„По българо-турската граница няма движение и няма преминал нито един

...
„По българо-турската граница няма движение и няма преминал нито един
Коментари Харесай

На границата с Турция нещата са спокойни

„ По българо-турската граница няма придвижване и няма минал нито един незаконен преселник. Няма провокации и не се постанова към този момент да се вземат мобилизационни ограничения за изпращане на място на военнослужещи... В един сектор обаче покрай Свиленград – при турско-гръцката граница, има напрежение, което ескалира. Около Одрин има събрани към 5000 незаконни имигранти. Органите са в подготвеност и ще реагираме, в случай че сходни групи мигранти се пренасочат към нас “. Това сподели пред БНР вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов. Той акцентира, че е разпоредил на представителите на въоръжените сили недопускане на прекосяване на българската граница.

„ Българският боец не върви на задачи или не извършва задания със сопи и със слънчогледи, ще отиде въоръжен. Ще употребяват оръжие, в случай че против тях се употребява оръжие. Има задоволително средства за въздържане и недопускане на наша територия “, акцентира вицепремиерът.

Министър Каракачанов акцентира, че защитата по българо-турската граница е съществено затруднение. „ Хипотезата, че те могат да влязат, без да ги видим, не съществува. За разлика отпреди 3-4 години, през днешния ден Гранична полиция е оборудвана с най-съвременната техника, в това число с термокамери, които хващат придвижване на повече от 5 км от граничната линия. Армията разполага с безпилотни летателни средства, с които можем до 20 км дълбочина на непозната територия да установим напредване на хора. Разполагаме с техника, която от 5-6 км разграничава лицата на хората, какво носят, с какво са облечени, имат ли оръжие “, обясни той.

Според вицепремиера маршрутите при границата с Гърция, които могат да бъдат атакувани от мигрантите, са в по-удобните елементи, към Свиленград или при Петрич, където има равни сектори. „ И на двете места сме подхванали ограничения, има мобилни заграждения, които могат за един час да бъдат ситуирани. Имайки поради, че тези хора се движат пешком, в границите на три часа, в които могат да доближат границата, към този момент ще има скупчване на жива мощ, на мобилни заграждения и на техника “, изясни военният министър.

Каракачанов разясни, че политиката на България е не да построява лагери и да ги цялостни с хора, които са решили да минават границата незаконно, а е политика на недопускане на прекосяване на нашата територия.

Красимир Каракачанов акцентира, че НАТО може да поддържа Турция в една или друга степен, само че не и военно. „ В един спор като този в Сирия НАТО не може да изпрати боен контингент. Това е един спор на територия на Сирия, в който страните са вплетени от много дълго време и обстановката се познава добре. Напрежението в Сирия води до напрежението в Турция “, изясни той.

Вицепремиерът сподели още, че когато нещата в една коалиция се случват, ластикът не се опъва. „ Моите реакции бяха ориентирани към неналичието на чуваемост от страна на държавното управление, защото се случваше месеци наред... Към момента и на границата сред България и Турция, и в ръководещата коалиция нещата са спокойни “, уточни той.

Каракачанов показа и думи за кончината на началника на защитата ген. Андрей Боцев, който умря след тежко боледуване. „ Той беше най-висшият офицер в Българската войска, началникът на Генералния щаб. Ген. Боцев ще остане в историята на армията като героичен офицер, пример за своите подчинени, човек на достойнството и на думата. Андрей Боцев беше заслужен български офицер, човек, зад който се подреждаше цялата българска войска, тъй като беше престиж “, акцентира военният министър.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР