Само за 3 години България успя да постигне пълна дигитална

...
Само за 3 години България успя да постигне пълна дигитална
Коментари Харесай

България постигна пълна дигитална трансформация в здравеопазването за 3 години

Само за 3 години България съумя да реализира цялостна цифрова промяна в бранша на опазването на здравето . Това разгласи Борис Костадинов , шеф „ Софтуерна интеграция “ в Информационно обслужване по време на Втората интернационална конференция за технологии и нововъведения в Югоизточна Европа.

Организатор на събитието, което се организира в Солун, е Международният център за цифрова промяна и цифрови умения на Cisco под егидата на Министерството на здравеопазването и на Министерството на цифровото ръководство на Гърция. Според Костадинов с сходен триумф могат да се похвалят доста малко страни в Европа.

„ За да се реализира цифрова промяна е нужна смяна в мисленето от „ хартиено ” към цифрово, което може да стане с повишение на цифровите умения ” , сподели министърът на електронното ръководство Валентин Мундров.

От декември 2020 година, когато Националната здравноинформационна система /НЗИС/ беше пусната в употреба от Информационно обслужване, до момента са регистрирани впечатляващите 345 млн. електронни здравни записа , което трансформира платформата в един от най-използваните софтуерни артикули в България. Със системата работят близо 45 хиляди медицински експерти .

Общият брой на записаните прегледи в електронен формат надвиши 96 млн. Данните на Информационно обслужване демонстрират, че приблизително дневно се записват над 210 000 електронни прегледа от над 13 500 лекарски практики в цялата страна .

Данните от НЗИС демонстрират, че за по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни предписания надвишава 54 млн., като 3.2 млн. от тях са така наречен „ бели предписания “ за диабет и антибактериални лекарствени артикули за систематична приложимост (антибиотици). Анулираните „ бели “ предписания са едвам 3% от издадените електронни „ бели предписания “ , което демонстрира, че медицинските лица се оправят сполучливо с изписването на е-рецепти и нямат проблем с електронизацията на процеса.

Модулът „ Е-рецепта “ се употребява дейно от близо 3600 аптеки в цялата страна и над 7250 фармацевти . Онлайн системата за определяне и разпределяне на медикаменти понижава фрапантно риска от погрешно разпределяне на лекарства и облекчава оптимално пациентите, лекарите и фармацевтите. С дигитализирането на процеса се отстрани опцията за обработка на сбъркана, дублирана, изтекла или подправена рецепта.

Системата за издаване на електронни посоки, която беше пусната в употреба при започване на декември 2020 година, също регистрира впечатляващи резултати. През НЗИС са издадени над 53.4 млн. е-направления, като приблизително дневно системата генерира над 80 хиляди посоки . Реализираните електронни хоспитализации в лечебните заведения надвишават 4.4 млн. Модулът за електронна обработка на признатите пациенти се употребява от 376 лечебни заведения в страната.

„ Дигитализацията в опазването на здравето доста усъвършенства прозрачността на процесите и качеството на здравните услуги в България “ , сподели Борис Костадинов.

Според него електронизацията е напълно ориентирана към отбрана на правата на пациентите, които към този момент имат опция да управляват здравната система, да я защищават от злоупотреби и източване на обществени средства.

АСП предприе незабавни ограничения за поддръжка на фамилиите, потърпевши при бурята и проливните дъждове

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР