По повод 75 години от основаването му, Факултетът по Дентална

...
По повод 75 години от основаването му, Факултетът по Дентална
Коментари Харесай

Свети мощи дари Гърция на стоматологичния факултет

По мотив 75 години от основаването му, Факултетът по Дентална медицина на МУ-София получи скъп подарък от публична делегация на Атинската епископия – мощите на Свети Антипа. Светецът е патрон на Българския зъболекарски съюз, настойник е на специалността на зъболекарите и на хората, страдащи от стоматологични проблеми.
 09-2  09-3  09-1
Божиите чиновници тържествено връчиха на управлението на факултета мощехранителница с изображения на светеца на 16 ноември.

“Изминахме дълъг път, с цел да стигнем до тук. Този подарък е безплатен, за него от гръцка страна не беше сложено нито едно изискване ”, изясни пред “Труд ” деканът на факултета проф. Антон Филчев. По думите му мощите на Свети Антипа ще закрилят зъболекари, преподаватели, пациенти и студенти, и всеки, който има вяра в тях. “От през днешния ден сме благословени ”, сподели той.

Атинските архимандрити поздравиха медиците за празника им: “Идваме през днешния ден, носим мощите на Свети Антипа и ви ги даряваме. Те са благословени от всички духовни структури на нашата черква и ви носят благословия. Всеки, който има вяра в Свети Антипа ще се освободи от всяка болежка и страдалчество ”, показаха свещениците.

“Нашето огромно предпочитание е да изградим храм пред факултета за мощите на светеца, с цел да може всеки който желае, да им се поклони. Събрали сме средства за това – лични и от дарения. Проблемът е, че първо би трябвало да придобием благосъстоятелност върху земята, която е на Министерството на здравеопазването ”, изясни проф. Филчев.

Празникът на Факултета по дентална медицина беше маркиран с тържествена стратегия в наличието на медици, преподаватели и посетители.

Факултетът води началото си от 1942 година През 1951 година с декрет на Народното събрание той прераства в независима конструкция.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР