По-малко инфаркти в коронакризата спрямо първата половина на 2019-та отчита

...
По-малко инфаркти в коронакризата спрямо първата половина на 2019-та отчита
Коментари Харесай

Кардиолог: К-19 има директен ефект върху сърцето

По-малко инфаркти в коронакризата по отношение на първата половина на 2019-та регистрира Националният център по публично здрави и разбори. Тази година в лечебните заведения има със 709 по-малко случая на изострен инфаркт на миокарда. В съпоставяне с предходната година, по-малък е и броят на умрелите от инфаркт в болничното заведение – с 84.

„ Статистика като тази се следи освен у нас, а по целия свят. Първите страни, които я означиха бяха Китай и Италия, като най-засегнати от ковид. В Италия имаше изследване, където за първите 40 дни на епидемията случаите на инфаркт са с 40% по-малко. Такъв бе и процентът в Англия ”. Това съобщи в студиото на „ Събуди се ” кардиологът доктор Павел Николов.

Той добави, че има и друга забавна статистика от Италия. Пациентите със сърдечен арест, регистриран отвън болнични заведения, са били с съвсем 60% повече.

„ В международен мащаб приблизително към 30% от пациентите с К-19 имат съпътстващо сърдечно-съдово заболяване. Опитваме се да обърнем внимание, че тази група от хора са най-уязвимата група и при тях е доста по-вероятно да има затруднения ”, изясни доктор Николов.

Според експерта доста постоянно хора, които нямат типичните признаци на ковид и постъпват в болница със сърдечни проблеми, се оказват заболели точно от К-19.

„ Ние имаме една типична линия – българинът чака да му мине. Наблюдава се обаче една позитивна статистика, че от ден на ден хора стартират да търсят доктор, освен при потребност, само че и за профилактика ”, добави доктор Николов.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР