Правителството ще индексира инхаус договорите за строителството на магистрала Хемус“

...
Правителството ще индексира инхаус договорите за строителството на магистрала Хемус“
Коментари Харесай

1,1 млрд. за нови пътища: Кабинетът дава газ на АМ „Хемус“, строежът на „Европа“ зацикли

Правителството ще индексира инхаус договорите за строителството на автомагистрала „ Хемус “ за ускорение дострояването на аутобана сред София и Варна. Това стана ясно от думите на министъра на районното развиване Андрей Цеков пред отрасловата парламентарна комисия във вторник.

През последните две години строителството на основната за Северна България автомагистрала замря, откакто първо служебното държавно управление на Стефан Янев разгласи инхаус договорите от времето на ГЕРБ за порочни и откри нелегално строителство на два от секторите. Това продължи и при кабинета на Кирил Петков и служебните държавни управления на Гълъб Донев, а решение на казуса по този начин и не беше открито.

Сега Андрей Цеков съобщи пред депутатите, че главното предизвикателство е „ ускоряването на темпа на строителството на автомагистрала „ Хемус “.

„ Дебатът по инхаус процедурите следва да бъде затворен. Тези контракти са раздвояване на правната мисъл в страната. С днешна дата е ясно, че контракти по цени от 2019 година не могат да бъдат изпълнени “, сподели районният министър пред депутатите в районната комисия.

Той даде обещание до месец да внесе предложение за решение в Министерския съвет за индексация на договорите за доизграждане на автомагистрала „ Хемус “.

Третото държавно управление на Бойко Борисов разпореди дострояването на автомагистрала „ Хемус “ по инхаус процедура на държавната компания „ Автомагистрали “ с два контракта, подписани в края на 2018 година и 2019 година Те бяха за доизграждането на сектора сред пътните възли „ Боаза “ и „ Буховци “ (238 км) за близо 2.7 милиарда лв.. Обещанието на Борисов тогава беше автомагистрала „ Хемус “ да е подготвена през 2024 година

Тъй като държавната компания „ Автомагистрали “ на собствен ред нямаше опция – нито техника, нито хора, да построи автомагистралата, по неразбираем и непрогледен метод тя превъзложи строителството на обособените сектори на частни пътни компании с контракти за доставка на материали, техника и услуги.

Правителството на ГЕРБ обаче падна от власт през 2021 година и идващите кабинети оповестиха договорите за порочни, без да предложат обаче решение за излизане от проблема. Така доизграждането на автомагистрала „ Хемус “ беше блокирано, а пропастта сред северна и южна България се задълбочи.

Сега пред Mediapool Андрей Цеков изясни, че концепцията му е сегашните контракти с частни пътни компании и „ Автомагистрали “ да станат естествени строителни контракти след сключването на анекси към тях. Отделно с това ще се направи и индексация на цените, по този начин както беше направено по останалите строителни контракти по време на служебното държавно управление на Гълъб Донев. Всичко това ще се оформи с решение на Министерския съвет, тъй като не е належащо да се минава през Народното събрание, счита Андрей Цеков. Правителството на Кирил Петков искаше глоба от Народното събрание за санирането на тези контракти.

Регионалният министър не се ангажира с какъв брой ще се оскъпи строителството на автомагистрала „ Хемус “. Уточни, че това ще стане ясно с приемането на държавното решение.

Над 1.1 милиарда лв. за ново строителство на пътища

Реклама

Над 1.1 милиарда лв. са заложени в бюджета на районното министерство за строителство на нови пътища и автомагистрали през 2023 година, сподели още Андрей Цеков пред депутатите.

От тях 242 млн. лв. към този момент са разплатени по времето на служебното държавно управление на Гълъб Донев, сподели той.

Останалите 900 милиона лв. би трябвало да бъдат вложени в нови пътища и автомагистрали до края на годината.

С тези средства ще се форсира построяването на скоростния път Видин – Ботевград, сподели районният министър. По думите му интензивно ще се работи в сектора сред Мездра и Ботевград, част от който сега е затворен за прекосяване и се употребяват обходни направления. Това докара до митинги на локалното население поради огромния брой преминаващи тирове, които карат с висока скорост през селата.

До края на годината ще бъде приключен и пуснат в употреба и секторът от автомагистрала „ Струма “ в региона на тунел „ Железница “, както и самият тунел, даде обещание Андрей Цеков. В момента там върви укрепването на свлачищата от двете страни на тунела, за което страната отпусна към 100 милиона лв..

Регионалният министър към този момент разгласи, че не е последовател на концепцията на предшественика си арх. Иван Шишков придвижването през тунела да бъде пуснато отчасти още през август  и той ще бъде пуснат в употреба, когато всичко е готово. Това би трябвало да се случи до края на годината, тъй като в противоположен случай има риск да се загуби европейското финансиране за автомагистрала „ Струма “, която се построява с пари по оперативна стратегия „ Транспорт “.

Относно прекосяването на пътя през Кресненското дефиле Андрей Цеков счита, че с построяването на източното платно няма проблем и неговото строителство може да стартира при позитивно решение от страна на Европейската комисия. Договорите за построяването на този път бяха подписани по времето на предшественика му арх. Иван Шишков. Това не бе оповестено обществено и докара до напрежение измежду екоорганизации и локални хора, които излязоха на митинги.

Регионалният министър обаче е срещу пътят към гръцката граница да минава през дефилето. Той посочи, че ще се съобрази напълно с решението на Брюксел за пътя през Кресненското дефиле.

Строителството на автомагистрала „ Европа “ сред София и Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “ обаче няма да завърши до края на годината. Проблемът е с последния сектор от Сливница до София (16.5 км), чието строителство стартира преди два месеца и се чака да завърши към края на 2024 година

Проблем продължава да има и с извънредно бавното строителство на сектора от Драгоман до сръбската граница, който обаче би трябвало да бъде приключен до края на годината. Причината е с отчуждаването на парцел преди граничния пункт, проблем който беше открит още по времето на Шишков, само че досега няма решение. Причината е, че притежателят на парцела желае да се изградят местни платна до него, а това няма по какъв начин да се случи, защото не е проектирано, изясни Андрей Цеков.

Той дефинира програмата си за реализацията на всички тези планове до края на годината за 900 милиона лв. като „ леко свръх амбициозна “, само че даде обещание да постави всички старания тя да бъде изпълнена.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР