Екстремна геомагнитна буря от пета степен по 5-степенната скала за

...
Екстремна геомагнитна буря от пета степен по 5-степенната скала за
Коментари Харесай

Мощна геомагнитна буря от пета степен бе регистрирана на Земята

Екстремна геомагнитна стихия от пета степен по 5-степенната канара за интензитета на геомагнитните стихии беше следена на Земята за първи път от 2003 г, заяви американското Управление за атмосферни и океанографски проучвания.

Мощната стихия е била следена в петък вечерта и е била провокирана от серия от изхвърляния на коронална маса от Слънцето.

По-рано американските специалисти бяха издали паника за стихия с интензитет от четвърта степен, само че в последна сметка стихията се е оказала още по-мощна.
Това, което се случи през последните няколко дни, е система от комплицирани слънчеви петна, които се събраха и образуваха голяма, дейна област на слънцето. Те са извънредно дейни в рамките дневно, ден и половина. Те провокираха 7 мощни изхвърляния на коронална маса.
Нур Рауафи – физик от университета „ Джонс Хопкинс “

Смята се, че бурята е повлияла на електрическите мрежи, на сателитната навигация, на джи пи ес-ите и на други електронни технологии.

За последно геомагнитна стихия от пета степен е имало през октомври 2003 г и тя е била известна като " Хелоуинската стихия ". По това време е имало спирания на тока в Швеция и повреди в трансформатори в Южна Америка.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР