Все повече млади хора са поразени от инсулт. Те не

...
Все повече млади хора са поразени от инсулт. Те не
Коментари Харесай

Най-масовият убиец на българите: Инсултът удря и 40-годишни с високо кръвно и лош режим

Все повече младежи са изумени от инсулт. Те не обръщат внимание на високото кръвно налягане, пият повече алкохол и вземат опиати. Срещаме от ден на ден 40-годишни дейни младежи с инсулт - не толкоз поради болестни прояви, а поради неприятен режим. Това разяснява пред “24 часа ” ръководителят на най-големия център за лекуване на инсулти в УМБАЛ “Св. Анна ” доцент Росен Калпачки. 49 853 българи са получили мозъчен удар през 2023 година, 4813 от тях са умряли, сподели експертът във връзка 14 май - европейския ден за осведоменост за инсулта.



“В последните 20 година България е на челно място в света по смъртност от инсулт. На всеки 10 минути някой получава мозъчен удар у нас, а на час и половина един пациент умира, покосен от болестта. Без никакви заобикалки това е най-сериозният палач на българите ”, разяснява неврологът.

Трите най-изявени признака, по които може да се познае инсултът, са:

провисване на устата, изтръпване и уязвимост в ръцете, нарушаване в говора

Признаци са и загубата на равновесие и на зрение. Често мозъчният удар е съпроводен от гадене и повръщане.

“Инсултът не е заболяване, то е изключителна обстановка. Настъпва ненадейно и ни прави неспособни да помогнем сами на себе си. Когато мозъчните кафези умират, мозъчната функционалност се губи ”, изяснява доктор Георги Георгиев, зам.-председател на Асоциацията за инсулт и афазия. Всеки може да получи инсулт на всяка възраст. Най-малкият пациент е на 2 година и половина, прецизира Георгиев.

По думите му има две групи рискови фактори - индивида може да въздейства на едните, на вторите - не.

Високото кръвно налягане - когато е над 140/90, може да се управлява с лекарства. Човек с високо кръвно налягане може да живее тъкмо толкоз, колкото и човек без високо, безапелационен бе зам.-председателят на АИА. Може да бъдат следени и сърдечните болести, пушенето, използването на алкохол и опиати. Липсата на придвижване и затлъстяването, високият холестерол, използването на противозачатъчни също въздействат на инсулта. Движете се по-често, наблюдавайте високия холестерол, поучава доктор Георгиев. Според него факторите, върху които не може да се въздейства, са приемственост, пол, придвижване на възрастта, предишен инсулт. Тенденцията се обръща – дамите получават по-често инсулт, в сравнение с мъжете, сподели още той.

Според доцент Калпачки вземането на медикаменти покачва риска от инсулт, а младите все по-често пият хормонални лекарства, както и такива за намаляване.

За инсулта има лекуване, което е гратис от 2005 година.

Най-модерното лекуване - тромболиза и тромбектомия, се ползва в 50 звена у нас. Първите часове на инсулта разрешават пациентът да бъде закаран до болничното заведение, с цел да може да му се влее лекарство, което разтваря получения съсирек и възвръща кръвотока, изясни Калпачки. По думите му 65% от пациентите, на които не е направена тромболиза, остават инвалиди.

С тромболиза инвалидите са 35% - двойно по-малко, категоричен бе началникът на неврологичната клиника. “Драстично се понижава процентът на инвалидите. Пет пъти повече пациенти си потеглят сами - без асистенция от близки ”, изясни той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР