Мъжките и женските котки имат някои физически и поведенчески разлики.

...
Мъжките и женските котки имат някои физически и поведенчески разлики.
Коментари Харесай

Каква е разликата в поведението на мъжките и женските котки?

Мъжките и женските котки имат някои физически и поведенчески разлики. Най-важният фактор обаче е личността на обособената котка. Или с други думи: без разлика от пола, вашият домакински любим може да е 5-килограмово олицетворение на злото.

Все отново, дали ще си вземете бухнал дявол, или котка със заешка душа, когато обмисляте осиновяване, може да вземете поради и някои разлики в държанието въз основа на пола.

Да, не всичко е шанс, в случай че инцидентно попаднете на естествена котка, полът също има значение.

Общото разбиране е, че мъжките котки са по-любящи, а женските не обичат толкоз да бъдат галени. Мъжките също могат да маркират територия посредством напръскване на урина, до момента в който женските котки могат да бъдат по-гласовити. Нека да разгледаме разликите сред мъжки и женски котки.

Какви са разликите сред мъжка и женска котка?

Физически мъжките са по-големи и по-тежки с по-изпъкнали глави. По отношение на държанието, мъжките котки са известни като по-привързващи се, само че също по този начин са и по-териториални. Женските котки нормално са по-спокойни, само че по-малко отворени към непознати. Разликите сред мъжки и женски котки са по-забележими при некастрирани котки, тъй че се уверете, че вашата котка е стерилизирана или кастрирана.

Какви са физическите разлики сред мъжките и женските котки?

Има няколко физически разлики сред мъжки и женски котки и някои са по-очевидни от други. Най-добрият метод да различите мъжките и женските котки е по външните им полови органи. Некастрираните мъжки ще имат тестиси, които елементарно се виждат от разстояние.

Разграничаването сред мъжки и женски котенца или кастрирани мъжки и възрастни женски включва надникване под опашката. Разстоянието сред ануса и пениса при мъжките котки е по-голямо от дистанцията сред ануса и вулвата при женските котки. Разликата в близостта на гениталиите до ануса, както и разликите в размера на уретрата способстват за избрани опасности за здравето. По-дългата и по-тясна уретра на мъжкия го излага на риск от задръстване на уретрата. Женските котки имат по-висок риск от развиване на инфекции на пикочните пътища.

 Мъжка или женска котка Снимка: DomAlberts / pixabay.com

Размерът на мъжката и женската котка може да варира много, като тяхната порода също играе огромна роля. Когато съпоставяме телесното тегло като цяло, женските котки нормално са по-малки и по-леки. Женските котки също доближават своето зряло телесно тегло по-рано в живота (на 13 месеца), в сравнение с мъжките (на 16 месеца). Разликите в породата постоянно са по-голям фактор в размера на тялото. Можете да очаквате междинната женска мейн куун да бъде доста по-едра от стройния мъжки сиамец.

Полът също може да окаже въздействие върху външния тип на мъжките и женските котки. Некастрираните мъжки котки ще имат огромни, заоблени глави с изпъкнали челюсти заради тестостерона. Тези пухкави бузи ще останат при мъжките котки, които са кастрирани след постигане на зрялост. Цветът на котешката четина също е обвързван с пола. Повечето (но не всички) оранжеви котки са мъжки, а множеството (но не всички) калико котки са женски.

Какви са поведенческите разлики сред мъжките и женските котки?

Полът и репродуктивният статус могат да повлияят на държанието на котката. Имайте поради, че държанието и темпераментът могат да бъдат доста характерни за всяка обособена котка (кой не познава котка със странности или дефицити в приличното поведение? ), само че има модели.

Женските писани са склонни да бъдат по-страхливи и по-малко обществени както към хората, по този начин и към другите котки. От друга страна мъжките котки са по-игриви и дейни от женските. Всичко това може да звучи като мотив да се обмисля осиновяване единствено на мъжки котки, тъй че дано наклоним везните в другата посока. Мъжките котки могат да бъдат по-териториални, което води до повече борби и бойни рани, само че кастрацията доста понижава това държание. Мъжките котараци също са два пъти по-склонни да вземат участие в маркирането с урината, в сравнение с женските. Няма разлика в способността за образование на мъжки и женски котки.

Мъжките или женските котки са по-привързани към стопаните си?

Мъжките котки имат репутацията на по-привързани към стопаните от женските. Но има ли някакви данни зад това изказване? Женските котки по-агресивни ли са от мъжките, когато става въпрос за взаимоотношение с хората?

 Котки

Когато откриватели от Калифорнийския университет в Дейвис изследваха вероятните връзки сред цвета на козината на котките и експанзията, те откриха, че котките с кафява и калико багра, които съвсем постоянно са женски, са измежду най-смелите. Това изследване не съпоставя половете, тъй че не могат да се създадат безапелационни изводи. Освен това хората, които прекарват задоволително време към котки, несъмнено могат да подсигуряват, че някои женски котки са безспорни душици, а някои мъжки котки са пухкави демони.

Изследванията демонстрират също, че когато става въпрос за равнището на обвързаност на котката, ранното осиновяване, социализацията и генетиката евентуално са доста по-важни от пола. Освен това привързаността към хората, които познават, по отношение на непознатите може да варира доста, защото доста котки възприемат метод „ без нови другари “ към хората. По-разумно е всяка котка да се преглежда като субект с неповторим темперамент и характер.

Има ли разлики сред продължителността на живота на мъжката и женската котка?

Женските котки са склонни да живеят по-дълго от мъжките. Въпреки тази статистика, методът на живот има доста по-голямо въздействие върху продължителността на живота, в сравнение с полът. Некастрираните мъжки са склонни да бродят и да се бият, което усилва риска от пострадване и зараза. Нестерилизираните женски са изложени на по-висок риск от рак на млечната жлеза и инфекции на матката. Котките навън от двата пола са изправени пред по-голяма заплаха и имат по-кратък живот. Котките, които не са имунизирани и не получават рутинни ветеринарни грижи, също не живеят толкоз дълго.

Трябва да вземете мъжка или женска котка?

Когато решавате сред осиновяване на мъжка или женска котка, няма верен или неверен отговор. Мъжката котка може да е по-буйна и привързана, само че също по този начин може да пръска урина в дома ви. Женската котка може да е по-тиха и самостоятелна, само че може да избере вас като човек, на който има вяра. Няма гаранции, тъй че е най-добре просто да осиновите котката, която ще си пасне с вас, вместо да търсите котка от избран пол.

Коя композиция от котки се схваща по-добре?

Независимо от пола, котките, които порастват дружно, са по-склонни да се свържат, в сравнение с котките, осведомени като възрастни. Но това не значи, че възрастните котки не могат да станат другари. Когато запознавате възрастни котки, тези, които са стерилизирани или кастрирани, нормално се схващат доста по-добре от котките, които към момента не са претърпели тази процедура. Хормоните водят до доста нападателни и нежелани държания.

 Котарак и женска котка

В дивата природа женските котки образуват кооперативни колонии, с цел да си оказват помощ в грижите за котенцата, само че това приемане не се разгръща автоматизирано за всяка котка. Котките от двата пола са способни да бъдат най-хубавите другари или най-горчивите врагове. Ако обмисляте да вземете друга котка в дома си, просто не забравяйте да извършите вярното встъпление.

Докато полът играе роля в размера и държанието на котката, котките са човеци и няма да имат характерна персона въз основа на пола. Природата, развъждането и шансът на стопанина вършат живота с всяка котка неповторима.

Често задавани въпроси

Мъжките котки пръскат ли урина повече от женските?

Да, мъжките котки маркират територията си по-често в сравнение с женските. Въпреки че кастрацията оказва помощ за понижаване на случаите на напръскване на урина, не е обезпечено, че ще отстрани държанието. Макар и по-рядко, женските котки също могат да пръскат урина, държание, което се следи по-често, когато са разгонени.

Трябва ли да кастрирам котката си, без значение от пола?

Всички котки би трябвало да бъдат стерилизирани или кастрирани, без значение от пола. Това оказва помощ за понижаване на поведенческите проблеми, понижава риска от избрани болести и удължава живота на писаната.

Има ли разлика в потребностите от подкастряне сред мъжки и женски котки?

Дългокосместите котки и от двата пола се нуждаят от повече грижа, в сравнение с късокосместите котки. Това може да е по-важно при женски, дългокосмести котки за понижаване на риска от зараза на пикочните пътища.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР