Правителството на Гърция представи днес пакет от четири интервенции на

...
Правителството на Гърция представи днес пакет от четири интервенции на
Коментари Харесай

4 мерки на Мицотакис накараха гърците да подскачат от радост

Правителството на Гърция показа през днешния ден пакет от четири интервенции на енергийния пазар на стойност 3,2 милиарда евро до края на годината, от които 1,1 милиарда евро ще бъдат покрити от държавния бюджет, заяви организация АНА-МПА.

Тези ограничения имат за цел да поемат 70-80% от разноските за сила за семействата и предприятията и в същото време да понижат инфлацията с до един процентен пункт.

Четирите ограничения, показани от министъра на финансите Христос Стайкурас и заместник-министъра на финансите Теодорос Скилакакис, са:

1. Удължаване на периода на деяние на дотациите за сметките за електрическа енергия за всички семейства през май и юни, които за първи път обгръщат потреблението над 300 киловатчаса. Разходите за тази мярка ще възлизат на 900 млн. евро и ще бъдат покрити от Фонда за енергиен преход и специфичната такса от 90 % за производителите на сила.

2. През юни държавното управление ще субсидира 60 % от нарастването на всички сметки за електрическа енергия, издадени в интервала от декември 2021 година до май 2022 година, които не са били покрити от предлаганите отстъпки. Марката обгръща частните консуматори за главното им жилище при фамилни приходи до 45 000 евро. Тази дотация може да доближи 600 евро. Тази намеса ще коства 280 млн. евро и ще бъде покрита от държавния бюджет.

3. Правителството ще продължи да субсидира дизеловото гориво през май и юни с 15 цента на литър. Този разход ще доближи 45 млн. евро и ще бъде затрупан от държавния бюджет.

4. От юли до края на годината държавното управление ще вкара механизъм за асимилиране на спомагателните доходи от производителите на сила на пазара на едро за поддържане на по-ниски цени на дребно на електрическата енергия, без значение от съмненията в цените на природния газ.

Тези ограничения ще доведат до доста субсидиране на семействата, всички предприятия и селскостопанските сдружения. Разходите за тях ще доближат 2,0 милиарда евро през втората половина на 2022 година

Държавният бюджет ще покрие 800 млн. евро, а останалата част ще бъде финансирана от Фонда за енергиен преход и механизма за асимилиране на спомагателните доходи на производителите на пазара на електрическа енергия на едро.

Още през вчерашния ден министър председателят Кириакос Мицотакис заяви за програмата за компенсиране на високите сметки за електрическа енергия. Той акцентира, че страната към този момент е помогнала на доста уязвими семейства с ниско ползване на артикули и услуги. В същото време, сподели той, тези, които употребяват повече електрическа енергия, като отопляват домовете си с климатик или имат втори апартамент, са изправени пред голямо нарастване на сметките си за електрическа енергия.

Премиерът акцентира, че " без значение от европейските решения, гръцкото държавно управление по лична самодейност ще започва от юли система, която ще отстрани връзката сред сметките за електрическа енергия в страната и нарастването на международните цени на природния газ ". Схемата ще продължи до една година, сподели Мицотакис.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР