Словенските депутати гласуваха в четвъртък за отмяна на референдума за

...
Словенските депутати гласуваха в четвъртък за отмяна на референдума за
Коментари Харесай

Словения отменя референдум за нова АЕЦ

Словенските депутати гласоподаваха в четвъртък за анулация на референдума за построяването на нова нуклеарна централа. Решението бе взето, откакто екологични групи и специалисти подадоха тъжби, поставящи под въпрос законността му в конституционния съд, оповестява " Ройтерс ".

Шестдесет и девет депутати от 90-местния парламент гласоподаваха за анулация на публичния референдум, един беше срещу и един се въздържа от гласоподаване.

По-рано този месец Народното събрание на Словения реши да свика референдума с въпроса: " Подкрепяте ли осъществяването на плана JEK 2, който дружно с други нисковъглеродни източници ще обезпечи устойчиво доставяне с електрическа енергия? "

Той  трябваше да се организира на 24 ноември.

Но обществените рецензии както към въпроса, по този начин и към плана накараха парламентарните групи да отдръпват поддръжката си за референдума. Депутатите взеха решение, че има основателни подозрения по отношение на това дали гласоподавателите могат да вземат осведомено, самостоятелно и отговорно решение по подобен въпрос.

" Аз персонално съм удовлетворена, че няма да има референдум, сподели президентът на Словения Наташа Пирц Мусар, представена от държавната организация STA. Винаги ще наблягам, че за подобен референдум е нужна доста повече информация ".
 Словения гласоподава за евродепутати, само че и на три референдума
Словения гласоподава за евродепутати, само че и на три референдума

Неочаквано ниска изборна интензивност

Но наблюдаващи споделят, че анулацията на референдума идващия месец не значи, че той може да не се организира по-късно.

Новата централа JEK 2 трябваше да бъде издигната до съществуващата атомна електроцентрала Krsko в Словения. Тя е взаимна благосъстоятелност на Словения и Хърватия и обезпечава към 20% от търсенето на електрическа енергия в Словения и 16% в Хърватия.

Правителството съобщи, че ще работи по подготовката на специфичен закон за JEK 2 и че държавната GEN Energija ще продължи да работи по развиването на плана, който се прави оценка на стойност сред 9,6 милиарда евро  и 15,4 милиарда евро.

Словения и Хърватия се споразумяха през 2023 година да удължат живота на централата Krsko с 20 години до 2043 година Капацитетът на топлинната сила на Krsko е 1994 мегавата (MW) с чиста изходна мощ от 696 MW.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР