Полуавтономните кораби Interceptor прочистват реките от пластмасови боклуци(снимка: Ocean Cleanup) Живописните

...
Коментари Харесай

Кораби-роботи чистят реките във Виетнам от пластмаса


Полуавтономните кораби Interceptor прочистват реките от пластмасови отпадъци
(снимка: Ocean Cleanup)

Живописните плаващи пазари във Виетнам се снабдиха с необикновени съседи – роботизирани кораби в делтата на Меконг гълтам пластмасови бутилки, опаковки и различен отпадък от водата, с цел да предотвратят приключването им в международния океан. Подобни е лектрически „ прехващачи ” на отпадък към този момент работят и на други место в Азия – от Малайзия до Индонезия.

Полуавтономните кораби Interceptor са създадени от Ocean Cleanup – неправителствена организация, която получава средства и поддръжка от компании като Coca-Cola и Kia, а също и от музикални групи като английската Coldplay. Kia споделя, че събраната пластмаса ще бъде употребена в производството. Освен това компанията доставя електрически превоз на неправителствената организация.

Корабите-роботи употребяват слънчева сила, с цел да се придвижват и събират боклука от водата – вътре в тях има конвейер, който автоматизирано разпределя боклука в шест специфични резервоара, а електрониката следи за равномерното пълнене на всеки контейнер. Цената на един подобен транспортен съд е към 500 000 $.

Според представител на Ocean Cleanup, това „ средство ” е краткотрайно решение за понижаване на замърсяването с пластмаса в океана, до момента в който се откри по-ефективен и огромен вид. Неправителствената организация споделя, че не може да почиства реките и океаните безпределно по този метод.

Според Break Free From Plastic, група за запазване на природата, която безусловно брои етикетите на разнообразни марки върху боклука, Coca-Cola е най-активният източник на отпадък за четвърта поредна година. „ Силни позиции ” в тази ниша са заели също PepsiCo, Unilever и Nestlé.
още по темата
В същото време еколозите настояват, че сходни компании постоянно употребяват така наречен „ зелен камуфлаж ”, плащайки за екологични начинания, като в същото време не престават да замърсява околната среда.

Миналия месец групата уточни Виетнам като един от четирите най-големи замърсители на океана. Причината, съгласно Nikkei Asian Review, е, че богатите страни безусловно изпращат отпадъците си в Азия.

Coca-Cola към този момент спонсорира кораби за разчистване на 15 реки и даде обещание 100% биоразградими опаковки до 2025 година Освен това компанията има намерение да се върне към тествания във времето модел – до 2030 година тя се ангажира да доставя всяка четвърта напитка в кутии за многократна приложимост, подлежащи на връщане.

Пилотният план във Виетнам ще продължи почти до септември, а локалните поданици към този момент засипват Ocean Cleanup с оферти, които евентуално биха могли да създадат събирането на боклуци по-ефективно. От неправителствената организация акцентират, че няма да разрешат на корпорации да употребяват самодейностите на групата за „ зелен камуфлаж ” – всеки спонсор се ревизира за подготвеност за самопромяна за запазване на околната среда.

Що се отнася до Coldplay, откакто заплати за построяването на един прехващач, в бъдеще поп-групата има намерение да разпространява концепцията за разчистване на океаните от пластмаса с наличните за това запаси.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР