По време на последната среща на върха на Г-7 лидерите

...
По време на последната среща на върха на Г-7 лидерите
Коментари Харесай

Идеята за „таван на цените“ на руския петрол е опасна утопия

По време на последната среща на върха на Г-7 водачите на водещите западни страни оповестиха желанието си да „ вкарат таван на изкупната цена “ за съветския нефт. Според Ройтерс неотдавна страните от Г-7 са се споразумели за параметрите на „ ценовия таван “ за петрола, доставян от Русия. Посочва се, че " новото решение ще влезе в действие през декември ".

Идеята по някакъв метод да се лимитират приходите на Москва от експорт на нефт се появи на Запад още през март. Най- " очевидният " метод - незабавно да се наложи цялостно ембарго върху закупуването на съветски нефт, в началото провокира безапелационни възражения. Тъй като при положение на понижаване на общия размер на петрола, разполагаем на международния пазар, забележителното нарастване на цените е неизбежно. Междувременно цените на петрола и то без никакви „ ограничавания на доставките от Русия “ се повишават съвсем от началото на предходната година.

Самото разискване на ембаргото тласна цените на петрола още повече. Ембаргото обаче първо беше наложено от Съединени американски щати, Канада и Обединеното кралство. А при започване на юни влезе в действие 6-ият пакет от наказания на Европейски Съюз, който включва „ поетапно прекъсване на доставките на съветски нефт (забрана за покупка, импорт или трансфер на недопечен петрол) за 6 месеца (до 5 декември 2022 г.)”.

„ Предвижда се изключение за вноса на недопечен нефт по магистралния петролопровод „ Дружба “ за тези страни от Европейски Съюз, които заради географското си местонахождение не разполагат с различни благоприятни условия, задоволителни като потенциал. “ В резултат на това, сътвори се обстановка, при която купувачите на съветски нефт в Азия получават огромни отстъпки, а цените на бензина в Европа и Америка бият нови върхове.

Може би, в случай че приемем сходно развиване на събитията, още през май министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън предложи „ опция “ на ембаргото, което съгласно нейния проект доста ще понижи приходите в съветския бюджет от експорт на нефт, като в същото време резервира съветския нефт на пазара. Вместо цялостна възбрана за доставка на нефт от Руската федерация за експорт, Йелън се застъпи за установяването на „ мито върху закупуването на съветски нефт “. Всъщност става дума за административното ограничение на цената на петрола, който Русия доставя на международния пазар.

„ Идеята “ евентуално се основава на известия от международните медии, които от средата на пролетта интензивно разискват „ осведомителните течове “ за „ обилни отстъпки “, които Русия предлага за петрола си на евентуални купувачи на Изток. По съществуващите /непотвърдени/ данни отстъпката за китайски и индийски клиенти е достигала 29 $ за барел от настоящата пазарна цена.

В същото време високото равнище на цените на пазара разрешава на Москва да получи добър приход, даже като се вземе поради предстоящата отстъпка. Идеята за " таван на цените " би трябвало публично да направи сходни " отстъпки " наложителни. Според концепцията на създателите, при положение на триумф, размерът на предлагането на нефт на пазара ще остане на практика неизменен, което ще докара до стабилизиране или даже понижаване на цените. В същото време приходите на Москва ще намалеят доста .

Хипотетичният „ картел на купувачите “ даже получи неофициалното название „ ОПЕК наопаки “. Някои участници, тези, които към този момент постановат ембарго, биха влезнали в него, водени от политически претекстове. Западът щеше да заплаши другите с „ вторични наказания “.

Резултатът би трябвало да бъде образуването на обособен " пазар " на съветски нефт, чиято цена ще бъде доста по-ниска от международната. Предвижда се въвеждането на строги наказания против страни, които се пробват да закупят съветски нефт, заобикаляйки „ картела на купувачите “.

„ Морковът “ за геополитически прагматичните членове на „ картела “, съгласно Министерството на финансите на Съединени американски щати, би била опцията да получават забележителна отстъпка от Русия, базирайки се на страха от вторични наказания.

Според The Washington Post в началото концепцията на Йелън не е срещнала възторг нито измежду другите държавни ведомства на Съединени американски щати, нито измежду задграничните сътрудници. Идеята беше призната ветровито даже в Държавния департамент. Отношението стартира да се трансформира едвам към средата на юни, когато наближи датата на идната среща на Г-7.

След срещата на водачите на Г-7 беше оповестено, че се разисква " ценови кулоар " за съветския нефт в диапазона 40-60 $ за барел. Такава цена, споделят те, „ ще поддържа Москва заинтригувана от продължение на производството и износа “, като в това време я лишава от „ свръхпечалби “, с които да финансира дейностите си в Украйна.

Коментатори и публични лица даже приказваха за „ рентабилността “ от въвеждането на мита или „ таван на цените “ вместо цялостна възбрана за всички страни на разгорялата се геополитическа борба. Европейците ще могат да продължат да купуват съветски нефт, само че с отстъпка - " за сметка на доставчика ".

Запазването на позицията й на пазара на Европейски Съюз ще разреши на Москва да избегне съкращения на производството и загуба на пазарен дял и в това време да понижи отстъпката за азиатските клиенти. Световните цени на петрола ще станат по-стабилни и предвидими.

На 27 юли „ почитан член на Седморката, поискал анонимност “, сподели пред Ройтерс, че „ ценовият таван е контрактуван “ и се възнамерява да бъде въведен „ преди 5 декември “. Следователно в синхрон с лимитираното ембарго на Европейски Съюз, което влиза в действие на този ден.

„ Говорителят на Г-7 “ уточни, че Западът към момента се надява на интерес към „ тавана на цените “ от Китай и Индия. А също и на обстоятелството, че в този момент Русия ще бъде изправена пред „ сложен избор “: да се съгласи с изискванията на Запада или „ изцяло да загуби законния експорт на нефт “.

Убеждението за „ неизбежността “ на втория вид, ако Москва откаже „ съдействие “, се основава на презумпцията за цялостно владичество на западните компании в региона на фрахта, застраховането и презастраховането на петролните танкери. А „ ембаргото на Европейски Съюз “ просто планува цялостна възбрана за даване на сходни услуги.

Междувременно възраженията против концепцията за " таван на цените " от някои от съдружниците на Съединени американски щати, в това число членовете на " Седморката ", остават. Япония се изрича извънредно внимателно, защото е сериозно подвластна от съветските доставки на природен газ. А уверенията на Вашингтон за „ подготвеност за помощ” звучат неубедително.

Сред членовете на Европейски Съюз редица страни към момента показват открити подозрения по отношение на опцията за цялостен отвод от закупуване на съветски нефт и петролни артикули без пагубни стопански и обществени последствия за Европа. Франция даже предлага да се търси договорка за " таван на цените ", в случай че не с всички, то с множеството снабдители на нефт.

Германия от своя страна, се раздира сред жизненоважната нужда да поддържа доставките на съветски газ и нуждата да убеди съмняващите се сътрудници в Европейски Съюз в разумността на петролното ембарго.

Поради какви аргументи Пекин и Ню Делхи, без които концепцията за " картел на купувачите " губи всевъзможен смисъл, биха се съгласили да работят съгласно сюжета, написан от Вашингтон, въобще не е ясно. Поддръжниците на „ ценовия таван “ се базират на изявления в редица медии, съгласно които Китай и Индия, макар че са нараснали общата си търговия с Русия, публично понижават съдействието в тези области, в които западните наказания са наложени против Москва.

Скептиците показват, че изходът от визитата на Йелън в Ню Делхи в най-хубавия случай е нерешителен. Обсъждането на " таван на цените " с Китай на фона на изостряне на " тайванския въпрос " е изцяло несвоевременно. Въпреки това Вашингтон се пробва да окаже напън върху управлението на Поднебесната империя.

На 27 юли Bloomberg заяви, че републиканският сенатор Марк Рубио и няколко негови сътрудници са внесли законопроект, който планува „ санкции против организации, които застраховат или записват танкери, пренасящи нефт или полутечен природен газ от Русия до Китай “. Китайското външно министерство незабавно осъди самодейността. И то категорично посочи, че „ връзките сред Русия и Китай не се въздействат от външни фактори.”

И най-после, може би главният въпрос е реакцията на Москва. Руското управление има разнообразни разновидности за отговор. Един от тях е да се сътвори народен референтен клас петрол. Подобна концепция, съгласно Bloomberg, още веднъж се разисква. А осъществяването му може да стартира през октомври. Преходът към директни котировки на съветски първични материали, без отстъпки по отношение на еталонните марки като Brent, може да донесе спомагателни доходи. Например схемата за продажба на газ за рубли към този момент се оказа много ефикасна.

По мнението на " Комерсантъ " самата концепция да се принуди Москва да продаде скъпа стока на цена, явно по-ниска от пазарната, е " утопична ". „ Законите на стопанската система са съвсем толкоз негъвкави, колкото и законите на физиката: в случай че търсенето на който и да е артикул се усили, цената се усилва и в случай че се опитате изкуствено да намалите тази цена, просто ще има дефицит и черен пазар, където цената ще да бъде още по-висока, защото участниците ще включат в нея всички спомагателни разноски и нараснали опасности, свързани с рестриктивните мерки.”

Най-голямото безпокойствие на Запад е сюжетът, при който Русия сама ще спре всички доставки на нефт за експорт. На 20 юли Владимир Путин предизвести западните страни да не се пробват да лимитират износа на съветски нефт.

Припомняйки по какъв начин цените на газа скочиха вследствие на политическите " игри " на Европейския съюз, президентът на Русия уточни, че петролните наказания също ще доведат единствено до по-нататъшно повишаване. Според РИА Новости, Путин назова концепцията за ограничение на размера на износа на съветски нефт „ страхотна “. И отново той предвижда, че в случай че бъде приложено, „ цените на петрола ще скочат до небето.”

Като цяло не може да се изключи, че концепцията за „ таван на цените “ е огромна пропагандна акция от администрацията на Байдън, опитваща се да убеди американските гласоподаватели в навечерието на междинните избори в способността си както да понижат цените на бензина, по този начин и да „ нанасят действителни вреди на Кремъл “.

Номинално стопанската система на Съединени американски щати отбелязва спад за второ следващо тримесечие. Засега управляващите отхвърлят да нарекат протичащото се криза. Фед обаче продължава да покачва дисконтовия %, пробвайки се да преодолее високата инфлация. Европейската централна банка стартира да работи по сходен метод.

Преходът на Америка и Европа във фаза на негативен напредък, както и по-нататъшното закъснение на китайската стопанска система, са в положение „ естествено “ да понижат цените на суровините. Западните водачи обаче ще разгласят публично за триумфа на тяхната политика на ограничение на петролните доходи на Москва.

В същото време европейското ембарго и опитът за налагане на „ таван на цените “ на съветския нефт извеждат посредническата битка сред Москва и Запада в региона на геоикономиката на ново равнище.

Западът настойчиво се пробва да " преконфигурира интернационалната система " по подобен метод, че да минимизира въздействието на Русия. В идеалния случай да се реализира изолацията на Москва . Обречеността на неуспех на всевъзможни сходни опити е отвън подозрение. Подобна „ политическа активност “ обаче съставлява забележителна опасност сама по себе си.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР