 година и те интензивно са упорствали за връзка, макар че не са имали общи бизнес планове. Той означи, че Елена Шапошникова е преобладаващият сътрудник в фамилията и насочвала диалога в желаната от нея посока.

Шапошникови

Както по-рано заяви The Insider, по време на отравянето му Гебрев се счита за снабдител на муниции за украинската войска (самият Гебрев твърди, че малко преди отравянето той стопира да доставя муниции на Украйна, непринудено спазвайки нератифицираните съглашения от Минск). Двама източници, участващи в доставките на оръжие в Украйна по това време, оповестиха пред The Insider, че незабавно след отравянето на Гебрев Николай Шапошников е предложил на украинските държавни купувачи „ благонадежден сурогат “ на продукцията му. Украйна в никакъв случай не е купувала артикули от доставчика, препоръчан от Шапошников, заради незадоволителното качество на неговите артикули.

Кораб-призрак и взривени хранилища: ГРУ отстрани враговете

Разследващите от чешката полиция откриват, че Елена Шапошникова е изпратила по имейл на военачалник Аверянов значима информация за идни оръжейни покупко-продажби, които брачният партньор й е разкрил като част от работата си в Imex. В случаите, когато ГРУ реши, че доставките са нездравословни за военните ползи на Русия, звено 29155 употребява тази информация, с цел да извърши саботажни интервенции против тези компании, взривявайки хранилища за муниции или организирайки отравянето на техните водачи като Гебрев. Най-малко в три случая семейство Шапошникови, евентуално благодарение на изпълнителния шеф на Imex Петр Бернатик-младши, са дали физически достъп до трезорите, ръководени от Imex, с цел да дадат опция на офицерите от ГРУ да конфигурират детонатори с дистанционно управление.

Така през 2013 година Шапошникова, наред с други неща, дава на Аверянов информация за плануваните доставки на понтонни мостове и камиони КрАЗ за Министерството на защитата на Виетнам. Защо договорката не се харесва на ГРУ, не е ясно, само че на 17 декември корабът, малко откакто напуща българското пристанище, изключва транспондера си и изчезва безследно. Това събитие също проваля към този момент плануваните бъдещи доставки.

А през 2014 година семейство Шапошникови провежда достъп на Аверянов за Мишкин и Чепига (известни в Русия като шпионите Боширов и Петров), тъй че тези с подправени паспорти на имената „ Руслан Табаров “ и „ Николай Попа “ да могат да посетят техния склад във Върбетица, където се съхраняват закупените от Гебрев снаряди. В деня на появяването им в склад № 12 избухва мощен гърмеж, който ликвидира чиновниците на склада Людек Петрик и Вратислав Гавранек.

Пореден фокус в номера на паспорта

Първоначално чешките следователи показват пред семейство Шапошникови редица подозрителни съвпадения, показващи, че техните срещи и връзки с офицери от ГРУ са свързани с атентати в Чехия и България. По време на няколко разпита, извършени от представители на гръцките и българските управляващи (съпрузите отхвърлят да отидат в Чехия за разпит), те непрекъснато трансформират или допълват показанията си. Основният мотив за невиновността им е, че всичките им връзки с членове на отделение 29155 са „ персонални ” или се дължат на законни бизнес ползи на Имекс. Те настояват, че не са знаели, че Алексей Капинос или Андрей Аверянов са били членове на ГРУ и настояват, че не са подпомагали умишлено ГРУ в нито една от техните диверсионни интервенции. Двойката упреква чешките управляващи, че ги преследват политически поради съветския им генезис и упорства, че са упрекнати в съучастничество в несъществуващо закононарушение, защото настояват, че бомбените атентати във Врбетица през 2014 година са резултат от трагичен случай.

Въпреки това, тази защитна линия надали може да издържи тежестта на новите доказателства, разкрити от The Insider. Записите за пътувания и прекосяване на граници демонстрират, че Елена Шапошникова скрито е получила съветски паспорт с един от редица номера, непокътнати за други членове на звено 29155 (номерът й се разграничава единствено в последните две цифри).

Елена Шапошникова е употребила този паспорт, с цел да пътува сред Гърция и Русия най-малко два пъти – през декември 2015 година и декември 2017 година Тя резервира билети с чешки паспорт, по тази причина гръцката самолетна компания има информация единствено за този документ, само че тя минава границата с съветски паспорт, което я избавя от нуждата да получи съветска виза. Трябва да се означи, че първото й пътешестване до Москва с формалния й паспорт продължава единствено 2 дни – тя лети от Солун за Москва на 3 декември 2015 година и се връща на 5 декември 2015 година Според The ​​Insider точно в този миг Владимир Путин я удостоява със званието „ Герой на Русия “. Горе-долу по същото време са наградени и други членове на отряд 29155, взели участие във гърмежите в хранилища и отравянето на Гебрев.

Синът на Шапошникови Павел, приключил Пражкия университет, явно също е взел участие в техния бизнес. В същото време той се пробва да се включи в политиката и се причислява към лявоцентристката Чешка пиратска партия през 2014 година, описвайки себе си в онлайн конгрес като някогашен „ чиновник в интернационалната търговия “ с „ разнообразни отзиви от моите шефове “. Публикация в партиен конгрес от 2017 година включва името на Павел в лист с подозрителни нови кандидати, които употребяват аватари вместо същински фотоси. Степента на присъединяване му в дейностите на родителите му не е известна, само че записите от пътуванията демонстрират, че той е летял до Симферопол през 2019 година

Според The ​​Insider, откакто чешките управляващи стартират да се интересуват от семейство Шапошникови, в очакване на ареста си Николай започнва да злоупотребява с алкохол и да подценява предписаните му медикаменти. Той умира ненадейно през февруари тази година.

Елена Шапошникова продължава да твърди, че е преследвана поради съветските си корени и остава на независимост в Гърция. Скоро управляващите в страната ще би трябвало да решат дали тя да бъде екстрадирана в Чехия.

Майкъл Вайс, Христо Грозев, Роман Доброхотов – Източник: BIRD.BG

***

Още вести четете в: Крими & Темида, Свят, Темите на деня За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР