Plovdiv24.bg Камарата на строителите настоява строителството в страната да се засили,

...
Plovdiv24.bg
Камарата на строителите настоява строителството в страната да се засили,
Коментари Харесай

Ето как ще излезем от кризата!

 Plovdiv24.bg Камарата на строителите упорства строителството в страната да се ускори, защото този бранш е измежду най-важните фактори, които задвижват цялата стопанска система. Това сподели на брифинг в Министерски съвет изпълнителният шеф на КСБ Валентин Николов, след среща с премиера Бойко Борисов, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Николов употребява термина " строително цунами ", каквото разбиране се употребява във Англия за излизане от рецесията. Той уточни, че в Италия сега се създава програма за саниране на 1.2 милиона жилища и се разчита, че това ще донесе претовареност на 430 000 индивида в допълнение в страната. " С други думи, строителството не просто да се резервира, да се запази, а то да бъде моторът на развиването в идващия стадий ", означи той.

Според Валентин Николов, България се намира в извънредно удобна обстановка в това отношение, тъй като има подготвени и одобрени планове за саниране на 3250 здания на обща стойност 1,605 милиарда лева с Данък добавена стойност.

" Ние сме подготвени при съществуването на средства доста бързо да задвижим този механизъм. В същото време, това би трябвало да стане с нов метод, нов механизъм. Направили сме предложение на районното министерство, те доста добре ни схващат, да се дават на дребни и междинни компании обекти – не повече от 2 обекта на една компания по едно и също време, т.е. да може колкото се може повече компании да вземат участие в този развой " - сподели Николов.

Според него, би трябвало да има по-специфичен метод към цените - да се дефинира не обща цена на кв. м., а по действия. Николов не пропусна обвиняванията за корупционни практики в санирането. По думите му, става въпрос за 1-2% проблематични здания в една или друга посока от общия брой санирани. 

От Строителната камара са уверени, че би трябвало да се работи в вероятност.

" Да, средства би трябвало да се дават да се подкрепят небогати хора, в другите страни това става по друг метод, да се подкрепят безработни и така нататък Но това са краткосрочни ограничения. Това са буфери, които се вършат за месец-два-три. Основното, основното – това е стопанската система да проработи.

Освен това, строителството има една специфичност. Това е един от дребното браншове, да не кажа единствения, който доста бързо може да усили своя размер на работа, стига да има обекти. Една компания, която е с 15-20 индивида, с двама-трима инженери и механически състав, доста елементарно може да стане 50-60 индивида, без за това да са нужни кой знае какви капитални инвестиции. Т.е. строителството може да нараства като гъба според от съществуването на обекти, съществуването на средства.

Освен това, в строителството може да работи всеки. Могат да работят и висококвалифицирани, и средноквалифицирани, и нискоквалифицирани. Т.е. то е в положение да погълне голямо количество хора, които да могат да оцелят посредством труд и работа, а не посредством подаяния " - разяснява Валентин Николов.

КСБ е безапелационна, че би трябвало да продължи работата по инфраструктурните обекти. " Нашето мнение е, че тъкмо с развиването на строителството, на инфраструктурните обекти това е битка с следствията от ковид. Към хората, които споделят по този начин, изключително президентите, които дават ум, бих им споделил следното: Когато става въпрос за потребление на перилни препарати и на дезинфекционни препарати, и когато става въпрос за строителство на автомагистрали, дано първо да попитат експертите и тогава да приказват " - уточни шефът.

Според Николов, България е в извънредно преференциална обстановка сега, защото се чака отдръпването на огромните европейски производители от други райони на света и връщането им в Европа. 

" Ние гледаме на този въпрос чисто прагматично: това е нашият късмет, за България имам поради, да създадем условия редица европейски производители да дойдат в България.  Веднага ще кажете: нямаме работна ръка. То е като яйцето и кокошката. Имаме инфраструктура, имаме условия, имаме работна ръка, тогава хората няма да хукнат да работят по света и по Европа, нашите хора ще си останат тука. Като имат условия, ще останат тук, още повече в този момент в изискванията на ковид, видяхме по какъв начин се грижат за тях в някои страни, дано да го видят и те.

С други думи, това е един огромен късмет пред българската стопанска система за развиване напред в вероятност 10-15-20 години, ние не би трябвало да го изтърваме. " - счита Валентин Николов.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР