Първият кораб, отплавал от Украйна преди две седмици по силата

...
Първият кораб, отплавал от Украйна преди две седмици по силата
Коментари Харесай

Първият отплавал от Украйна кораб със зърно бе намерен в Сирия

Първият транспортен съд, отплавал от Украйна преди две седмици по силата на съглашението за възобновяване на износа на зърно от страната, дебаркира във вторник в сирийското пристанище Тартус, съобщи Ройтерс.

Корабът " Разони ", който плава под флага на Сиера Леоне, напусна украинското пристанище Одеса на 1 август, само че не беше разтоварен в Ливан, както се предвиждаше. Местонахождението му не беше ясно през последните дни, защото бе изключил транспондера си.

Сателитни фотоси на американската компания " Планет лабс " демонстрираха, че корабът е дебаркирал в Тартус тази заран. Източник от пристанището удостовери, че корабът е там и ще разтовари в Сирия част от зърното, което транспортира.

Пратката от 26 000 тона зърно в началото беше предопределена за Ливан, който претърпява икономическа рецесия и продоволствена неустановеност.

Първоначалният покупател обаче е отказал пратката поради подозрения за качеството ѝ и корабът отплавал за Турция, като е дебаркирал в Мерсин на 11 август, където е разтоварил част от товара си. Когато още веднъж отплавал на идващия ден, " Разони " не присъединил транспондера си.

Украйна по-рано е упреквала Сирия, че е внесла минимум 150 000 тона зърно, откраднато от украински хранилища след съветската инвазия. Русия отхвърля да е присвоявала украинско зърно.

Киев скъса дипломатическите си връзки с Дамаск през юни, откакто Сирия призна независимостта на така наречен Донецка и Луганска национална република в Източна Украйна, напомня Ройтерс.

Украинското министерство на превоза сподели през уикенда, че " не дава отговор за кораба и товара, откакто е напуснал Украйна, още повече след отплаването на кораба от непознато пристанище ".

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР