На днешния 21-и май преди точно 100 години българският национален

...
На днешния 21-и май преди точно 100 години българският национален
Коментари Харесай

ЮБИЛЕЙ: 100 години от първия мач на националния ни отбор по футбол


На днешния 21-и май преди тъкмо 100 години българският народен тим изиграва своя дебютен мач. Това се случва на стадион „ Зимерингер “ във Виена, където сме победени от Австрия с 0:6.

Създаването на внушителен тим, който да взе участие на олимпийските игри в Париж, е една от главните дискутирани тематики на учредителния конгрес на Българската национална спортна федерация (16-18 декември 1923 г.). В началото на идната година се стига до образуването на подобен, а по рекомендация на популярния активист Хуго Майзъл за пръв селекционер е определен 26-годишният ляв халф на Рапид Виена Леополд Нич. Първоначално са картотекирани 22-ма играчи, представители на футболните центрове София и Варна, само че по логистични аргументи отпадат шестима.

На 13 май българската група стартира своето пътешестване.Навсякъде първите ни национали са посрещани от стотици свои сънародници, които показват поддръжката си към тях.

От първите ни национали 9 са играчи на Левски, Димитър Манолов е представител на Славия, а капитанът Боян Бянов– на варненския Тича. Срещу себе си българите имат една от водещите футболни сили в Европа, което в композиция с неналичието на опит и прекомерната упоритост водят до проваляне с 0:6. Най-важното обаче е, че България към този момент има своя внушителен отбор. Той ще дебютира няколко дни по-късно на олимпийските игри в Париж, където губи след сериозна битка от Ирландската свободна страна с 0:1. БНСФ пък е призната за член на ФИФА и по този начин страната става част от международното футболно семейство, каквато е и до ден сегашен.

БФС ще означи вековния празник на националите със особено издание, което ще бъде отпечатано през втората половина на 2024 година В него ще откриете подробна статистика на безусловно всички мачове на представителния ни отбор от 1924 година до през днешния ден.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР