По празниците родителите трябва да внимават много с количествата шоколад,

...
По празниците родителите трябва да внимават много с количествата шоколад,
Коментари Харесай

Ето какво да пием, за да преборим махмурлука по празниците

По празниците родителите би трябвало да внимават доста с количествата шоколад, които изяждат децата, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция гастроентерологът доцент Миглена Георгиева, шеф на Втора детска клиника в университетската болница " Св. Марина " във Варна.

По думите ѝ най-хубавият вид е хлапетата да получават най-много по едно шоколадово яйце дневно. Експертът уточни, че по-подходящо е да се употребява белият вид на сладкото прелъщение, защото по-малко подготвя към алергични реакции. А за начало на потреблението въобще на шоколад, нейният съвет е да се стартира след третата година.

Родителите би трябвало да лимитират оптимално и сладкишите с оцветители, добави Георгиева. По думите й този вид лакомства могат да провокират доста тежки алергични пристъпи. При демонстрация на подобен, родителите незабавно би трябвало да търсят здравна помощ. В множеството фамилии има антихистаминни препарати, в случай че детето прояви алергична реакция, би трябвало да се даде подобен и незабавно да се търси доктор, изясни гастроентерологът.

За възрастните съветът на Георгиева е да внимават с преяждането. Особено хората, които са спазвали Коледните пости. Най-добре е те първо да се захранят деликатно, тъй като нахвърлянето върху месните блюда може да докара до разнообразни храносмилателни разстройства, изясни лекарят.

Хората, без значение постили или не, които знаят, че няма да се сдържат и ще прекалят с яденето, е добре да се запасят авансово с медикаменти за корем, които се употребяват в домашни условия, поучава Георгиева. Според нея, който има храносмилателни проблеми, може да разчита на ензимните препарати - по една-две таблетки няколко дни.

За алкохола първият съвет на лекаря е да не се прекалява. Вторият - да не се смесва. Хората с гастритни недоволства би трябвало да внимават доста с виното, най-много аленото, изяснява Георгиева. По думите й повече от две чаши от напитката на боговете може да им докара съществени проблеми.

За битка с махмурлука гастроентерологът предлага бульони и доста, доста вода. За прочистването на организма и изтрезняване изгода имат и леки супи, само че не и обичаната на доста българи шкембе супа, тъй като нервира съществено стомаха. За да се реализира детоксикиращ резултат, нужното количество вода след тежка вечер е два-три литра.

Въпросът за зелевата супа като антидот против махмурлук провокира скептична реакция у гастроентеролога. Тя е национално средство, само че е много солена и кисела, което пък по никакъв начин не е добре за хора с високо кръвно, показва Георгиева. Тя добавя, че зелевата супа нервира стомаха и хората могат да получат гастритни недоволства, в това число коремни болки и гадене. Според лекаря от въпросното национално средство за битка с последствията от препиването би трябвало да се приема най-много 200 грама.

Разпространената теза, че против махмурлука би трябвало да се работи на правилото " чеп клин избива " доцент Георгиева отхвърля изрично. При този вид - да се глътне още алкохол против въздействието на към този момент изпития, токсичните субстанции в действителност се качват още повече, показва гастроентерологът.

И припомня, че родителите не трябва да разрешават на тийновете да пият, нищо че са празници. Ненапразно сервирането на алкохол е позволено след 18 години, а на Запад - и след навършване на 21 години, показва Георгиева. Малки количества младежкият организъм може да понесе - под 10 грама корав алкохол и под 100 грама вино или бира, само че въпреки всичко даже и това не е целесъобразно, показва гастроентерологът.

Родителите би трябвало да внимават и да изясняват и на децата си да не протягат ръка постоянно към енергийните питиета, добавя Георгиева. По думите ѝ до една такава дневно е възможно, стига младежът да е над 15 години. Повечето от тези толкоз публикувани питиета вредят на сърцето, защото забързват активността му и, изключително, в случай че има неразпознати болести, може да доведат и до съдбовен край, разяснява лекарят.

Според Георгиева изключително рисково е смесването на алкохол и енергийни питиета, освен това освен за младежите, само че и за по-възрастните. Коктейлът може да се окаже гибелен, нищо че индивидът е млад и квалифициран, отбелязва специалистът.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР