Ако Запорожката АЕЦ спре да работи, може да се стигне

...
Ако Запорожката АЕЦ спре да работи, може да се стигне
Коментари Харесай

Киев: Ако Запорожката АЕЦ спре работа, има опасност от катастрофа като във Фукушима

Ако Запорожката АЕЦ спре да работи, може да се стигне до изхвърляне на радиоактивни боклуци в околната среда и екологична злополука като тази след повредата в японската централа във Фукушима. За това предизвестиха специалисти от украинската Държавна ревизия за нуклеарно контролиране.

Около централата има съществено напрежение и взаимни обвинявания за готвена провокация.

Според украинското разузнаване на личния състав е разпоредено да остане вкъщи на 19 август.

На работа били извикани единствено дежурните. В момента АЕЦ " Запорожие " се намира под контрола на съветските сили, които пък упрекват украинската войска, че обстрелва региона. Руското министерство на защитата заплаши, че централата може да бъде затворена поради обстрела.

В случай, че електорзахранването бъде прекратено, системите за изстудяване може да излязат от строя, да се стигне до щета на реакторите и изхвърляне радиоактивни субстанции, предизвестява украинската страна. Те показват, че централата има потребност от непрестанно електрозахванване за изстудяване – за задачата би трябвало да работят енергоблоковете или да се получава електричество извън. Три от четирите електропровода, свързващи АЕЦ " Запорожие " с украинската енергийна система обаче са развалени. За малко сила може да се обезпечава и с дизелови генератори, само че би трябвало да се обезпечи огромно количество гориво.

Не желаеме нов Чернобил

Ден по-рано украинският президент Володимир Зеленски прикани Организация на обединените нации да подсигурява сигурността на централата.

секретар на организацията Антонио Гутериш и с турския президент Реджеп Ердоган.

Турският държавен глава разгласи, че е обезпокоен от сраженията към АЕЦ „ Запорожие “.

" Не желаеме да преживеем нов " Чернобил ", сподели той.

Ердоган подготвен да бъде хазаин на договаряния сред Зеленски и Путин


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган сподели пред публицисти в самолета на връщане от визитата си в Украйна, че Турция е подготвена да способства по всевъзможен вероятен метод за намирането на решение на войната в Украйна.

Ердоган уточни, представен от частната телевизия НТВ, че е изразил пред украинския водач Володимир Зеленски готовността на страната си да бъде хазаин на договаряния сред него и съветския президент Владимир Путин.

По думите на турския президент войната в Украйна е била водещата тематика на диалозите му със Зеленски, като той е декларирал пред украинския водач, че Турция ще продължи солидарността и поддръжката си за териториалната целокупност и суверенитета на Украйна.

Заявих още, че ще продължим да способстваме за разрешаването на войната посредством дипломация и договаряния. Точно както споделих на господин Путин по време на визитата ми в Сочи, подсетих и на господин Зеленски, че можем да бъдем домакини на среща сред тях, съобщи Ердоган.

Президентът уточни, че тематиката за Запорожката АЕЦ също е участвала в диалозите.

Според него Международната организация за атомна сила (МААЕ) би трябвало да следи въпроса от близко и да поеме избрана отговорност за това какво би трябвало да се направи.

" Зеленски изиска особено следното от нас: Русия да отстрани всички мини и сходни обекти тук (в региона на Запорожката АЕЦ) и този въпрос неотложно да престане да буди боязън. Защото това е детайл на опасност ", сподели Ердоган.

Президентът съобщи, че ще разиска въпроса с съветския водач Путин и особено ще изиска от него Русия да извърши ролята си в това отношение като значима стъпка за международния мир. Те би трябвало да създадат това, добави Ердоган.

Дронове

Украински дронове са били свалени на най-малко две места в анексирания Крим, предадоха международните организации. Според губернатора на Севастопол Михаил Развожаев системите за противовъвздушна защита са свалили са свалили безпилотна машина покрай военното летище Белбек.

Пострадали няма.

По-рано се разбра, че различен украински дрон е бил свален в най-източната част на Крим – край Керч. През последните дни бяха регистрирани голям брой гърмежи на полуострова. Руската страна назова случаите бойкот.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР