По-важните новини от поредния ден на войната срещу Украйна накратко:

...
По-важните новини от поредния ден на войната срещу Украйна накратко:
Коментари Харесай

Русия задържа, отвлича и изтезава цивилни в Южна Украйна

По-важните вести от следващия ден на войната против Украйна в резюме:
Руската войска прави противозаконни арестувания, изтезания и отвличания на цивилни в зоните под неин надзор в Южна Украйна, декларира неправителствената организация " Хюман райтс уоч ". Умората, отчаянието и гневът доминират в Източна Украйна след пет месеца на " война без благосклонност, която е безумна ", споделя Франс прес в репортаж от Донбас. Според началника на най-голямата украинска стоманодобивна компания " Метинвест” Русия заграбва стомана на стойност 600 млн. $ от фабрики и пристанища в Украйна. Руското министерство на защитата твърди, че от пети юли насам силите му в Украйна са унищожили четири артилерийски системи " Хаймарс " (HIMARS), предоставени на Киев от Съединени американски щати. Ройтерс отбелязва, че не може да удостовери тази информация.
Подробностите по тези и други вести:

" Хюман райтс уоч ": Русия, че задържа, отвлича и изтезава цивилни в Южна Украйна

Руската войска прави противозаконни арестувания, изтезания и отвличания на цивилни в зоните под неин надзор в Южна Украйна, декларира неправителствената организация " Хюман райтс уоч ", представена от Франс прес и БГНЕС.

" Руските сили са трансформирали окупираните територии в Южна Украйна в пропаст от боязън и дива безредица ", разгласи Юлия Горбунова, сътрудничка в " Хюман райтс уоч ", представена в изказване на организацията.

Горбунова разкри за " измъчвания, нечовешко отношение, както и случайни арестувания и отвличания на цивилни " в Херсонска и Запорожка област, които са под частичния надзор на окупационната войска, като прикани съветските управляващи " да спрат неотложно с тези закононарушения ".

" Хюман райтс уоч " прецизира, че е провела диалози с повече от седемдесет украински жители, които са описали над четиридесет случая на закононарушения. Освен това организацията е документирала измъчвания на трима членове на украинските Сили за териториална защита, които са били арестувани като военнопленници. Двама от тях са умряли.

Жителката на Херсон Альона Лапчук описа през предишния месец пред Агенция Франс Прес, че нейният мъж, член териториалната защита, е бил в неопределеност след разпит от съветските бойци, преди тялото му да бъде намерено на дъното на река.

" Разпитваните хора описват, че са били измъчвани или са станали очевидци на измъчвания като продължителни побои, а в някои случаи - и мъчения с електричество ", се добавя в изказването, което разказва също " рани, счупвания на зъби, ребра и други кости, съществени изгаряния и черепни контузии ".

Задачата " наподобява е била да се добие информация и да се всее боязън, с цел да може хората да одобряват окупацията ", прибавя организацията.

Херсонска област, която наброяваше повече от един милион души преди нашествието, беше съвсем напълно окупирана от Русия след началото на войната на 24 февруари. Запорожка област, източно от Херсонска, която преди войната имаше население от 1,7 милиона души, също е отчасти под контрола на Москва, в това число най-голямата нуклеарна централа в Европа, ситуирана там.

Пет месеца на яд и обезсърчение в Донбас

Умората, отчаянието и гневът доминират в Източна Украйна след пет месеца на това, което доброволецът, оказващ филантропична помощ Олексий Юков назовава " война без благосклонност, която е безумна ", споделя Франс прес, представена от БГНЕС.

В обширната индустриална област Донбас - формирана от Донецка и Луганска област - се водят боеве от 2014 година, когато подкрепяните от Русия сепаратисти превзеха част от региона.

Но нахлуването на Москва на 24 февруари издигна страданията на друго равнище в региона на работническата класа, където може да срещнете толкоз неодобрение против украинските войски, колкото и против съветските, отбелязва организацията.

Градовете и селата по продължение на фронтовата линия са обстрелвани, а животът им е преустановяван всеки ден.

В най-хубавия случай са разрушени единствено домове - едноетажни къщи с добре поддържани градини и зеленчукови имоти, превърнати в руини.

Още по-далеч от фронтовата линия, в следения от Украйна Краматорск, основния административен център на Донецка област, има непрекъсната опасност от удари.

Областният губернатор Павло Кириленко съобщи, че от началото на нашествието са починали над 600 цивилни жители, а повече от 1600 са ранени.

Руските сили, които последователно превзеха съвсем цялата Луганска област, в този момент се пробват да създадат същото и в Донецк.

И макар че през последните седмици фронтовата линия не се е изместила доста, продължаващата война на безсилие предизвиква опустошаване на локалните поданици.

В миньорския град Торецк отпаднал боец, затрупан със сив прахуляк след бомбардировка, при която са починали шестима души - най-вероятно братята му по оръжие, макар че той отхвърля да каже - подвига пестник в символ на победа, само че в очите му се чете безизходност.

В Славянск 54-годишният Андрий демонстрира голям кратер, оставен от снаряд в градината на тъща си, и внезапно избухва в сълзи.

Жена в Бахмут на фронтовата линия сочи към публицистите с с напрежение от яд лице, наричайки ги " предвестници на нещастието " и демонстрира руините на аптеката си, разрушена от снаряд, който съгласно нея е украински.

В района, където носталгията по руските времена е мощна, от време на време има яростна съпротива против държавното управление в Киев, упреквано, че години наред е пренебрегвало локалните потребности.

Някои локални поданици чакат с неспокойствие идването на съветските войски, до момента в който други са твърдо срещу тях.

Много от жителите споделят, че изпитват обезсърчение и недоумение и се усещат изоставени.

В Часив Яр, който беше обиден от удар на 10 юли, при който починаха повече от 45 души, 64-годишна жена събира кайсии на мястото на разрухата пред разрушената постройка.

" Под нея към момента има деца. Родителите им ги викат, само че никой не дава отговор ", плаче Людмила, майка на шест деца и баба на 12.

" Никой няма потребност от нас тук. Вече няма нищо. Официалните лица са си тръгнали. Трябва да се грижим сами за себе си, с цел да останем живи ", споделя Людмила, която като множеството хора отхвърля да назове същинското си име.

Местните чиновници постоянно отсъстват след ударите, а военните мълчат.

Властите неведнъж са призовавали хората да се изтеглят. Но мнозина няма къде да отидат.

" Обичах живота си. Имах работа в близката фабрика. Имах къща. Нищо изключително, само че живеехме добре ", въздъхва Татяна.

Жената на 50 години е от град Покровск и сочи към снаряд, който е развалил десетина къщи на една улица.

Много цивилни се оплакват повече или по-малко намерено и от това, че украинските бойци построяват бази в жилищни региони - в изоставени учебни заведения или къщи.

В отговор на въпрос на Агенция Франс Прес представител на украинската войска в Донбас отхвърли да разяснява тези изказвания на локалните.

Въпросът е доста внимателен, защото постоянно се твърди от Москва, че ударите по тези региони са нужни поради военното наличие.

" Не би трябвало да приказвам с вас. Може да имам проблеми ", сподели една жена в Торецк, часове след удар по жилищна постройка.

" Но бих желала военните да изоставен, да отидат да се бият на друго място. Тук има деца и естествени хора ", показа тя пред Агенция Франс Прес.

Собственикът на " Азовстал”: Русия плячкосва стомана, платена от Европа

Според началника на най-голямата украинска стоманодобивна компания " Метинвест” Русия заграбва стомана на стойност 600 млн. $ от фабрики и пристанища в Украйна, предава Би Би Си.

Фирмата е притежател на завода " Азовстал ", който се трансформира в последната опора на украинските бойци и цивилни по време на опустошаването на град Мариупол.

Главният изпълнителен шеф Юрий Риженков съобщи, че стоманата се трансферира в Русия и се продава на открито, като част от нея е била предопределена за клиенти във Англия.

Седалището на " Метинвест " е в Мариупол, център за търговия и произвеждане, който след съвсем тримесечно безмилостно нахлуване падна в ръцете на Русия през май.

Риженков съобщи, че при нападението против завода " Азовстал ", който дружно със сестринския си цех " Илич " е произвеждал 40% от цялото произвеждане на стомана в Украйна, са били убити 300 чиновници и 200 техни родственици.

Хиляди тонове стомана са били платени от европейски клиенти, в това число някои от Англия.

Той съобщи, че обществени източници и лични информатори на компанията са съобщили, че стоманата е била трансферирана в Русия и продадена на вътрешните пазари или в страни от Африка и Азия.

" Това, което те правят е обир. Те крадат освен нашите артикули, само че и някои от тези артикули, които към този момент принадлежат на европейските клиенти. Така че всъщност те крадат освен от нас, само че и от европейците ", сподели Риженков пред Би Би Си.

Той съобщи, че компанията документира допустимо най-вече обири и се приготвя да предприеме бъдещи правни дейности.

" В даден миг руснаците ще се изправят освен пред интернационалните, само че и пред наказателните съдилища. И ние ще ги преследваме с всичко, с което разполагаме ".

Би Би Си се обърна за коментар към съветското министерство на защитата, само че то не отговори на обвиняванията.

Професор Марко Миланович, специалист по интернационално право в университета в Рединг, споделя, че има редица благоприятни условия за водене на дело, само че изгледите за триумф са несигурни.

" Каквито и правни благоприятни условия да избере „ Метинвест”, това е доста сложен развой и въпреки че за жалост плячкосването да е много постоянно срещано събитие в спорове, съденето на страната, която плячкосва, и приемането на обезщетение е в действителност доста, доста рядко ", сподели той пред Би Би Си.

Руските сили настояват, че са унищожили 4 артилерийски системи " Хаймарс " в Украйна

Руското министерство на защитата сподели, че от пети юли насам силите му в Украйна са унищожили четири артилерийски системи " Хаймарс " (HIMARS), предоставени на Киев от Съединени американски щати, съобщи Ройтерс.

" В интервала сред 5 и 20 юли бяха унищожени три пускови установки и една транспортно-зареждаща машина за реактивните системи за залпов огън " Хаймарс ", съобщи по време постоянния си брифинг представителят на съветското министерство на защитата Игор Конашенков.

Ройтерс отбелязва, че не може да удостовери известието посредством самостоятелен източник.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР