Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова Русия да не

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова Русия да не
Коментари Харесай

Шефът на ООН: Русия да не изключва Запорожката АЕЦ от електропреносната система на Украйна

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани Русия да не изключва окупираната от съветските сили Запорожка АЕЦ от електропреносната система на Украйна. " Очевидно електричеството от АЕЦ " Запорожие " е украинско електричество...Този принцип би трябвало да се съблюдава изцяло ", съобщи Гутериш в петък по време на посещаване в пристанище Одеса.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган , който преди ден в Ловов имаше тристранна среща с украинския си сътрудник Володимир Зеленски и генералния секретар на Организация на обединените нации, заяви, че ще приказва с съветския държавен глава Владимир Путин за обстановката в Зопоржката АЕЦ и по -специално за настояването на украинския президент Русия да заминира региона на централата. Ердоган прикани МААЕ да предприеме нужните ограничения за обезпечаването на сигурността на централата.

Опасенията за нуклеарна повреда в окупираната от руснаците украинска АЕЦ нарастват, откакто Киев и Москва взаимно се упрекнаха в подготвяни провокации.

Украинската държавна компания " Енергоатом " съобщи в петък, че съветските сили възнамеряват да изключат настоящите нуклеарни блокове на Запорожката атомна електроцентрала и да ги извадят от електропреносната мрежа на Украйна, съобщи Ройтерс.

Компанията сподели, че съгласно нея Русия, която управлява централата в Южна Украйна, се готви да извърши " широкомащабна провокация " там.

" Има информация, че съветските окупационни сили възнамеряват в близко бъдеще да спрат енергийните блокове и да ги изключат от електропроводите, които ги свързват към украинската електропреносна мрежа ", съобщи " Енергоатом ".

" В момента съветската войска търси снабдители на гориво за дизеловите генератори, които би трябвало да се включат, откакто енергийните единици бъдат спрени при неналичието на външно електроснабдяване за системите за изстудяване на нуклеарното гориво ", сподели компанията.

Видеото с съветските военни камионни в Запорожката АЕЦ е същинско

На 18 август в мрежата се появи, за което се твърди, че е снимано в Запорожката АЕЦ, която от март е завзета от съветските сили. Централата е подложена на натоварен обстрел, което ускорява риска от нуклеарна повреда в най-голямата АЕЦ в Европа. На записа се виждат пет съветски военни камиона, в това число такива с буквата Z, формален знак на съветската военна " спецоперация " в Украйна.

Телевизионният канал Си Ен Ен, че е направил инспекция посредством геолокация и е удостоверил, че видеото е достоверно и има данни, че камионите са вътре в залата с тубрините, обвързвана с нуклеарния реактор.

На фрагментите се вижда една от шестте машинни зали, ситуирани от западната страна на централата. Всяка машинна зала е съединена и вградена в по-голяма постройка, където се намира нуклеарният реактор.

Автомобилите, които наподобяват общоприети съветски военни камиони, се намират в далечния западен ъгъл на първия етаж на постройката, на разстояние едвам 130 метра от реактора. Близо до камионите се виждат разнообразни палети.

До момента Русия твърди, че единственото военно съоръжение на съветските бойци в централата е обвързвано с охранителни действия . В четвъртък съветското Министерство на защитата съобщи, че сателитни фотоси " демонстрират, че на територията на тази централа няма оръжия, изключително тежки оръжия ".

Си Ен Ен са поискали съветското военно министерство да разяснява какво във военните камиони, намиращи се в залата с турбините, както и какво има и към камионите. Отговор към този момент няма.

Русия и Украйна си насочат взаимни обвинявания в опасност от нуклеарен тероризъм.

Киев неведнъж упрекна съветските сили, че складират тежко въоръжение вътре в комплекса на Запорожката АЕЦ, трансформирайки я в несъмнено скривалище, откъдето да нанасят удари, знаейки, че Украйна няма да отвърне на огъня заради риска да не засегне някой от реакторите в централата.

Ръководителят на украинския нуклеарен оператор " Енергоатом " Петро Котин съобщи в понеделник, че Русия е складирала " 14 единици тежко въоръжение " в " първи енергоблок " и " шест транспортни средства " във " втора машинна зала ". Той разяснява, че в рамките на централата има към 500 съветски военни, блиндирана техника и танкове.

" Най-лошото е, че през последните две или три седмици те (руснаците - бел. ред.) разположиха тези транспортни средства в залата с машините в звено едно и две, където се създава електричеството ", сподели Котин, който е някогашен шеф на нуклеарния обект.

Сателитни фотоси на Planet Labs демонстрират, че от 24 юли отвън постройката на централата не се виждат съветски военни камиони. Не е ясно дали те са вкарани вътре в турбинното поделение или то е употребявано за скривалище след украинските удари на 19 юли, когато украинците нападнаха съветски бойци в три палатки на към 300 м от реакторите.

Както ще стане, в случай че руснаците спрат нуклеарната централа

Освен досегашните взаимни обвинявания за обстрел на Запорожката АЕЦ, преди ден.

Ако Запорожката АЕЦ спре да работи, може да се стигне до изхвърляне на радиоактивни боклуци в околната среда и екологична злополука като тази след повредата в японската централа във Фукушима, обявиха в петък специалисти от украинската Държавна ревизия за нуклеарно контролиране.

Според украинското разузнаване на личния състав е разпоредено да остане вкъщи на 19 август.

На работа били извикани единствено дежурните. В момента АЕЦ " Запорожие " се намира под контрола на съветските сили, които пък упрекват украинската войска, че обстрелва региона. Руското министерство на защитата заплаши, че централата може да бъде затворена поради обстрела.

В случай, че електорзахранването бъде прекратено, системите за изстудяване може да излязат от строя, да се стигне до щета на реакторите и изхвърляне радиоактивни субстанции, предизвестява украинската страна. Те показват, че централата има потребност от непрестанно електрозахванване за изстудяване – за задачата би трябвало да работят енергоблоковете или да се получава електричество извън. Три от четирите електропровода, свързващи АЕЦ " Запорожие " с украинската енергийна система обаче са развалени. За малко сила може да се обезпечава и с дизелови генератори, само че би трябвало да се обезпечи огромно количество гориво.

Не желаеме нов Чернобил

Ден по-рано украинският президент Володимир Зеленски прикани Организация на обединените нации да подсигурява сигурността на централата.

секретар на организацията Антонио Гутериш и с турския президент Реджеп Ердоган.

Турският държавен глава разгласи, че е обезпокоен от сраженията към АЕЦ " Запорожие ".

" Не желаеме да преживеем нов " Чернобил ", сподели той.
Турция и отсега нататък ще поддържа териториалната целокупност и суверенитет на Украйна Турският президент Реджеп Тайип Ердоган сподели пред публицисти в самолета на връщане от визитата си в Украйна, че Турция е подготвена да способства по всевъзможен вероятен метод за намирането на решение на войната в Украйна. Турция и отсега нататък ще поддържа териториалната целокупност и суверенитет на Украйна и демонстрира взаимност с тази страна, съобщи той.
Ердоган уточни, представен от частната телевизия НТВ, че е изразил пред украинския водач Володимир Зеленски готовността на страната си да бъде хазаин на договаряния сред него и съветския президент Владимир Путин.

По думите на турския президент войната в Украйна е била водещата тематика на диалозите му със Зеленски, като той е декларирал пред украинския водач, че Турция ще продължи солидарността и поддръжката си за териториалната целокупност и суверенитета на Украйна.

Заявих още, че ще продължим да способстваме за разрешаването на войната посредством дипломация и договаряния. Точно както споделих на господин Путин по време на визитата ми в Сочи, подсетих и на господин Зеленски, че можем да бъдем домакини на среща сред тях, съобщи Ердоган.



Президентът уточни, че тематиката за Запорожката АЕЦ също е участвала в диалозите.

Според него Международната организация за атомна сила (МААЕ) би трябвало да следи въпроса от близко и да поеме избрана отговорност за това какво би трябвало да се направи.

" Зеленски изиска особено следното от нас: Русия да отстрани всички мини и сходни обекти тук (в региона на Запорожката АЕЦ) и този въпрос неотложно да престане да буди боязън. Защото това е детайл на опасност ", сподели Ердоган.

Президентът съобщи, че ще разиска въпроса с съветския водач Путин и особено ще изиска от него Русия да извърши ролята си в това отношение като значима стъпка за международния мир. Те би трябвало да създадат това, добави Ердоган.

Дронове

Украински дронове са били свалени на най-малко две места в анексирания Крим, предадоха международните организации.

Според губернатора на Севастопол Михаил Развожаев системите за противовъвздушна защита са свалили са свалили безпилотна машина покрай военното летище Белбек.

Пострадали няма.

По-рано се разбра, че различен украински дрон е бил свален в най-източната част на Крим – край Керч. През последните дни бяха регистрирани голям брой гърмежи на полуострова. Руската страна назова случаите бойкот.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР