Турският президент Реджеп Тайип Ердоган замина на посещение в западноукраинския

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган замина на посещение в западноукраинския
Коментари Харесай

Ердоган замина за Лвов за среща със Зеленски и Гутериш

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отпътува на посещаване в западноукраинския град Лвов, където ще се срещне с украинския си сътрудник Володимир Зеленски и с генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.

Ердоган ще има двустранна среща със Зеленски в двореца Потоцки и ще разиска с него всички аспекти на турско-украинските връзки на ниво на стратегическо партньорство.

След диалога Ердоган-Зеленски ще последва тристранната среща с присъединяване на Гутериш. Тримата ще обсъдят стъпките, които могат да бъдат подхванати за прекъсване на руско-украинската война с дипломатически средства и посредством усилване на дейностите по механизма, открит за износа на украинско зърно към международните пазари, се споделя в известие на турското президентство.

Според Организация на обединените нации е планувано Гутериш да посети и украинския пристанищен град Одеса, с цел да се осведоми за хода на износа на зърно. След Украйна в събота генералният секретар на Организация на обединените нации Гутериш ще бъде в Турция, където ще посети Съвместния координационен център в Истанбул по силата на съглашението за експорт на украинско зърно през Черно море от 22 юли.

На фона на визитата бойните дейности в Украйна не престават.

Най-малко шест души починаха, а 16 бяха ранени при съветска бомбардировка против Харков, оповестиха управляващите във втория по величина украински град.

Продължават и мненията към детонациите в съветски бази в Крим. Въпреки че Украйна публично не пое отговорност за тях, от ден на ден източници считат, че те са част от нова тактика на Киев за офанзиви против военни цели в окупираните от Русия територии.

Отново напрежение към Запорожката АЕЦ

Малко преди срещата съветското министерство на защитата упрекна Украйна, че възнамерява " провокация " в Запорожката АЕЦ. В известието си съветското военно ведомство отхвърля да е ситуирано съветско тежко въоръжение както на територията на следената от Русия централа, по този начин и в прилежащите ѝ региони.

Министерството не привежда доказателства в поддръжка на изказванието си, отбелязва Ройтерс.

Запорожката АЕЦ неведнъж беше обстрелвана в последните седмици, за което Русия и Украйна се упрекваха взаимно. Киев съобщи, че Москва е разположила артилерия във и към централата.

Руските бомбардировки не стопират

Най-малко шест души починаха, а 16 бяха ранени през днешния ден при съветска бомбардировка против Харков. Това оповестиха управляващите във втория по величина украински град, съобщи Франс прес.

Президентът Володимир Зеленски осъди офанзивата.

" Подъл и безсрамен удар по цивилни, който няма никакво опрощение и демонстрира безсилието на агресора ", написа той в " Телеграм ".

" Няма да извиним, ще отмъстим ", добави украинският водач.

Първоначално кметът на Харков Игор Терехов заяви за трима починали и 10 ранени.

" Има огромен пожар в жилищната постройка, която е била ударена ", сподели той.

След това обаче регионалният шеф Олег Синегубов сподели, че жертвите са повече. " За страдание, броят на починалите и ранените при бомбардировката... набъбна: шестима са починали и 16 са ранени ", съобщи Синегубов в " Телеграм ".



Намиращ се на към 40 км от съветската граница в североизточната част на Украйна, Харков постоянно е цел на удари на съветската войска от началото на нахлуването в края на февруари. Войските на Москва обаче по този начин и не съумяха да завладяват града. Стотици цивилни са били убити в Харковска област за това време, демонстрират публични данни на украинските управляващи.

Новата украинска тактика в Крим

Атаките в Крим демонстрират най-новата тактика на Украйна във войната с Русия, написа в заглавие в. " Вашингтон пост ", цитирайки украински чиновници.

Изданието отбелязва, базирайки се на изявление на украинския министър на защитата Олексий Резников, че Украйна се надява новата тактика за атакуване на основни военни цели надълбоко в окупираната от Русия територия да подкопае способността на Москва да задържи фронтовите линии в навечерието на възможна украинска контраатака за връщане на територии.

Според американския вестник Украйна желае да отслаби военните качества на Русия за офанзиви против значими украински военни цели от дълбочина в окупираната територия.

За задачата Киев задейства " силите за опозиция " под командването на украинските специфични сили, който да организират офанзиви надълбоко зад съветските отбранителни линии, показва изданието. Тези сили са били образувани през януари в сходство със закон, признат предходната година, а през последните седмици са били задействани на окупираните от Русия територии, написа вестникът.

Украински чиновници, поискали да останат анонимни, са споделили пред " Вашингтон пост ", че тези сили са виновни за гърмежите в Крим - в съветска военновъздушна база предходната седмица и в склад за муниции този вторник.

Резников повтори формалната позиция на украинското държавно управление, че то нито удостоверява, нито отхвърля присъединяване на Украйна в офанзивите в Крим. Американското издание цитира думите на министъра, който споделя, че ударите против сходни цели съставляват част от настоящата военна тактика на Украйна, която не има въоръжения с обхват, кадърен да порази Крим от следената от Киев територия.

Руското разузнаване търси саботьори в Крим

Русия стартира лов на саботьори в Крим след детонациите там, отбелязва в заглавие в. " Уолстрийт джърнъл ". Руското разузнаване стартира лов на саботьори в Крим, откакто гърмеж в склад за муниции сложи под подозрение контрола на Москва върху полуострова, показва изданието.

Вестникът цитира изявления на украински чиновници, че зад детонациите в Крим, които постановиха евакуацията на над 3000 локални поданици и спиране на жп превоза, стоят саботьори. Русия също разгласи, че това е бойкот в първите си изказвания за случаите на полуострова.

В отговор съветската Федерална работа за сигурност разгласи, че е задържала шестима съветски жители в Крим, които принадлежат към клетка, разпространяваща, по думите на службата, терористична идеология с поддръжката на украински " емисари ", отбелязва американското издание, цитирайки организация РИА Новости. Руската организация не заяви дали арестуваните са свързани по някакъв метод с офанзивите.

Очевидното утежняване на ситуацията със сигурността в Крим поражда безпокойствие в Москва, която разчита на полуострова като тилова база за поддържане на окупацията на огромни територии от Южна Украйна, показва вестникът, представен от Българска телеграфна агенция.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР