По време на най-лошата година за световните пазари от 2008

...
По време на най-лошата година за световните пазари от 2008
Коментари Харесай

Питър Симчак, Amundi: Хванете най-добрите дни на пазарите, гледайки напред

По време на най-лошата година за международните пазари от 2008 година насам самостоятелните вложители са удвоили позициите си в акции, до момента в който доста от професионалните са ги понижили, писа в края на 2022 година The Wall Street Journal. Каква ще бъде 2023-а?   В началото на 2023 година вероятностите бяха негативни за първата половина на годината, като се очакваше усъвършенстване през втората.     Въпреки това, след позитивните събития в Европа и Китай, настроенията към този момент са по-оптимистични. Ако инфлацията спадне повече от предстоящото, това може да е удобен сюжет за рисковите активи.    Положителни сигнали може да открием в индексa за разноските за заплати и намаляващия показател на инфлацията в Съединени американски щати, по-ниските цени на природния газ, както и успокояването на растежа на заплатите в Европа.     Рисковете идват от това, че инфлацията остава настойчиво висока, както в Европа, по този начин и в Съединени американски щати, както и от прекомерното фокусиране върху главната инфлация от страна на централните банки (ЕЦБ повече от Фед). Към това може да прибавим и внезапният спад в потреблението.    Основният риск за акциите през 2023 година идва от натиска върху маржовете, сюжета за твърдо приземяване в Съединени американски щати и еврозоната, както и от спада на облагите на софтуерните компании.    По-просто казано, високата оценка на американските акции не дава доста място за успокоение при осъществяване на отрицателните сюжети. 

Какви активи би трябвало да държи междинният вложител в портфейла си, с цел да отбрани вложенията си в предизвикателна икономическа среда?   Както в множеството случаи, най-хубавата тактика е диверсифицираната.    Можем да научим един скъп урок, в случай че погледнем по какъв начин влагат хората с активи над един милион $.    Те се самоопределят като консервативни вложители и разпределят благосъстоянието си в разнообразни действителни и финансови активи: акции, недвижими парцели, пари в брой, облигации и различни активи.    Нищо не се трансформира, когато имате дълготрайна тактика и просто се придържате към нея. Гледайте дълготрайно и не позволявайте на моментните настроения (както лакомия, по този начин и страх) да движат вашите решения.    Тук можем да цитираме Уорън Бъфет, съгласно който фондовият пазар е просто инструмент за прекачване на пари от нетърпеливите към търпеливите.

Кои са най-големите поведенчески неточности на вложителите? Как да ги избегнем?   Както споделих, хората са склонни да се стресират от краткосрочните придвижвания на пазарите и се пробват да влагат въз основа на краткосрочни прогнози. Това е най-голямата им неточност – при нея хората не влагат, а спекулират.     Ако те изпитват боязън, в множеството случаи постъпват по два метода.   Първо, желаят да подхващат някакви дейности. Опитват да поемат контрола, като си споделят " би трябвало да направя нещо незабавно ", което в множеството случаи води до пазаруване на върха и продажба на дъното.   На второ място е по този начин нареченият щраусов резултат. Уплашените хора не вършат нищо, а остават отвън пазара, до момента в който се нещата подобрят.    Тогава те пропущат най-хубавите дни на пазарите, които нормално се възвръщат, преди положителните вести да са се появили в медиите или да бъдат доказани от икономическите данни. Пазарите гледат напред, а хората гледат най-вече обратно.

Когато пазарът е неустойчив или стопанската система отслабва, дейните мениджъри могат да се показват по-добре. Какво е мнението ви по отношение на дебата за интензивно против пасивно вложение?    И двете тактики би трябвало да бъдат част от портфолиото.    В момента времето е по-привлекателно за избор на акции, в сравнение с когато лихвените проценти бяха на нула и пазарите бяха доминирани  от лесните пари.    Това докара до господството на S&P 500, дължащо се най-много на най-големите софтуерни корпорации.    Въпреки това, комбинацията от пазарна експозиция, посредством евтини индексни фондове за ефикасните пазари и дейни фондове, инвестиращи в акции или облигации на по-малко ефикасните пазари, има смисъл за мен. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР