Плюс данъчните облекчения: Връщаме желязо, плащат ни с ваучери за

...
Плюс данъчните облекчения: Връщаме желязо, плащат ни с ваучери за
Коментари Харесай

Плюс данъчните облекчения: Връщаме желязо, плащат ни с ваучери за храна


Плюс данъчните облекчения: Връщаме желязо, заплащат ни с ваучери за храна. Броят до 1200 лева кеш за предаване на боклуци.
Фирмите, които изкупуват цветни метали, ще могат да заплащат и с ваучери за храна за предадено остаряло желязо. Това плануват промени в Закона за ръководство на отпадъците. Те са оповестени за публично разискване.

В момента под такава форма може единствено да се заплаща част от заплатата на чиновниците във компаниите. То се ползва като данъчно облекчение, защото върху сумата, която може да е до 200 лв. под формата на ваучери, не се полза с налози.

Освен това в плана са записани и данъчни облекчения на физическите лица, които предават цветни метали. Промените плануват жителите да не заплащат налог върху приходите от предаване на остаряло желязо в пунктовете за изкупуване.

В претекстовете е записано, че отпадането на налога ще насърчи жителите да събират и предават разделно боклуци. Освен това изследване на проблема в останалите страни – членки на Европейски Съюз, демонстрира, че само в България тези приходи се таксуват с налог.

С цел понижаване на административната тежест както за компаниите, които събират цветни метали, по този начин и за жителите, които ги предават, се предлага таванът за разплащане при предаване на отпадъците да се усили от 100 на 1200 лв.. Това ще е сумата, която може всеки човек, който продава на пунктовете железни боклуци, да получава годишно кеш, а не по банков път.

Предложението цели да се понижат разноските за поддържане на банкова сметка както на пунктовете за изкупуване, по този начин и за жителите. Освен това при почистване и поправки отпадъците, които се събират и предават, могат да са на по-висока стойност от до момента заложената в размер на 100 лв. и надлежно да докара до спомагателни разноски за предаването на металите в пунктове.

Въвеждането на невисок таван за разплащанията в брой бе направено за ограничение на битовата престъпност и проследимост на изплатените парични средства. Към момента обаче няма доказателства за това, че мярката работи.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР