Почти десетилетие след урбулешкото раздаване на ВЕЦ-овете в страната на

...
Почти десетилетие след урбулешкото раздаване на ВЕЦ-овете в страната на
Коментари Харесай

Ще се превърне ли Ботевград във втория Перник?

Почти десетилетие след урбулешкото разпределяне на ВЕЦ-овете в страната на НЕслучайни хора, „ попарата “, която започваме да сърбаме всички ние, напълно „ запари “.

Наред с нестихващия абсурдът с безводието в Перник, който е на път да вземе главите на министрите на районното развиване и на околната среда и водите Петя Аврамова и Нено Димов, в случай че „ сурвакарите “ дойдат на жълтите павета, в този момент се оказва, че рецесията може да се придвижи и на различен адрес.

Този път заплахата от нова водна рецесия е надвиснала и над Ботевград. За нея предизвестява кметът на града Иван Гавалюгов. По думите му в язовир "Бебреш " има вода за питейно-битово водоснабдяване единствено за към шест седмици.

В ефира на националното радио градоначалникът сподели: "Наличните водни количества от потребния размер на язовира са за към 6 седмици при настоящето съответствие на притока и отока на води от язовира. Всички се надяваме на удобни климатични условия, т.е. на снегове и дъждове в този интервал, само че не може да разчитаме на това. Положението може да го назовем като евентуално спешно, уповавам се не като ориста на Перник, само че не можем да си позволим да подценяваме ситуацията.

Според него, в случай че свършат водните запаси на язовир "Бебреш ", градът разполага и с други водоизточници, само че те не могат да задоволят изцяло питейно-битовите потребности на популацията. И предизвестява, че стигне ли се до такава обстановка, следствията надали ще се разграничават от тези в Перник.

Гавалюгов изяснява и аргументите за създалата се обстановка. От думите му излиза наяве, че главната по разбираеми за цялото ни общество е обвързвана с амортизираната ВиК инфраструктура на "Напоителни системи " и тази, която е общинска благосъстоятелност, само че се стопанисва от държавното "ВиК-София ".

Другата обаче съгласно него се кореняла в работата на дребната водноелектрическа централа "Бебреш ", издигната и пусната в употреба през 2014 година.

Официално това е установено в специфичен отчет, от който излиза наяве, че този Водноелектрическа централа работи...извън обсега на своето позволение. Само през тази година това се е случило за цели 14 дни, за който интервал са източени към 1.2 млн. кубика вода от язовира нерегламентирано в прорез с издаденото позволение от "Басейнова дирекция ", заяви Гавалюгов.

Тук е моментът да кажем, че става дума за частен Водноелектрическа централа, благосъстоятелност на компания, която е 100% благосъстоятелност на "Агрохолд ". А нейн шеф е един от някогашните кметове на Правец и татко на досегашния шеф на "ЛУКойл " Валентин Златев - Васил Златев -.

Кметът на Ботевград открехва и още една завеса – по думите му частният Водноелектрическа централа е построен, без "Напоителни системи " да има опция да управлява неговата работа. В тази връзка той споделя: "Те не могат наложително да стопират водата към ВЕЦ-а. ВЕЦ-ът можел самичък да си я спре, тъй като крановете се намирали на територията на самия Водноелектрическа централа, т.е., те сами се контролират и настрана сами си регистрират водните количества и заявяват пред "Напоителни системи ". Абсолютен парадокс! ".

Абсурдите в тази посока обаче тази посока не са един и два и надалеч не са от през вчерашния ден. Нека не забравяме, че още през 2016-а ДАНС се занимаваше с следствие на притежателите на част от Водноелекгтрическите централи в подтекста на подозрението, че построяването им може да се окаже заслон за пране на пари.

Информацията за това следствие стана известна от един доклад на финансовото разузнаване още от 2012-а, за което „ Банкеръ “ заяви преди близо пет години. От него се виждаше, че съгласно тогавашните проверяващи зелените централи са намерили място в схеми за изпиране на пари заради няколко аргументи. Първата е, че диверсификацията на енергийните източници е главен приоритет в България и в Европейския съюз, което допуска основаването на сдружения с такава активност. Тяхната сила, както е от дълго време добре известно се изкупува на преференциални цени по предварителни контракти и тези вложения се предизвикват, а това съгласно проверяващите по това време предполагало опити за потребление на активността на такива сдружения за пране на пари. Втората причина, която беше посочена в тази информация беше, че построяването на сходни високотехнологични паркове е обвързвано със обилни по размер вложения и с огромни обороти на средства. Това, съгласно специалистите на организацията, пък предложило елементарен метод за вложение на огромни суми с непостоянен генезис.

По този случай се пошумя в медиите, само че той по този начин си и заглъхна, без да се появят даже и първи проблясъци на някакви обвинявания към който и да било.

Освен чисто финансовите подозрения към "раждането " на този бизнес преди време стана ясно, че, въпреки и "зелен ", той основава и екологични проблеми.

По експертни оценки на еколозите от WWF досега е усвоен 80% от хидроенергийния капацитет на реките (без този на река Дунав). И без значение дали Водноелектрическа централа е деривационен, или руслов, това оказва въздействие на характера на водата в тези естествени водоизточници. Според тях дълго време у нас се считаше, че русловите са по-екологични, тъй като имат по-нисък пад, употребяват по-малко вода и я пропущат по-късно по течението, защото са на самата река. Само че в България тези ВЕЦ- ове внезапно започнаха доста да порастват като дължина и тяхното задбаражно езеро доближава в някои случаи 2 км, разясниха още преди години от природозащитната организация. Те даваха и предостатъчно доста образци в посока нарушение на екологичното равновесие. Но и техните предизвестия останаха глас в пустиня.

Съмнения за екологичната успеваемост на тези централи преди време показаха и Българското каяк общество. Според техния представител Димитър Манев в реките няма задоволително дебит и се следи последователното им засушаване.Според него казусът с Водноелектрическа централа -овете се трансформира към този момент в обществен. А с неконтролираното им създаване се убива и туризмът по реките.

И в случай че до момента повдиганите въпроси въпреки и от изключителна значимост въпреки всичко не засягаха напълно директно жителите на обитаемоте места към тези уреди, доста скоро може да се окаже, че всички тези „ подводни течения “, въпреки и по-несабележими на повърхността, през днешния ден могат да се окажат повече от рискови.

Но като се има в поради, че става въпрос за бизнес за милиони, надали скоро развръзката към протичащото се ще придобие ясни контури.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР