Над 50 000 зрелостници се явиха на изпит по български

...
Над 50 000 зрелостници се явиха на изпит по български
Коментари Харесай

Минути след началото на матурите, репортер се сдоби с верните отговори

Над 50 000 зрелостници се явиха на изпит по български език и литература, а екип на БТВ си купи правилните отговори от няколко търговци. Първите решения получихме единствено 16 минути след началото на изпита.

През последните няколко дни в обществените мрежи се появиха разнообразни оферти за търговия с матурите. Докато подготвяхме материала, говорихме с няколко души, които продаваха отговорите. Купихме ги от двама от тях. Като офертите, които получихме, са за сред 140 и 200 лв.. Отговорите започнахме да получаваме безусловно минути след началото на изпита.

Оказа се, че те се припокриват съвсем напълно с публично оповестените отговори от МОН. На затворените въпроси в единия случай - са без неточност. В другият - има една такава. Интересното е, че получихме правилните отговори и на първите 20 въпроса от трети търговец, с който влязохме в контакт, само че не бяхме платили нищо, съобщи медията.

Екипът успя да купи отговорите от двама търговци. Първият ни изпраща решенията 16 минути след началото на матурата. Това се случва в затворена Вайбър група, в която с изключение на нас има още 14 души. До 10:30 ч. имаме отговорите на всичките отворени и затворени въпроси.

Паралелно по чат в обществена мрежа и различен търговец ни изпраща отговорите. И там получаваме първите известия още преди 9 часа. Отговорите от двамата са идентични, с доста дребни изключения. И двамата  ни изпращат и тематиките, върху които действително зрелостниците би трябвало да пишат в този миг. От първия търговец получаваме бонус - пролог. Дни преди изпита  в обществените мрежи се свързвам с дилърите.

Пред нас той един от тях съобщи, че за правилните отговори му оказват помощ учители.

Опитахме се да уговорим среща. Разбирахме се да платим след изпита. Междувременно се свързахме и с втория търговец. Той изиска 140 лв.. 70 платихме авансово. Останалите се съгласи да получи след изпита.

След като МОН разгласява публично правилните отговори, стана ясно, че купените от нас решения, съответстват съвсем напълно. В единият случай има единствено 1 неточност. В другият - всички затворени отговори са правилни. Отворени - по смисъл се приближават до верните.  Успяхме - да изтъргуваме отговорите за 140 лв. и за 200 лв..

„ Тези 16 минути значат, че не е имало прелиминарен теч от МОН. Ние към този момент сезирахме ДАНС и полицията да се направи най-щателно следствие от кое място идва този теч. Днес имаше хакерски офанзиви. Цялото министерство нямаше и интернет към 2 часа. Няма по какъв начин течът да е от нас. Ние взехме ограничения от позиция на видеонаблюдение на всяка класна стая. Така че вие и да имате тези отговори няма по какъв начин да ги дадете на детето “, сподели служебният министър на образованието Галин Цоков.

Срещу 70 платени лв. и 48 часа търсене на продавачи на отговори, bTV се снабди с правилните отговори от няколко места.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР