По-важните новини от поредния ден на войната срещу Украйна накратко:

...
По-важните новини от поредния ден на войната срещу Украйна накратко:
Коментари Харесай

Русия нанася удари по градове в цяла Украйна

По-важните вести от следващия ден на войната против Украйна в резюме:
Руските сили продължиха да нанасят удари по градове в цяла Украйна - интензивно обстрелваха Суми на север, нападнаха с касетъчни бомби Николаев и нанесоха ракетен удар против Одеса на юг, оповестиха украинските управляващи. Бившият съветски президент Дмитрий Медведев сподели през днешния ден, че Москва ще победи в Украйна и ще дефинира изискванията за бъдещо спокойно съглашение с Киев. Британското военно разузнаване заяви, че още през цялото време на нашествието в Украйна Русия среща компликации да поддържа ефикасна офанзивна мощност и този проблем от ден на ден се задълбочава. Президентът Володимир Зеленски в профил от служба през вчерашния ден още 28 чиновници на Службата за сигурност на Украйна (СБУ). Като цяло " аргументите са сходни: незадоволителни резултати от работата ", означи той. Първата дама на Украйна Олена Зеленска е на посещаване в Съединените щати. Вчера тя се срещна с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, през днешния ден ще бъде призната от първата дама Джил Байдън, а на следващия ден ще приказва пред Конгреса.
Подробностите по тези и други вести:

Русия нанася удари по градове в цяла Украйна, заяви Киев

Руските сили продължиха да нанасят удари по градове в цяла Украйна - интензивно обстрелваха Суми на север, нападнаха с касетъчни бомби Николаев и нанесоха ракетен удар против Одеса на юг, оповестиха украинските управляващи, представени от Ройтерс.

След като при започване на нашествието си не съумя да превземе Киев, Русия мина към акция на разрушителни бомбардировки, с цел да укрепи и разшири контрола си върху територии в Южна и Източна Украйна.

Украйна твърди, че Русия е интензифицирала ударите от огромно разстояние против цели, намиращи се надалеч от фронта, убивайки огромен брой цивилни. Москва твърди, че взема на прицел единствено военни цели.

При съветски ракетен удар в Одеса бяха ранени минимум четирима души, има разрушени и запалени здания, сподели в Телеграм представителят на локалната администрация Олексий Мацулевич.

Руските сили нападнаха през вчерашния ден Николаев с касетъчни бомби, раниха минимум двама души и предизвикаха вреди на прозорци и покриви на жилищни здания, написа в обществените мрежи кметът на града Олександър Сенкевич.

Повече от 150 мини и снаряди бяха изстреляни по Сумска област, сподели в Телеграм ръководителят на локалната военна администрация Дмитро Живицки. " Те стрелят с минохвъргачки, оръдия и ракетна артилерия. Руснаците откриха огън и с картечници и гранатомети ", сподели той.

Руските войски се пробваха безрезултатно да напреднат към град Авдеевка, северно от Донецк, съобщи през днешния ден ръководителят на военната администрация на града Виталий Барабаш. Той добави, че украинските сили са отблъснали съветските войски, които нападат от няколко дни и понасят основни загуби.

Русия ще дефинира изискванията за предстоящ мир в Украйна, съобщи Медведев

Бившият съветски президент Дмитрий Медведев сподели през днешния ден, че Москва ще победи в Украйна и ще дефинира изискванията за бъдещо спокойно съглашение с Киев, съобщи Ройтерс.

" Русия ще реализира всичките си цели. Ще има мир – по нашите условия ", съобщи в Телеграм Медведев, който в този момент е заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия.

Бившият водач, който в миналото беше считан на Запад за вероятен сътрудник, става все по-твърдолинеен и прям в рецензиите си към Запада, откогато Русия нахлу в Украйна през февруари, отбелязва организацията.

Според Англия Русия среща компликации в поддържането на темпото на офанзивата си

Британското военно разузнаване заяви, че още през цялото време на нашествието в Украйна Русия среща компликации да поддържа ефикасна офанзивна мощност и този проблем от ден на ден се задълбочава, съобщи Ройтерс.

" Освен тежкия проблем с неналичието на задоволително жива мощ съветските стратези са изправени и пред алтернатива дали да разположат още запаси в Донбас, или да пренасочат сили към югозападния херсонски бранш за защитата му против украинските контраатаки ", уточни в постоянната си разследваща сводка английското министерство на защитата.

Ведомството добави, че въпреки и да е допустимо Русия да продължи да завладява нови територии, оперативното движение и степента на придвижване евентуално ще се забавят.

Зеленски в профил още 28 чиновници на Службата за сигурност на Украйна

Президентът Володимир Зеленски в профил от служба през вчерашния ден още 28 чиновници на Службата за сигурност на Украйна (СБУ).

В обичайното си вечерно видеообръщение Зеленски сподели, че решението визира личен състав на СБУ на друго ниво. Като цяло обаче " аргументите са сходни: незадоволителни резултати от работата ", означи той.

В неделя украинският президент в профил от служба началника на СБУ Иван Баканов и основния прокурор Ирина Венедиктова. Той се аргументира с недоволството си от обстоятелството, че над 60 чиновници на СБУ и прокуратурата са останали в територии, окупирани от Русия - нещо, което управляващите в Киев считат за изменничество.

Андрий Смирнов, заместник-началник на канцеларията на Зеленски, сподели, че близо пет месеца след началото на войната, продължава откриването на съветски шпиони в държавните институции.

Според анализатори обаче задачата на тези ходове е да бъде засилен контролът на украинския президент върху армията и службите за сигурност, които са ръководени от хора, назначени преди съветската инвазия на 24 февруари, отбелязва АП.

Иначе Баканов и Венедиктова са отдавнашни сътрудници на Зеленски. При това отстраненият началник на СБУ е другар от детинство на украинския президент, с който са израснали в град Кривой Рог, в южната Днепропетровска област.

Много украински медии настояват, че същинската причина за отстраняването на Баканов е, че той не е работил в разузнаването и по тази причина не е имал престиж пред подчинените си, отбелязва ДПА. Той е управлявал телевизия, преди да се причисли към предизборната акция на своя другар Зеленски, който го сложи отпред на СБУ, откакто стана президент.

За краткотраен шеф на службата бе назначен Васил Малюк, който бе заместител на Баканов. Според медийни изявления Малюк е разкритикувал неотдавнашния арест на някогашен почитан чиновник на СБУ, който е упрекнат в държавна измяна, тъй като предоставял информация на Русия след началото на войната.

Първата дама на Украйна е на посещаване в Съединени американски щати

Първата дама на Украйна Олена Зеленска е на посещаване в Съединените щати, съобщи Асошиейтед прес.

Програмата на брачната половинка на украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтон включва редица привличащи вниманието събития. Вчера тя се срещна с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, през днешния ден ще бъде призната от първата дама Джил Байдън, а на следващия ден ще приказва пред Конгреса.

Държавният департамент първо разгласи, че Зеленска и Блинкън ще се появят за малко пред фотографите, след което анулира решението си. Това отразява обстоятелството, че брачната половинка на украинския президент не е на посещаване в Съединените щати като формален представител на страната.

Олена Зеленска значително изчезна от общественото пространство през първите месеци от войната в Украйна, отбелязва АП. Поради съображения за сигурност тя бе държана на друго място от брачна половинка си дружно с двете им деца.

Олена Зеленска излезе от уединението си на 8 май, с цел да приветства първата дама на Съединени американски щати Джил Байдън, която направи необявено авансово посещаване в Западна Украйна. Оттогава 44-годишната брачна половинка на украинския президент се появява по-често в публичното пространство.

Олена Зеленска е учила архитектура, само че е работила като сценарист на комедийни сериали, в това число за мъжа си. Преди да бъде определен за президент на Украйна през 2019 година, Володимир Зеленски е артист и става известен със сериала " Слуга на народа ", в който играе ролята на президент.

Германия: Да вярваш на Путин, че ще освободи Черно море, е като да вярваш в Дядо Коледа

Германският министър на земеделието Джем Йоздемир съобщи, че да се има вяра на думите на Владимир Путин е все едно да вярваш в Дядо Коледа или Великденския заек, Длъжностни лица в Киев и Брюксел са скептични, че напъните за освобождение на милиони тонове украинско зърно, блокирани от Русия, ще съумеят, даже когато Организация на обединените нации, която спонсорира договорката, се хвали с прогрес.

" Не мисля, че от това ще излезе доста, тъй като то се основава на думата на Путин, която не коства колкото хартията, на която е написана ", сподели Йоздемир в Брюксел, когато дойде за срещата на министрите на земеделието на Европейски Съюз. " Ако към момента вярвате в думите на Путин, може да вярвате и в Дядо Коледа или Великденския заек. Това е съвсем толкоз съществено и също толкоз учредено на обстоятелства ", сподели той.

Скептицизмът на Йоздемир идва макар договарящите от Турция и Организация на обединените нации, които оповестиха " съществена, техническа договорка " сред враждуващите страни в Истанбул предходната седмица, която ще разреши милиони тонове зърно, заседнали сега в Украйна, да бъдат изнесени през Черно море към подвластни от вноса страни. Десетки гладни страни по света, които към този момент изпитват стопански усложнения, разчитат в огромна степен на вноса на зърно от Украйна.

Разговорите могат да напреднат тази седмица, като генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш изрази вяра за дефинитивно съглашение, защото във вторник Путин би трябвало да се срещне с турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган в Иран.

Според лице, осведомено с ролята на Турция в договарянията, четирите страни ще се срещнат още веднъж, с цел да подпишат документално съглашение в Истанбул идната седмица. " Този път би трябвало да сключим договорка ", сподели източникът. Говорителят на Организация на обединените нации съобщи, че идващият кръг от договарянията към момента не е разгласен, само че добави, че Гутериш е подготвен да взе участие " в случай че е належащо ".

Засега, макар че Украйна обществено прави оценка напъните на Турция, нейните публични представители също възприемат метод на изчакване и очакване, изпълнен със песимизъм.

" Все още съм много резервирана във връзка с упованията ", съобщи пред " Политико " Олга Трофимцева, дипломат с компетенции в Министерството на външните работи в Киев.

" Причината, заради която не съм толкоз оптимистично настроена за резултата, се дължи на два съществени фактора: Изобщо нямам доверие на Русия... и има някои сложни механически въпроси ", сподели тя, намеквайки за въпросите за това по какъв начин да се разминират украинските пристанища, кой да прави инспекциите на корабите със зърно и по какъв начин на процедура ще работи координационният център, който ще бъде основан в Истанбул. Най-големият проблем, съгласно Трофимцева, са " твърдите гаранции за сигурност ", които Русия може да даде във връзка с сигурността на украинските пристанища и кораби. " Има доста, доста открити въпроси най-малко към този момент ", сподели тя.

Министърът на външните работи на Литва Габриелиус Ландсбергис съобщи, че пристанището в Одеса " би трябвало да бъде обезопасено, с цел да не го атакуван още веднъж руснаците ".

Йоздемир също по този начин прикани Европейската комисия да поеме по-активна роля в увеличението на износа на Украйна по шосе и железница през границите на Европейски Съюз - макар че има необятен консенсус, че сухопътните направления не могат да трансферират същите количества зърно, както корабите в Черно море.

" Съседните страни и обособените държави-членки не могат да създадат това сами. Необходимо е управлението на Комисията ", сподели той, призовавайки Брюксел да овладее основаването на " непрекъснат различен маршрут " за украинския експорт на зърно.

По-рано денем в послание към кореспонденти ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел призна, че сухопътните направления за експорт " не са задоволителни ". Той продължи: " Затова се надявам, и мисля, че имам вяра, че тази седмица ще бъде допустимо да се реализира съглашение за деблокиране на Одеса и други украински пристанища ". " Животът на десетки хиляди хора зависи от това съглашение. Така че това не е дипломатическа игра, това е въпрос на живот и гибел за доста човешки същества ", съобщи дипоматът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР