Ушният акар, Otodectes cynotis, е паразит, който живее върху котки,

...
Ушният акар, Otodectes cynotis, е паразит, който живее върху котки,
Коментари Харесай

Лечение на ушни акари при котка и куче

Ушният акар, Otodectes cynotis, е паразит, който живее върху котки, кучета, зайци и порове. Обикновено се намира в ушния канал, само че може да живее и на повърхността на кожата. Ушните акари по кучетата и котките са мощно заразни и животните се заразяват при пряк контакт с друго инфектирано животно. Акарът едвам се вижда с невъоръжено око и може да наподобява като бяло петънце, движещо се на мрачен декор.

Какъв е виталният цикъл на ушния акар?

Необходими са почти 3 седмици, с цел да се развие акар от яйце до възрастен образец, преминавайки през общо 5 стадия. Възрастните ушни акари по котките и кучетата живеят към 2 месеца, през което време непрестанно се развъждат. Целият витален цикъл на ушния акар протича върху животното гостоприемник, макар че акарите могат да оцелеят за лимитирано време в околната среда.

Какви са признаците на ушни акари при котки и кучета?

Ушните акари по кучетата и котките са постоянно срещана причина за ушни болести и инфекции, макар че други ушни болести могат да причинят сходни клинични признаци. Акарите са вторият най-често срещан външен паразит, откриващ се върху котки и кучета. Най-често срещаният е бълхата.

Симптомите на заразяване с ушни акари варират по тежест при другите домашни любимци и могат да включват комбинации от:

- Дразнене на ушите, водещо до чесане на ушите при животното или люлеене на главата.

- Тъмно восъчно течение от ухото или корави формирания в ухото.

- Области на загуба на четина вследствие на самотравма, породена от чесане на кучето или котката.

- Обрив с кора към или в ухото.

- Ушен хематом (голям кръвен мехур на ухото, породен от скъсване на дребни кръвоносни съдове сред кожата и хрущяла) – случва се, тъй като животното се чеше по ушите.

- Кожни лезии – те най-често засягат ухото и околната кожа, само че от време на време могат да бъдат наранени и други елементи на тялото.

 Акари при котките

Как се диагностицира заразяването с ушни акари?

Типичните клинични признаци с анамнеза за контакт с други котки или кучета допускат присъединяване на ушни акари. Въпреки че ушните акари постоянно предизвикват ушни болести при котките и кучетата, други положения могат да доведат до доста сходни клинични признаци и би трябвало да бъдат изключени преди започване на лекуването. Диагнозата се слага посредством наблюдаване на акара. Това нормално е елементарно и може да се направи или посредством проучване на ушите на домашния любим с отоскоп, или посредством микроскопско проучване на секрет от ухото. Ако ушите са доста възпалени, може да се наложи домашният любим да бъде замаян, с цел да може ушите да бъдат вярно прегледани и лекувани.

Как се лекуват ушните акари при котките и кучетата?

Вашият ветеринарен доктор ще Ви посъветва кои инсектицидни артикули са подобаващи. Има няколко медикаменти за уши, лицензирани за лекуване на ушни акари при домашни любимци. Никое лекарство не може да проникне в яйцата или какавидите, тъй че лекуването е ориентирано към заличаване на възрастните и ларвите. Няма артикули, лицензирани за приложимост в къщата или върху кожата на животно, само че доста артикули, лицензирани за битка с бълхи, са ефикасни.

Вашият ветеринарен доктор може да изиска да прегледа още веднъж вашия домакински любим, с цел да се увери, че акарите са били отстранени след първичното отнасяне.

 Ушни акари при куче

Ушните акари засягат ли хората?

Ушните акари могат да причинят краткотраен сърбящ обрив при податливи хора, в случай че в семейството има инфектирани домашни любимци, макар че това се смята за рядко събитие. Унищожаването на акарите от домашните любимци ще излекува казуса.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР