По-честото миене и метене на улиците е най-одобряваната мярка срещу

...
По-честото миене и метене на улиците е най-одобряваната мярка срещу
Коментари Харесай

По-честото миене на улиците е най-одобряваната от софиянци мярка срещу мръсния въздух

По-честото миене и метене на улиците е най-одобряваната мярка против мръсния въздух в София. Това демонстрира изследване на " Алфа рисърч " за публичните настройки към препоръчаните от Столичната община дейности за понижаване на нездравословните излъчвания на фини прахови частици във въздуха.

Проучването е направено сред 15 и 21 януари, като са интервюирани 800 поданици на столицата. Резултатите бяха показани през днешния ден от ръководещия сътрудник в социологическата организация Боряна Димитрова.

Във въпросите са били включени само препоръчаните до момента от общината ограничения - цялостното или частичното ограничение на придвижването на коли, двойно нарастване на таксата за " синя зона " за паркиране, безвъзмезден градски превоз или целодневен " зелен билет " на цена от 1 лев за всички линии.

Данните демонстрират, че съгласно 93% от интервюираните най-важно е улиците да се мият и метат по-често. Безплатният градски превоз в дни с доста високи равнища на нездравословни излъчвания се поддържат от 92%. Зеленият билет и опцията за гратис паркиране в буферните паркинги също са измежду известните ограничения с утвърждение от 89 и 87%.

Мненията на жителите за рестриктивните ограничения по отношение на колите са разграничени. Едва половината от интервюираните поддържат двойното нарастване на цената за паркиране в " синя зона ". Затварянето на центъра за коли се утвърждава от 60% от запитаните, а 40% са срещу. Почти толкоз (55%) харесват и концепцията времето за паркиране в зона да бъде понижено от 2 часа на 1.

КАТ да ревизира по-често колите за това какво количество нездравословни излъчвания отделят среща утвърждението на 81% от участвалите в допитването. От тях обаче 43% считат, че замърсяващите коли би трябвало да бъдат спирани, като 38% са на мнение, че би трябвало да се постановат единствено санкции. Поставянето на стикери на колите според от степента им на замърсяване също се утвърждава от половината от интервюираните.

Едва 35% от притежателите на коли считат, че въвеждането на забрани и санкции ще ги накара да употребяват градски превоз вместо персоналните си колите. Според 74% от тях максимален резултат в тази тенденция би дала опцията за гратис паркиране в буферните паркинги.

Според Боряна Димитрова резултатите демонстрират, че съвсем всички столичани желаят да се вкарват ограничения против замърсяването на въздуха, само че не харесват тези, които засягат персоналните им коли. Според нея казусът с въздуха ще бъде решен, в случай че общината приложи ограниченията си с добра организация и в случай че успее да стимулира жителите да бъдат съпричастни.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Замърсеният въздух (125)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР