България допринася за сигурността на Шенген, като охранява външните граници

...
България допринася за сигурността на Шенген, като охранява външните граници
Коментари Харесай

Калин Стоянов: България допринася за сигурността на Шенген

България способства за сигурността на Шенген, като охранява външните граници на Европейския съюз. Това съобщи Калин Стоянов в изявлението си по една от главните тематики " Общо положение на Шенгенското пространство ", сложени в границите на съвещанието на Съвета " Правосъдие и вътрешни работи ", което се организира през днешния ден в Люксембург.

Той уточни, че от 31 март, когато България влезе в Шенген по въздух и вода, се следи трайно понижен миграционен напън, нарастване на връщанията - резултати, дължащи се както на подхванатите ограничения на национално ниво, по този начин и на взаимната работа с Европейска комисия и европейските организации и на съдействие с Турция.

С финансирането, отпуснато от Комисията, България е съумяла да укрепи механически и кадрово потенциала за защита на границата. Броят на чиновниците на Фронтекс на българо-турската граница е утроен, както е и повишен броят на чиновниците на българо-сръбската граница, акцентира вътрешният министър.
 Шенген по суша за България до края на годината чака еврокомисарят по вътрешните работи
Шенген по суша за България до края на годината чака еврокомисарят по вътрешните работи

Илва Йохансон разяснява тематиката пред публицисти в Люксембург

Стоянов увери участниците във формата, че България ще продължи да ползва напълно достиженията на Шенгенското законодателство и изрази вяра, че в скоро време ще бъде отстранен контролът и по сухоземни граници. Той удостовери поддръжката на страната ни по показания от Европейска комисия общ проект за осъществяване на  и го дефинира като значима стъпка, която ще задвижи процеса на подготовка за използването на новото законодателство от страните членки.

" За нас главните провокации са свързани с съответния потенциал за граничните процедури и запазването на салдото сред отговорност и взаимност ", означи Калин Стоянов, като обърна внимание върху нуждата усилието на страните членки в подготовката за използване на Пакта да бъде подкрепено с съответно финансиране от европейските фондове.

" Това важи в особена степен за страните на външна граница, които поемат главната отговорност за сполучливото създаване на потенциал - в региона на скрининга, използването на граничните процедури, наблюдението на спазването на главните права ", сподели още той.
 Европейска комисия дава период до декември на страните членки да изготвят проект за осъществяване на Пакта за миграция
Европейска комисия дава период до декември на страните членки да изготвят проект за осъществяване на Пакта за миграция

Те могат да разчитат на поддръжка от Брюксел при създаването на националните планове
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР