Преди началото на войната в Украйна руската Федерална служба за

...
Преди началото на войната в Украйна руската Федерална служба за
Коментари Харесай

Два плана за марионетно правителство и светкавично завземане на Киев: провалът на ФСБ в Украйна

Преди началото на войната в Украйна съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ) е докладвала в Кремъл, че жителите на прилежащата страна ще привестват идването на съветските военни, без значение от наличните в службата резултати от изследвания, свидетелстващи за противоположното. По данни на западни разследващи организации, всички съветски силови ведомства са недооценявали мащабите на съпротивата, само че точно ФСБ повече от другите е считала, че " пътят на руснаците ще бъде посипан с цветя " и е уверявала Путин, Киев ще бъде високомерен за броени дни, че държавното управление на Володимир Зеленски ще бъде свалено, а самият той ще избяга, ще бъде погубен или покорен .

Това споделя американският в. " Вашингтон пост " в просторен материал за държанието на ФСБ в интервала на подготвката на нашествието. Информацията се базира за диалози с неназовани украински и западни източници, в това число от спецслужбите.

По данни на украински представители, подразделението на ФСБ в Украйна е почнало да се уголемява от 2019 година - числеността му се нараснала от 30 до 160 индивида. Неговите сътрудници вербували колаборационисти, а също така съставяли описи на кардинални идейни съперници в украинското управление.

Първоначално в Украйна възприемали това като проект, ориентиран към " възобновяване на съветското въздействие в Украйна ", въпреки в този момент да е ясно, че това са били първите крачки в границите на подготовката за нахлуването.

Руската спецслужба е имала необятна мрежа от платени сътрудници в силовите структури на Украйна. " Вашингтон пост " отбелязва, че след началото на войната те са работили друго – някои са саботирали длъжностите си отговорности, както повелявали договореностите с ФСБ, само че други изобщо спрели да извършват нарежденията от Москва, без значение, че към този момент са получили пари за това.

Няколко дни преди военната инвазия ФСБ е почнала да оборудва тайни квартири в Киев. Руската спецслужба е била толкоз уверена в бързото завладяване на града, че е разчитала в близко време доста да усили личния състав си там .

Съгласно първичния проект, съветската войска е трябвало бързо за завземе Киев, след което, както очаквала ФСБ, това да провокира " резултата на доминото " и рухването на районните управляващи в цялата страна.

В рамките на този проект ФСБ е била готова с два проекта за марионетно държавно управление , което да поеме властта след свалянето на Зеленски. Не е ясно за какво са били два проекта – както отбелязва " Вашингтон пост ", евентуално просто са желали да дадат опция на Путин да избира .

Единият от претендентите е бил някогашният украински президент Виктор Янукович , който избяга в Русия през 2014 година Той е оглавявл група, която след началото на войната отпътувала за Мниск и по данни на украинското разузнаване от там е била по отношение на украинската клетка на ФСБ.

Втората група е била формирана главно от някогашни членове на проруската Партия на районите , която се е намирала в окупираната от съветските войски югоизточна Украйна.

В началото на 2022 година украинските спецслужби получили информация, че оператвини чиновници на ФСБ са в директна връзка с съветските въздушно-десантни войски. Такъв тип взаимоотношение е извънредно извънредно и разузнаването го решило като директен симптом за подготвяното нахлуване. Но не придали изключително значение на това на фона на други разследващи данни и по-специално известията от сътрудници на украинското разузнаване в Русия, които следили военните елементи и докладвали за тяхната неопитност.

В украинските спецслужби е имало доста проруски настроени сътрудници. Това докара до уволнението на ръководителя на Украинската работа за сигурност (СБУ) след началото на войната.

СБУ, както и ФСБ, са директни потомци на руската Комитет за Държавна сигурност (на СССР) , напомня американското издание и добавя, че доста хора от управлението на украинските спецслужби са заемали постове още в руските ведомства , което постоянно е предизвиквало безпокойствие във връзка лоялността към Русия даже измежду високопоставени чиновници.

Украйна неведнъж е предприемала опити за почисти редиците на СБУ от проруски настроени фрагменти, само че заради огромния размер на щата това не било елементарно. След началото на войната е станало ясно, че в украинските спецслужби са останали значително съветски агенти- както такива, които работели за Москва против пари, по този начин и други, които " постоянно са ненавиждали Украйна и чакали възобновяване на Съюз на съветските социалистически републики ".

Както споделя украински представител, когато на втория ден от войната взел телефона, с цел да даде нареждания на подчинените си, той се страхувал, че никой няма да му отговори и бил изумен, когато се оказало, че всички били подготвени да изпълнят нарежданията с акуратност и решителност, които били необичайност до началото на спора.

" Смяташе се, в това число измежду самите украинци, че съществува висока степен на корупция и навлизане на съветската агентура в силовите структури ", споделя източник на " Вашингтон пост ", наблягайки, че след нахлуването те са почнали " да работят по-ефективно от когато и да било ".

За това значително е съдействала решимостта на Зеленски и неговият персонален образец, когато той остана в столицата, в чиито околности се водеха боеве.

След съветската инвазия в украинските сили за сигурност стартират чистки. Задържани са над 800 индивида, обвинени в съдействие с Русия . Най-високопоставеният от тях е Олег Кулинич , началник на основното ръководство на СБУ за Крим. По данни на обвиняването, още две години преди войната на него му е била сложена задача да изнася секретни вътрешни досиета на СБУ, които биха представлявали интерес за руснаците, а в нощта преди нахлуването той е блокирал разпространяването на разследващи данни за това, че офанзивата против Херсонска област от посока Крим ще стартира след няколко часа.

Уволнен беше и ръководителят на СБУ Иван Баканов - другар от детството на Володимир Зеленски. Причината е недоволството на президента от това, че Баканов не е съумял задоволително навреме да очисти службата от проруски настроените фрагменти.

Преди началото на войната спецслужбите на на практика всички страни, свързани с спора, са имали пропуски. Така да вземем за пример американските спецслужби, които са имали информация за идната военна инвазия, не са оценили задоволително опцията на Украйна да ѝ се опълчи . Поради тази причина в началния стадий Съединени американски щати са се въздържали от изпращането на тежко въоръжение в Украйна, допускайки, че няма смисъл.

Украинските спецслужби на собствен ред са недооценили готовността на съветските войски за бойни дейности, макар предизвестията на Запада за подговяното навлизане. В Украйна са считали, че скупчването на съветски войски по границите преди нахлуването е в забележителна степен психически трик . Допускали са, че Москва може посредством ракетни удари и лимитирани десантни офанзиви да се опита да смъкна държавното управление, което тя считала за неустойчиво заради извънредно ниския рейтинг на Зеленски.

" Ние не сме предполагали, че ще има класическо нахлуване в стила на Втората международна война, с танкове и пехота. А те не са очаквали никаква опозиция и са чакали, че някой ще им отвори вратата ", споделя почитан представител от украинските спецслужби.

Провалите на съветското разузнаване, отбелязва изданието, наподобяват доста по-системни, това е било обвързвано в това число и с неприятния избор на източници, които по свои персонални политически и финансови аргументи са били заинтригувани от нахлуването и са можели да предадат неточна информация.

Основният от тези източници е бил Виктор Медвечук , написа " Вашингтон пост ". Неговият глас се е откроявал най-силно измежду тези, които са уверявали Москва, че държавното управление на Зеленски е едва и бързо ще пане, а жителите на Украйна ще привестват съветската войска. Пренебрежителната съветска реакция към ареста на Медвечук след началото на войната стана един от дребното забележими признаци на раздразнението на Владимир Путин. Според украински представители, в този момент за Кремъл Медвечук е " изменник, който е взел пари и не е дал никакви резултати ".

Според сведения на украинското рарузнаване, ФСБ е разполагало с данни от закрити изследвания, които са показвали, че Путин е извънредно неизвестен в Украйна и настъплението на Русия няма да срещне поддръжка измежду популацията.

Още през април 2021 година ФСБ е получила данни, че 84% от жителите на Украйна ще възприемат като " окупация " всяко напредване на съветски войски отвън рамките на териториите, следени в самопровъзгласилите се ДНР и ЛРН и единствено 2% ще въприемат това като " избавление ".

Няколко седмици преди началото на войната, на въпрос подготвени ли са да се борят за Украйна при положение на нахлуване, позитивно са дали отговор 48% от респондентите.

Неясно остава за какво, без значение от тези данни, ФСБ е траяла да транслира в Кремъл концепцията, че нападението ще срещне поддръжка. Възможно е въз основата на тези 48% ФСБ да е стигнала до погрешния извод, че единствено малцинството от украинците е готово да пази страната. Освен това не е ясно какъв брой точни резултати са били предадени в Кремъл.

Както отбелязва " Вашингтон пост ", в изискванията на незадоволителна информация е извънредно мъчно да се оценят следствията за управлението на ФСБ поради неправилната преценка на обстановката преди военната инвазия. В същото време, съдейки по всичко, Путин се въздържа от каквито и да е съществени чистки във ФСБ , за разлика от дейностите на Зеленски в СБУ.

Американското разузнаване се отнася скепично към появилите напролет известия, че ръководителят на Пета работа на ФСБ (Службата за оперативна информация и интернационалните връзки) Сергей Беседа е бил намален в служба и изпратен в ареста.

Също няма никакви признаци за това да е потърсена отговорност от ръководителя на ФСБ Александър Бортников . Украинското разузнаване преглежда като неоснователни и изказванията, че ФСБ е била изоставена на втори проект и в този момент разузнаватерната активност в Украйна се води преди всичко от съветското военно разузнаване – ГРУ.

По данни на украинското разузнаване, в този момент главната активност на ФСБ е състредоточена в завзетите територии в южна и източна Украйна . Нейната цел е да се откри политически и стопански надзор над елитите и незаконните групировки и да се приготви референдум за присъединението на тези територии към Русия.

P { margin-bottom: 0.08in }
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР