Политически и престъпни босове подчиняват прокуратурата с компромати, оферти и

...
Политически и престъпни босове подчиняват прокуратурата с компромати, оферти и
Коментари Харесай

Еди-кой-си е казал на еди-кой-си. Денят, в който прокуратурата развя кирливите си мръсни гащи

Политически и незаконни босове подчиняват прокуратурата с компромати, предложения и закани. Тя пък ги изнудва с дирижирани каузи, които държи " на трупчета " с години. Звучи като мафиотски разказ, само че не е. Всъщност приказва висшето управление на самата прокуратура. 

Понеделник, минава 10:00 часа сутринта. Започнала е поредна седмица в търсене на болшинство за сформиране на постоянно държавно управление. Предстоят нови договаряния сред, откакто от " Продължаваме промяната - Демократична България " неведнъж са отказали да поддържат кабинет с мандат на партията на Бойко Борисов .

Този път публиката е заредена с малко по-различни упования. В края на отминалата седмица основният прокурор Иван Гешев от внезапно е станал обект на обвинявания за на личното си нападение. При това те идват от заместника му и негова досегашна дясна ръка Борислав Сарафов .

Дори двете най-безкритични към Гешев партии в Народното събрание - ГЕРБ и Движение за права и свободи , изненадващо са поискали оставката на основния прокурор. А това е последвано от още по-изненадващо, импортирано от шестима от най-верните му поддръжници във Висшия правосъден съвет.

У публиката назрява усещане, че като че ли всички внезапно са осъзнали незабавната нужда от правосъдна промяна . Тя би трябвало да изкара страната от спиралата на пет поредни парламентарни вота за две години. И да ѝ обезпечи над 6,2 милиарда евро от Плана за възобновяване и резистентност, пред които стои изискване на недосегаемостта на основния прокурор да бъде комплициран край.

Вместо реформаторско болшинство обаче, феновете получават самопризнания от най-висшите равнища в прокуратурата, че тя е подложена на непрекъснато политическо въздействие , управлява се посредством препредаване на послания, предложения и предизвестия и съзнателно държи " на трупчета " каузи против политици, с цел да им " извива ръцете ".

С други думи в общественото пространство излизат данни за редица закононарушения като търговия с въздействие, корупция, насила, закононарушения против правораздаването, изнудване, опасност. При това с тях се замерят основният прокурор и заместникът му.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Приятелства и изменничества
, който прекара последните две седмици след гърмежа до кортежа си в пътувания до Турция и Съединени американски щати . Той е съпроводен от четирите си заместнички, които безмълвно ще станат свидетелки на близо 40-минутната му тирада в Конферентната зала на Съдебната палата в София. Липсва единствено " лицето " Сарафов, както за пръв път ще го назова Гешев.

Събитието е оповестено като " изказване " на основния прокурор. Практиката, наложена през първата половина от 7-годишния му мандат, демонстрира, че следва обвинителна защита против критиците му без опция за журналистически въпроси.

Този път тя стартира с многозначително споменаване на думите " татковина, родина, родно място, мъжка дума, честност към приятелите ". Следва проявление на неподписана оставка , обърната наобратно, къса пауза за фотоси, скъсване на части и хвърлянето им на пода.

Останалата част от изказването е показана като последователност на " офанзивите на политическата мафия и престъпността ". Всъщност фокусът е ориентиран най-много върху " десетките " диалози , които Гешев е провел през последната седмица " по телефона , а и персонално в къщата си - с политици , членове на Висш съдебен съвет и магистрати - десетки, може би повече от десетки ". Все хора, които самият той заключи с определенията " мафия ", " отпадък " и " мишки ", призовавайки да бъдат " изметени " от " народа ".

Преразказът не включва имена, само че загатва другар, " непосредствен до ГЕРБ ", " политик - жена ", която е смятал за другар, както и прокурор, с който са " съученици от доста време ". Става ясно, че Гешев се усеща предаден. Включително и от Движение за права и свободи.

Именно ГЕРБ и Движение за права и свободи са двете партии, поради които основният прокурор неведнъж е получавал рецензии, че се радват на по-благосклонно отношение от страната подчинените му.

Поименно посочва единствено Бойко Борисов и Борислав Сарафов, по чиито адрес основният прокурор употребява обръщението " лицето " . По този метод Министерство на вътрешните работи всекидневно назовава обвинените в закононарушение. Преди години по този начин се обръщаше и някогашният основен прокурор Сотир Цацаров към някогашният вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов , преди последният да стане обвинен по три каузи и след това.
" Копчето enter "
" Вчера, пристигайки от Съединени американски щати, бях поканен до 10 часа да си подам оставката. Беше упоменато моето семейство и, че това, в случай че не го направя, някой ще натисне, откъс - " копчето enter " - с някакви неща, с някакви видеоклипове. И по тази причина по-добре да проявя здравомислие, тъй като животът продължава ", споделя Гешев.

Той твърди, че известието е било анонимно и не прецизира по какъв начин тъкмо го е получил. Малко по-късно Борисов споделя в Народното събрание, че на никого не се е обаждал и " никакви листчета " и предизвестия не е изпращал, " тъй като не сме в тази позиция ".

Никой от двамата не прецизира дали са практикували сходна форма на другарство в предишното, когато Борисов към момента беше министър председател , да вземем за пример.
Политиката би трябвало да излезе от правосъдната власт, където до този миг се опитваше, в някаква степен деликатно, да я управлява.Иван Гешев
" Сега е моментът и съм сигурен, че политиката би трябвало да излезе от правосъдната власт, където до този миг се опитваше, в някаква степен деликатно, да я управлява в полза на личните си, може би, користни ползи. А в този момент го прави безобразно, брутално ", продължава Гешев.

От думите му излиза наяве, че " преди месеци " е получил " завоалирано предложение " от името на Борисов: " Да стана дипломат или в Израел, или в Турция, а вероятно да имам политическа кариера, може би в неговата партия. "

Казва и, че след гърмежа до колата му на 1 май към този момент е получил различен знак : " Мой другар от провинцията ми се обади, непосредствен до ГЕРБ, и сподели, че обезпокоен Бойко Борисов, че лицето Бойко Методиев Борисов, му се е обадил и питал къде е фамилията ми. Той споделил, че не знае. Казва: " А, не знаеш? "

Макар да не го дефинира еднопосочно като опасност , Гешев прибавя, че тогава приятелят му е предал съвет от Борисов: " Да спра да приказвам, бил съм първа, втора, трета вест ".

С това контактите му с ГЕРБ не се изчерпват. Главният прокурор твърди, че откакто номинираната за министър председател Мария Габриел афишира оставката му за приоритет на възможния ѝ кабинет, той се обажда на " политик, който познавам и считах за другар, политик - жена ".

Източник: svobodnaevropa.bg


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР