Планетата Нептун, открита през далечната 1846 г., не престава да

...
Планетата Нептун, открита през далечната 1846 г., не престава да
Коментари Харесай

Вижте Нептун и неговите пръстени през погледа на „Джеймс Уеб“

Планетата Нептун, открита през далечната 1846 година, не престава да удивлява астрономите и до ден сегашен. Леденият колос прави една цялостна обиколка на Слънцето един път на 164,8 години и укрива своите секрети в един от най-тъмните райони на нашата Слънчева система. Когато обаче обърнеш към нея най-мощния галактически телескоп, създаван в миналото, тези секрети лека-полека стартират да излизат нескрито.

Нептун е 30 пъти по-далече от Слънцето, в сравнение с Земята. Ето за какво не е изключително елементарно да вършим регулярно ясни фотоси на планетата. Космическата сонда, която навести Нептун последно по пътя си към външните лимити на Слънчевата система, бе „ Вояджър 2 “.

Сега обаче телескопът „ Джеймс Уеб “ разкрива детайлности за този мразовит свят – такива, каквито не сме виждали от десетилетия. При това освен за пръстените, само че и за самата планета.

„ Нептун прави една орбита един път на 164 години и заради тази причина нейният северен полюс в горната част на фотографията остава прикрит за астрономите, само че „ Уеб “ ни подсказва, че този регион е завладяващо ослепителен. В фотосите на телескопа се вижда известната ни буря над южния полюс, само че за първи път „ Уеб “ разкрива една продължителна лента от облаци, която го обкръжава “, написа Европейската галактическа организация (ESA).

„ Джеймс Уеб “ съумява да снима и 7 от 14-те известни на човечеството спътници на Нептун със забележителна точност.

Източник:   NASA, ESA, CSA, and STScI

„ Тази планета е характеризирана като мразовит колос поради химическия състав на своя интериор. В съпоставяне с ледените колоси Юпитер и Сатурн Нептун е по-богата на детайли, по-тежки от водород и хелий. Това се вижда ясно в характерния за планетата наследник нюанс, следен в фотосите във забележимата дължина на вълната, направени от галактическия телескоп „ Хъбъл “ – той е вследствие от дребните количества метан в газообразна форма “, прибавя ESA.

„ Джеймс Уеб “ обаче вижда в инфрачервения набор на светлината, който пътува по-лесно през галактическия прахуляк и газ. Съответно той може да направи фотоси на доста по-големи дистанции, в сравнение с „ Хъбъл “.

Погледнат през камерата NIRCam, която снима обекти в близката инфрачервена област (между 0,6 и 5 микрона), Нептун не наподобява толкоз наследник. Планетата е по-скоро с мрачен цвят.

Всъщност газът метан всмуква светлината дотам, че планетата, погледната през очите на „ Уеб “, наподобява изключително тъмна. Изключения вършат облаците, намиращи се на огромни височини. Те съдържат метанов лед и отразяват слънчевата светлина, преди тя да бъде всмукана от метана в газообразна форма. Снимки, направени от други обсерватории през годините, регистрират наличието на тези непрекъснато изменящи се облаци, изясняват от ESA.

Най-новите фотоси на „ Джеймс Уеб “ ни напомнят за следващ път, че има към момента голям брой неща, които не знаем за нашата лична Слънчева система.

Източник:

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР