Полският опозиционен лидер Доналд Туск приветства екзитполовете, които показват, че

...
Полският опозиционен лидер Доналд Туск приветства екзитполовете, които показват, че
Коментари Харесай

Изборите в Полша: Туск празнува екзитполовете, предполагащи победа на опозицията

Полският опозиционен водач Доналд Туск приветства екзитполовете, които демонстрират, че опозиционните партии са на път да си обезпечат евентуално болшинство на парламентарните избори в страната над ръководещата консервативна националистическа партия, оповестява Алджазира.

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки сподели, че ръководещата националистическа партия " Право и правдивост " (ПиС) е спечелила парламентарните избори, съобщи Ройтерс.

" Победихме. " Право и правдивост " е спечелилият от изборите през 2023 година ", сподели той в обществената мрежа " Екс ".

Победата на Туск би предиздвикала Полша да се сближи с европейските съдружници и да съживи поддръжката за Украйна. Неговата партия " Гражданска коалиция " се кандидатира с " Трети път " и " Нова левица " с обособени листи, само че със споделен ангажимент за възобновяване на връзките с Европа.

Управляващата партия " Право и правдивост " в началото поддържа Украйна, само че промени позицията си, явно вярвайки, че полските гласоподаватели са изтощени от войната на Русия в страната.

Екзитполът на Ipsos предвижда, че до момента в който " Право и правдивост " ще се появи като най-голямата партия с почти 36,8 % от гласовете, което се равнява почти на 200 места, водената от " Гражданска коалиция " опозиционна формация ще обезпечи 248 от 460-те места в Народното събрание на Полша, задоволително за образуване на болшинство.

Трябва да се означи, че първичните резултати демонстрират, че изборите в неделя може също да са въодушевили по-висока изборна интензивност, в сравнение с през 1989 година, когато към 63 % от поляците гласоподаваха на избори, които смъкнаха комунистическите управляващи.

Като член на Европейския съюз и НАТО, изменящата се позиция на Полша във връзка с прилежаща Украйна и отговорът на хората, бягащи от спора, се следиха деликатно.

Високата изборна интензивност докара до дълги опашки в изборните секции, само че съгласно известията хората, които към момента бяха на опашка при формалното затваряне на изборните секции, към момента съумяха да гласоподават.

Туск сподели, че ще се стреми да деблокира към 110 милиарда евро от фондовете на Европейския съюз, предопределени за Полша, които бяха замразени заради опасения за върховенството на закона, от първия ден, в случай че оглави ново държавно управление.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР