Националната агенция за приходите се срещна с производители, преработватели и

...
Националната агенция за приходите се срещна с производители, преработватели и
Коментари Харесай

От НАП разясниха на черешопроизводители как да декларират реколтата

Националната организация за приходите се срещна с производители, преработватели и търговци на череши, с цел да отговори на въпросите им, свързани със наложителното авансово обявление на артикули с висок фискален риск. Срещата се организира в постройката на Община Кюстендил и беше проведена във връзка старта на черешовия сезон.

От тази година е належащо, след прибирането на реколтата от череши, техният транспорт до преработватели и търговци да бъде заявен в Национална агенция за приходите. Затова и специалисти от Национална агенция за приходите обясниха главните условия към бизнеса и дадоха потребна информация за използването на режима за авансово обявление на артикули с висок фискален риск.

Във форума участваха кметът на община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, шефът на Главна дирекция „ Фискален надзор “ в Национална агенция за приходите – Филипина Тодорова, ръководителят на дирекция " Селекция и следващ надзор " Даниела Венева и Николай Дочев – шеф на отдел " Организация и развиване на активността ".

„ Щетата от недеклариране на приходите в бранш „ Плодове и зеленчуци “ е в изключително огромни размери. По тази причина страната трябваше да предприеме съществени ограничения за смяна на настоящите режими и въвеждането на наложителното авансово обявление. Целта е изсветляване освен на този бранш, а и на продажбата на доста други съществени хранителни артикули “, разяснява по време на срещата Филипина Тодорова. По думите ѝ всяка трета инспекция на тържищата за плодове и зеленчуци приключва с акт.

Експертите от Главна дирекция „ Фискален надзор “ обясниха реда и опциите за обявление, както и функционалности на електронната услуга, посредством която се афишират данните от транспортите.

Задължителното авансово обявление на артикули с висок фискален риск беше въведено поетапно - от 01.10.2023 година влезе в действие задължението за подаване на данни за транспорти с дестинация от друга държава-членка на Европейски Съюз към България или от нашата страна към страна от Европейски Съюз. Няколко месеца по-късно – на 3 януари, беше въведен и режима за наложително авансово обявление на транспортите на артикули с висок фискален риск, които стартират от територията на трета страна и приключват в България, както и започващи и завършващи на територията на страната.

В уеб страницата на Национална агенция за приходите са оповестени отговори на най-често задаваните въпроси по отношение на предварителното обявление на данни за транспорт на СВФР.

За зародили въпроси при използването на услугата, потребителите могат да се обръщат към Информационния център на телефон: 0700 18 700, като изберат меню 7; на телефона на звеното по фискален надзор: (+359 2) 9859 6809; или като изпратят документално питане на ел. адрес: [email protected].
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР