По данни на Световната здравна организация (СЗО) единствено в България

...
По данни на Световната здравна организация (СЗО) единствено в България
Коментари Харесай

СЗО: В България жените пушачи са повече от мъжете

По данни на Световната здравна организация (СЗО) само в България от целия европейски район дамите пушачи са повече от мъжете . Това удостовери доцент Михаил Околийски от офиса на СЗО в България.
Според него 28% от възрастното население в района пуши. При пушачите има 2-4 пъти по-висок риск от коронарен случай.
Експертите от СЗО са на мнение, че в България е нужно да се подхващат ефикасни ограничения за ограничение на тютюнопушенето . Препоръките към всички страни включват цялостно ограничение на рекламите на цигари, бяла опаковка на тютюневите произведения и повишение на цените и акцизите на тютюневите произведения.
До 66% от смъртните случаи у нас се дължат на сърдечно-съдови болести. В огромен % от тях първопричината е тютюнопушенето. В Европа 5 - 6 млн. души годишно умират от сърдечно-съдови болести.
3 млн. души умират прибързано всяка година в резултат на използването на тютюн и тютюневи произведения.
„ Употребата на тютюн и вторичното излагане на дима от пушенето са съществени аргументи за сърдечносъдови болести, те способстват почти за 17% от всички такива болести в световен мащаб. Това се равнява на към 3 милиона смъртни случаи от сърдечносъдови болести за една година. Докато множеството хора ясно осъзнават, че използването на тютюн и тютюневи произведения усилва риска от насърчаване на рак, има основни пропуски в знанието за рисковете за сърдечносъдови заболявания в резултат на използването на тютюн “, счита Дъглас Бетчер – шеф на департамента за предварителна защита за незаразните заболявания към СЗО.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР