Международен екип от астрономи под ръководството на специалисти от Института

...
Международен екип от астрономи под ръководството на специалисти от Института
Коментари Харесай

Ето как се раждат най-ярките и горещи звезди в космоса

Международен екип от астрономи под управлението на експерти от Института по астрофизика на Канарските острови, Испания, откри по какъв начин се раждат някои от най-ярките и горещи звезди във Вселената - сините свръхгиганти, написа сп. " Астрофизикъл джърнъл летърс ".

Сините свръхгиганти от вид В са доста ярки и горещи звезди. Те са най-малко 10 000 пъти по-ярки и 2-5 пъти по-горещи от Слънцето, а масите им са от 16 до 40 пъти по-големи от слънчевата. Доскоро оставаше мистерия от кое място се появяват сходни обекти и за какво те се срещат относително постоянно в космоса.

Чрез симулации на нови звездни модели и разбор на огромна извадка от данни за Големия Магеланов облак - галактика-спътник на Млечния път, експертите са разкрили доказателства, че множеството сини свръхгиганти могат да се образуват от сливането на две звезди, свързани в една и съща система.

" Моделирахме сливането на еволюирали звезди-гиганти с техните по-малки звездни спътници в необятен диапазон от параметри, като взехме поради взаимоотношението им по време на конфликта. Установихме, че новородените звезди съществуват като сини свръхгиганти през цялата втора фаза, т.е. до изчерпването на хелия в ядрата им ", пишат откривателите.

В бъдеще екипът има намерение да изследва по какъв начин сините свръхгиганти взаимодействат с неутронни звезди и черни дупки. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР