Два руски военни обекта в анексирания от Русия Крим –

...
Два руски военни обекта в анексирания от Русия Крим –
Коментари Харесай

Отново взривове в Крим – в две руски военни бази

Два съветски военни обекта в анексирания от Русия Крим – склад за муниции и военновъздушна база – бяха разтърсени от серия гърмежи във вторник сутринта. Първо пристигна новината за детонации в склад за муниции край село Майское, в северната част на Крим. Според ръководителя на Крим двама души са потърпевши, има изгорели и повредени къщи, разпоредена е евакуацията на към 3 хиляди индивида.

По същото време в Джанкое, намиращо се покрай Майское, пламна трансформаторна подстанция.

Руското министерство на защитата удостовери и за двата случая, акцентирайки, че са вследствие на пожари, само че не сподели каква е повода за тях. Киев към този момент няма формален коментар.

По-късно съветският в. " Комерсант ", базирайки се на локални поданици, заяви за няколко гърмежа в съветска военновъздушна база в село Гвардейское в Симферополския регион на на Крим. По думите на очевидци над военното летище се виждат кълба черен пушек .

Неназован източник на изданието е съобщил, че военните и държавното управление ревизират версията за офанзива с дрон над склад за муниции, само че към този момент публично изказване няма.

Телеграм-каналът " Вести-Крим " заяви, че поданици на село Гвардейское са чули няколко мощни пукота, идващи от военната база, само че ситуацията в селото е спокойна.

В Гвардейское се намира едноименното военно летище, на което през 2014 година се базира смесеният авиационен полк на Русия , която същата година анексира Крим.

Взривовете в склад за муниции в базата край Майское са почнали в шест сутринта и са траяли няколко часа. Според ръководителя на Крим Сергей Аксьонов няколко къщи в покрайнината са изгорели или повредени. Той твърди, че всеобщо депозиране на муниции на мястото на гърмежите няма, детонациите са единични.

Към момента не е ясно какво е провокирало детонациите, които стават седмица, където сателитни фотоси демонстрираха, че са унищожени най-малко 8 съветски бойни самолета.

Руското министерство на защитата заяви, че пожар, провокирал детонация на муниции , е избухнал тази заран в съветска военна база, намираща в северната част на полуостров Крим.

Жителите на близкото село Майское се изтеглят.

Огънят пламна към 03:15 ч. по Гринуич във краткотраен склад за муниции в съветска база в северния окръг Джанкое, посочи министерството в официално съобщение, представено от съветските информационни организации.

" Пожарът провокира експлозия на боеприпаси ", уточни ведомството.

Махайло Подоляк , консултант към офиса на украинския президент, дефинира случилото се като " демилитаризация в деяние " , намеквайки, че гърмежите в Майское не са инцидентен случай.

Засега няма формален коментар от страна на Киев, нито от страна на украинските медии.

Украйна не е поела публично отговорността и за гърмежите в базата " Саки " на 9 август, само че доколкото се разбра, тя е атакувана от украинските сили с създадено в Украйна оръжие.

Междувременно на 16 август в Джанкое имаше още един случай – пламна трансформаторна подстанция . РИА Новости заяви, базирайки се на източници, че пожарът е избухнал след мощен гърмеж. Три часа по-късно съветското военно министерство заяви, че пожарът е локализиран, наблягайки, че случаят не е нарушил енергоснабдяването на потребителите. Министерството не разяснява каква е повода за пожара.

Експлозиите са засегнали минаваща през Майско е железопътна линия , по която към Джанкое и в Симферопол се движат влакове, идващи от вътрешността на Русия. Поради тази причина управляващите на полуострова са решили да спрат всички влакове на гара Владиславовка близо до Феодосиь, откъдето пасажерите ще не престават с рейсове. Разстоянието сред Владиславовка и Симферополя е към 100 км.

Крим е на предна линия във военната атака на Русия против Украйна, почнала на 24 февруари. Руски самолети изхвърчат съвсем ежедневно от полуострова, с цел да нанасят удари по цели в региони, следени от Киев. Редица зони от района се намират в обсега на украинската артилерия и дронове.

Очаквайте детайлности
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР