Пожар избухна рано тази сутрин в известните „Царски конюшни” в

...
Пожар избухна рано тази сутрин в известните „Царски конюшни” в
Коментари Харесай

Горяха „Царските конюшни” в София

Пожар избухна рано тази заран в известните „ Царски конюшни” в София. Имотът е обект на съществени правосъдни разногласия. От любителски фрагменти във Facebook се вижда извънредно сериозен мащаб на пламъците и най-малко един екип огнеборци, изпратен да ги гаси.

Малко история

Внушителната постройка е ситуирана на повърхност от 8 декара на ъгъла на бул. "Княз Александър Дондуков " и бул. "Васил Левски ". В нея в миналото са се намирали Царските конюшни. Тя е издигната по времето на княз Александър Батенберг. По-късно там е съхранявана голяма част от автопарка на Фердинанд и фамилията му. Към конюшнята е имало и специфични сервизни работилници.

В началото на ХХ век към царския щал (конюшна) се основава и автомобилна работа. Известно е, че цар Фердинанд не бил обожател на ездата и предпочитал каляските, а по-късно и колите. Тази пристрастеност била споделена и от синовете му, които след това нараснали цифрата на колите.

Гаражът е изпълнявал и функционалностите на музей. Там можело да се наблюдава историята на колите на царското семейство от Освобождението до 1944 година. Сред експонатите са били ландото на губернатора на Източна Румелия Алеко Богориди, пакардът на княз Кирил, който той постоянно управлявал самичък, златна колесница от XVIII век в жанр Луи ХVІ, файтонът на княз Александър Батенберг, колесница "Виктория " на Фердинанд с държавния герб, втора колесница "Виктория ", поръчана особено за сватбата на цар Борис III и Йоана, "Мерцедес ", модел от 1905-а, на Фердинанд, неговият "Майбах " и "Мерцедес ", който цар Борис е получил като подарък от Хитлер.

След 9 септември 1944-а целият царски гараж е одържавен. За известно време транспортните средства и всички други атрибути са трансферирани към Българската кинематография - днешния киноцентър "Бояна ". А през 1953-а са предадени в музея за историята на София. До 1986-а постройката на Царските конюшни е била монумент на културата и е попадала в листата на предпазените здания. Дълги години в нея се обитаваше Катедрата по приложни изкуства на Националната художествена академия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР