САЩ ще предоставят безплатно на Чехия осем военни хеликоптера Bell,

...
САЩ ще предоставят безплатно на Чехия осем военни хеликоптера Bell,
Коментари Харесай

САЩ подаряват на Чехия 8 бойни хеликоптера заради помощта за Украйна

Съединени американски щати ще дават гратис на Чехия осем военни хеликоптера Bell , оповестиха от посолството на Съединени американски щати в Прага.

Чешкият министър на защитата съобщи, че това е самопризнание за помощта, която страната членка на НАТО оказва на Украйна, заяви Ройтерс.

Чехите желаят да ускорят модернизацията на армията си и да приключат с потреблението на техника от руската ера, в това число хеликоптери, и подариха на Украйна непотребната си техника.

" Видно е, че нашата ясна и непоколебима позиция от началото на съветското навлизане в Украйна се отплаща ", цитира вестник " Хосподаржске вести " министърката на защитата Яна Чернохова.

" Благодарение на нашите старания за оказване помощ на Украйна освен спечелихме уважението на нашите съдружници, само че и получихме тяхната поддръжка за модернизиране на нашата войска. "

Хеликоптерите са в допълнение към 12-те поръчани по-рано и ще бъдат предоставени гратис, като Чехия ще поеме единствено разноските за прекачване и рационализация, заяви късно през вчерашния ден посолството на Съединени американски щати в Tуитър.

" С наслаждение удостоверяваме прехвърлянето на 6 броя AH-1Z и 2 броя UH-1Y в границите на програмата " Излишни отбранителни артикули ", съобщи посолството.

В резултат на това решение на Вашингтон Чехия ще разполага с 10 щурмови машини AH-1Z Viper и 10 многоцелеви UH-1Y Venom. Поръчаните по-рано хеликоптери би трябвало да дойдат през 2023 година

Преди месец Прага също по този начин заяви, че възнамерява закупуването на 24 изтребителя Ф-35.

Унгария и България останаха единствените страни в Европейски Съюз и НАТО, които не оказват директна военна помощ на Украйна. Въпреки апелите да помощ със остаряло руско въоръжение, България реши да не го прави.

На този декор поддръжката на огромна част от руското съоръжение сега на процедура е невероятно и в случай че не се откри вид, скоро страната ни ще бъде принудена да се откаже от него.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР