Голям спор за трофей на великана Диего Марадона, невиждан от

...
Голям спор за трофей на великана Диего Марадона, невиждан от
Коментари Харесай

Вихри се скандал около награда на Марадона , пусната на търг

Голям спор за трофей на великана Диего Марадона, невъобразим от 35 години. Наследниците на великия футболист се пробват по правосъден път да блокират продажбата му. Легендарният аржентинец, някогашен футболист на Бока Хуниорс, Барселона, Наполи и други, умря на 60-годишна възраст на 25 ноември 2020 година За негови наследници се одобряват петте му законно приети деца – Далма, Янина, Джана, Диегито Фернандо и Диего-младши.

Става дума за „ Златната топка “, която Дон Диего получава от сп. „ Франс Футбол “ в парижкото кабаре „ Лидо “ през ноември 1986 година Призът е връчен на Марадона, откакто е определен за най-хубав футболист на международното състезание в Мексико през същата година, на което Аржентина печели втората си международна купа.

След церемонията по награждаване аржентинецът прибира оценката в банков сейф в Неапол, откъдето е откраднато при грабеж през 1989 година Оттогава в продължение на 35 години съвсем никой не е виждал „ Златната топка “.

Сега обаче премията се появи на търг във френската аукционна къща „ Aguttes “, който би трябвало да се организира на 6 юни в Ньой сюр Сен (б.ред. - парижкото предградие, в което през 1919 година България подписва контракта за провалянето си в Първата международна война).

„ Семейството на Диего Марадона желае да си върне притежанието на „ Златната топка “. Целият аржентински народ желае връщането на трофея “, съобщи пред съда в Нантер Лола Шуне – юрист на наследниците на именития футболист.

„ Опитите да се придобие нещо, изчезнало преди 35 години при хипотетична кражба, без тогава да е подавана тъжба, е опортюнистичен ход, който съдът няма по какъв начин да толерира “, разяснява Артур Голие – правист на „ Aguttes “.

Директорът на аукционната къща Максим Агуте разгласи, че циркулират и други версии за трофея. Според една от тях самият Марадона е не запомнил оценката в кабарето още във вечерта на награждаването.

„ Дилърът на антики, който има футболната светиня, твърди, че го е купил през 2016 година дружно със стотици други титли, които са били с по-малка стойност. Платил е 500 евро без таксите, което е по към 1,20 евро за численост. Едва по-късно индивидът е осъзнал, че евентуално става дума за „ Златната топка “ на Марадона “, призна Марин ле Бихан – юрист на продавача.

Съдебното дело по жалбата на наследниците на Диего Марадона ще се гледа на 30 май. Тогава съдът би трябвало да реши дали да разреши търгът за скъпия трофей да се организира.

„ Златната топка “, връчена на именития аржентинец, не трябва да се бърка с годишната премия „ Златната топка “, давана от „ Франс Футбол “ за най-хубавия футболист на годината. По това време именитият приз е бил предопределен за най-хубавия състезател, роден в Европа.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР