Пореден голям китайски строителен предприемач изпадна в просрочие по своите

...
Пореден голям китайски строителен предприемач изпадна в просрочие по своите
Коментари Харесай

Поредна голяма китайска строителна компания в просрочие по дълга си

Пореден огромен китайски строителен бизнесмен изпадна в просрочие по своите отговорности, нанасяйки нов удар на изпитващия усложнения заможен бранш на втората най-голяма стопанска система в света.

Базираната в Шанхай Shimao Group не е съумяла да изплати лихви и главница по емисия облигации на стойност 1 милиарда $ с падеж в неделя, съгласно съобщение на компанията до Хонконгската фондова борса. По емисията облигации няма гратисен интервал за главницата.

Това е първото пропуснато заплащане по деноминирани в долари облигации от страна на Shimao, която се бори със засилващия се финансов напън от месеци, написа CNN Business.

Китайксият заможен бранш спреминава от една рецесия в друга от 2020 година, когато Пекин стартира да подхваща ограничения против прекомерно огромната задлъжнялост на строителните компании в опит да ограничи задълженията им и покачването в цените на парцелите.

Проблемите ескалираха доста предходната есен, когато Evergrande - втората най-голяма строителна компания в Китай, стартира да изпитва усложнения с набирането на средства за заплащания към своите кредитори. Това е най-задлъжнялата китайска строителна компания с към 300 милиарда $ отговорности.

По оценки на Moody's от по-рано през годината, Shimao Group има голямо количество отговорности с падеж през 2022 година, включително облигации на стойност 1.7 милиарда $, които са благосъстоятелност на задгранични вложители, облигации за 8.9 милиарда $ (1.4 милиарда долара), които са владеене на китайски вложители, както и "значителни " офшорни банкови заеми.

Основаната през 2001 година от бизнесмена Хуй Уинг Мау Shimao строи огромни жилищни планове и хотели из цялата страна. Тя има Shanghai Shimao International Plaza - един от най-високите небостъргачи, който се намира в сърцето на Шанхай.

През март компанията разгласи, че по нейни оценки чистата й облага за 2021 година е паднала с към 62% на годишна база, най-много поради "тежките " условия в имотния бранш. След това компанията забави публикуването на резултатите си за 2021 година, изтъквайки като причина локдауните в Шанхай.

"Заради забележителните промени в макросредата в имотния бранш в Китай от втората половина на 2021 година и резултатите от COVID-19, групата регистрира забележителен спад в продажбите в последните месеци, което се чака да продължи в кратковременен проект, до момента в който имотният бранш в Китай не се стабилизира, " се споделя в уведомлението на Shimao до борсата в Хонконг в неделя.

Компанията добавя, че се пробва да реализира "приятелски решения " с кредиторите за неизпълнението на заплащанията на главниците по други офшорни отговорности. При неналичието на съглашение кредиторите биха могли да принудят компанията да форсира заплащанията.

След изпадането в несъстоятелност на Evergrande редица известни строителни компании също изпаднаха в просрочие по свои отговорности, включително Fantasia и Kaisa.

Проблемите на промишлеността бяха задълбочени от политиката за нулев COVID-19 на Пекин и от забавящия се растеж на стопанската система. Китай сложи доста от огромните си градове, включително и Шанхай, под непоколебим локдаун по-рано през годината за ограничение на разпространяването на COVID-19, което засегна съществено бизнеса.

Базираната в Пекин Sunac China, която е една от най-големите строителни компании в страната, предишния месец упрекна разпространяването на COVID-19 за това, че "значително " е навредил на продажбите през март и април и е задълбочило в допълнение ликвидните й проблеми. В същото време, компанията призна, че е изпаднала в просрочие по деноминирана в долари емисия облигации.

Публикуваните в петък резултати от изследване на China Index Academy демонстрираха, че цените на новите жилища в 100 града са паднали с над 40% на годишна база през първата половина на годината.

Властите се пробват да лимитират провалите. Те ускориха напъните си за възкръсване на продажбите на парцели, като намалиха лихвите по ипотечните заеми и облекчиха разпоредбите за закупуване на жилища.

Някои строителни бизнесмени пък подхождат съобразително за увеличение на продажбите от приемането на зърно или чесън - като първична вноска, до предлагането на свине като тласък за купувачите.

Въпреки че продажбите наподобява не падат толкоз фрапантно през юни спрямо предходните месеци, пътят към възобновяване на имотния бранш евентуално ще бъде "доста бодлив, " защото Пекин остава предан на метода си за нулев Коронавирус, считат анализатори на Nomura.

Междувременно, Evergrande приготвя огромен проект за преструктуриране на отговорностите си, предвождан от държавното управление. Строителната компания възнамерява да показа предложенията си преди края на този месец.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР