Полският филм Волин показва брутални кадри на масово клане. В

...
Полският филм Волин показва брутални кадри на масово клане. В
Коментари Харесай

Заради войната: Как Полша и Украйна преодоляха кървавата си история

Полският филм " Волин " демонстрира брутални фрагменти на всеобщо кръвопролитие. В Полша той се трансформира в шлагер, а в Украйна беше неразрешен, тъй като споделя по какъв начин украински националисти са умъртвили десетки хиляди цивилни поляци по време на Втората международна война.

Тежка контузия за връзките сред украинци и поляци

Това кръвопролитие е най-тежката контузия в връзките сред Полша и Украйна, счита историчката Франциска Давис. В Полша го назовават " Волинското кръвопролитие ", в Украйна приказват за " покруса ". Но " една покруса се случва по подобен метод, че никой не е можел да направи нищо ", споделя Давис. " Всъщност това кръвопролитие от 1943-1944 година е целеустремено етническо пречистване на Волиния и Източна Галиция от полското население. "

Става въпрос за територии, които тогава са били полски, а през днешния ден са част от Украйна. По време на полското ръководство украинците там са били дискриминирани, споделя историчката. След Втората международна война кървавата история сред двете страни по този начин и не е модифицирана. " Тази контузия, тези закононарушения се трансформират в табу в изискванията на комунистическо ръководство, тъй като опонират на разказа, че всички дружно са се борили против немските фашисти ", изяснява Давис.

И след края на комунизма клането остава отворена рана. За Полша е мъчително, че на тогавашните националисти в Украйна от елементи се гледа като на герои.

Войната отвори нова страница в връзките на двете страни

След съветското нахлуване над Украйна обаче Полша стои напълно на страната на своите съседи - тя приема бежанци и доставя оръжия на Киев. Водещите полски политици пътуват постоянно до Украйна. Според публициста Пьотр Кошчински това е историческа опция за реализиране на по-добро съгласие. И то освен тъй като в лицето на Русия виждат общ зложелател: " В връзките сред две страни не са най-важни връзките сред политиците. Политиците се сменят. Решаващо е какво мислят народите един за различен. "

Кошчински споделя по какъв начин полските фамилии одобряват украински бежанци. И по този начин украинци и поляци се опознават по-добре. " Вярвам, че в идващите години това ще има голямо значение, без значение кой ръководи в едната или другата страна. "

Миналата седмица държавните управления на Полша и Украйна подписаха съглашение за съдействие в региона на националната памет. Една от дълготрайните цели може да бъде взаимен учебник по история на двете страни, споделя публицистът Кошчински. За да могат украинците и поляците да се схващат още по-добре.

Автор: Давид Зайонц
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР