Само за две седмици през май, в приходната агенция са

...
Само за две седмици през май, в приходната агенция са
Коментари Харесай

За 4 месеца НАП събрали 1,5 милиарда лева от просрочени задължения

Само за две седмици през май, в приходната организация са платени близо 20 млн. лева остарели задължения
Националната организация за приходите (НАП) е събрала над 1,5 милиарда лева просрочени отговорности от налози и наложителни осигурителни вноски за първите 4 месеца на годината. Това е с 11 % повече в съпоставяне със същия интервал на 2023 година, оповестиха от приходната организация.

Само за две седмици през май, в Национална агенция за приходите са платени близо 20 млн. лева остарели задължения, в резултат на измененията в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които касаят покупко-продажбите с недвижими парцели и коли.

От 3 май нотариусите, съдиите по вписванията или длъжностни лица в Агенция по вписванията би трябвало да вършат информация в Национална агенция за приходите за съществуване или липса на непогасени, подлежащи на наложително събиране обществени отговорности на прехвърлител, основател на вещни права, ипотекарен дебитор или залогодател.

Така преди да извършат разпоредителни покупко-продажби с недвижими парцели или моторни транспортни средства, преди регистриране на ипотека или необикновен залог върху комерсиално дружество, включващо и неподвижен парцел, лицата би трябвало да са погасили отговорностите си.

Проверката в Национална агенция за приходите е напълно онлайн, като от началото на май досега са направени над 70 000 информации за близо 50 000 лица.

Данъчните регистрират и растеж на платените през 2023 година просрочени отговорности. Над 5,1 милиарда лева налози и осигурителни вноски са събрани през миналата година вследствие на напъните на обществените реализатори, чиновниците в Кол центъра и органите по приходите в Национална агенция за приходите. Това е с близо 82 млн. лева повече спрямо 2022 година

По-високата събираемост се дължи и на ранното известяван на жителите и компаниите, които са пропуснали да платят в цялостен размер обществените си задължения, самодейната връзка и партньорския метод, прилаган от Национална агенция за приходите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР