Предполага се, че участие като преки извършители или помагачи на

...
Предполага се, че участие като преки извършители или помагачи на
Коментари Харесай

Действащи ченгета взривили бомбата на пътя за Гешев?

Предполага се, че присъединяване като директни причинители или помагачи на атентаторите при бомбения атентат на пътя против някогашния основен прокурор Иван Гешев, са взели настоящи командоси от най-елитната спецслужба на Министерство на вътрешните работи – ГДБОП. 

Намек за това бе изработен и от самия Гешев в обявата му във Facebook от 1 май т.г., когато се навърши година от задействаното взривно устройство, избухнало край пътя, по който мина бронираната лимузина на тогавашния обвинител №1.

 

Взривът, избухнал в местността „ Ярема “ на пътя София – Самоков, засегна леко минаващия в този миг блиндиран автомобил на Иван Гешев, само че провокира същинска турбуленция в страната и отприщи лавина от трагични събития и скандални разкрития.

След атентата Гешев се изпокара зрелищно със заместника си и началник на Националното разследване Борислав Сарафов, а Висшият правосъден съвет съумя да в профил от служба основния прокурор, чието място на обвинител №1 в страната краткотрайно беше заето от огромния му зложелател Сарафов.

 

Разследването на бомбата, избухнала край пътя на Иван Гешев, върви мудно и по всичко проличава, че надали в миналото поръчителите и причинителите на атентата ще бъдат разкрити. Това дава мотив за всевъзможни спекулации, а измежду версиите, признати на въоръжение от самия Гешев, е тази, че спецчасти на Министерство на вътрешните работи стоят зад атентата.

Седмица преди гърмежа да избухне на 1 май 2023 година, на полигон край Пловдив е извършено взаимно антитерористично обучение сред НСО и командоси от ГДБОП, по време на което са били тренирани дейности при бомбен атентат с ориентиран гърмеж. Били са задействани няколко бомби с ориентиран гърмеж, сходни на тази, която избухна на пътя на лимузината на Гешев, което кара мнителния някогашен основен прокурор да подозира, че командосите са упражнявали на полигон бъдещия атентат против него.

 

„ Според един от най-хубавите израелски експерти осъществяването е военно и съставлява по този начин наречения „ ориентиран гърмеж “ – нещо като неподготвено РПГ. Пак съгласно него мястото е определено съвършено, а организацията на атентата е лишила месеци.

 

Това е оценката на един от най-хубавите експерти в света, а не на разбиращите от всичко „ говорещи глави “, които не слизат от ефира на демократичните медии. Стотиците стоманени сачми, отрязали дърво, отдалечено на десетки метри, е трябвало да ударят врата на колата ми. За благополучие, заради разминаване с елементи от секундата, сачмите засегнаха единствено предната част и по този начин никой не пострада “, написа Иван Гешев във фейсбук година след бомбения атентат.

 

Съмненията, че настоящи командоси може да са взели участие във гърмежа против Иван Гешев, се

появиха още в първите дни след атентата, когато мнозина откроиха две съществени версии – че тогавашният основен прокурор самичък е поръчал бомба против себе си, с цел да повдигне пагубно ниския си рейтинг, или че службите са го инициирали, само че не с цел да го убият, а с цел да го изплашен и принудят да си подаде оставката.

 

Според осведомен от висшите етажи на Министерство на вътрешните работи слухът, че елитни спецполицаи са организирали бомбата за Гешев, не е напълно лишен от съображение. Той признава, че в Министерство на вътрешните работи от много време се популяризира мълвата, че атентатът е проведен от Алексей Петров, който имал навика, а и контактите да вербува антиимафиоти за незаконните си каузи.

 

Няколко дни след изтезанието на Алексей Петров, който беше премахнат на 6 август 2023 година с патрон главата от наемен палач по време на разходка на Витоша, Гешев обществено загатна, че Трактора е обвързван с бомбения атентат против него. „ На нарочна конференция демонстрирах проект за отстраняването ми от поста основен прокурор, подготвян от Красимир Каменов – Къро. После по невиждан метод за страна от Европейски Съюз беше осъществен атентат против мен. Тогава предизвестих, че това е единствено началото. На 14 май 2023 година Алексей Петров даде изявление, в което изиска да се отдръпва. По безапелационен метод отхвърлих безпринципната „ оферта “ да стана дипломат (или прокурор във ВАП) след отправени и документално закани. Скъсах оставката си ", напомни събитията Иван Гешев.

 

Ангажирани в следствието на атентата против някогашния основен прокурор разкриват, че в бомбата против Гешев са били сложени 43 стоманени сачми с диаметър 18 мм, като всичките са били прикрепени към външната част на взривното устройство. Взривът, употребен при атентата – нитропент, най-вероятно е импортиран от Сърбия или от страна от някогашните руски републики, а бомбата е била самоделно съединена в България след това и задействана да избухне посредством електрически прийом. Това е заключението на шестимата специалисти, изготвили химическата и взривотехническата експертиза.

 

Според движимостите лица в самоделната бомба е било заложено голямо количество нитропент – към 2,5 кг. Експерти настояват, че в случай че сходно количество гърмеж бъде заложено под шасито на брониран автомобил, то сигурно ще го вдигне във въздуха.

„ Нитропентът се употребява за гранати, снаряди и муниции, само че от години не се създава в България. По всяка възможност гърмежът е импортиран незаконно от прилежаща Сърбия.

 

Съществува опция гърмежът да е доставен до страната ни и по море от някоя от някогашните руски републики. Със сигурност след това бомбата е направена самоделно в България, само че към този момент остава неуточнен въпросът дали задачата на атентата е била да убие Иван Гешев, или единствено да го сплаши. Разследването не изключва и разновидността „ инсценировка “, отбелязва столичен криминалист.

 

Цяла година след атентата специалистите не могат да изразят изрично мнение по какъв начин тъкмо е била задействана бомбата като съществуват най-малко три хипотези. Водещата версия е, че гърмежът е бил задействан от разстояние и че задачата на бомбата е била не да ликвидира Иван Гешев, а да го изплаши.

Допуска се и вид наемниците, задействали гърмежа, да са избързали със секунда-две и това да е повода за относително дребното вреди, нанесени по бронираното Ауди на отстранения след това от Висшия правосъден съвет основен прокурор.

 

„ В идващите месеци ще бъде осъществен следствен опит на полигон, като ще бъде взривено двойно по-малко количество нитропент, с цел да се видят вероятните вреди и дали гърмежът е бил в положение да убие возещия се в блиндиран автомобил Иван Гешев. Мнението на специалистите е, че в случай че гърмежът е бил на по-малко от метър разстояние от лимузината и е бил с вярното ориентиране, то сигурно е щял да погуби возещите се в автомобила лица.

Съществува версия, че бомбаджията съзнателно е заложил погрешно взривното устройство по този начин, че взривната вълна да отиде към гората, а не към шосето, откъдето е прекосявал кортежът на Иван Гешев, разкрива зает в следствието на несполучливия атентат против някогашния основен прокурор.

 

Към днешна дата Иван Гешев се подвизава на политическата сцена и ще взе участие на идните парламентарни избори с партията си „ Граждански блок “. За нея социолозите настояват, че радарът не я хваща – т.е. ще е знамение, в случай че Гешев събере повече от 0.5% избор.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

Тагове: Иван Гешев Алексей Петров МВР ГДБОП Борислав Сарафов НСО Красимир Каменов – Къро нитропент РПГ
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР